Финансовият министър на САЩ: Прекратяването на войната в Украйна би било най-доброто нещо за глобалната икономика

4

Ще има рецесия и ще се подкопае ролята на долара, предупреди още финансовият министър Джанет Йелън

Прекратяването на войната би било най-доброто нещо за подпомагане на глобалната икономика. Това каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в столицата на Сенегал в петък.

Войната на Русия в Украйна засяга особено силно африканците, като изостря продоволствената несигурност и оказва ненужно затруднение на икономиката на континента, добави Йелън. Министерството на финансите е изчислило, че горна граница на цените на руския суров петрол и рафинирани продукти, наложена от Г-7 и техните съюзници, за да се ограничат приходите на Русия, може да спести 6 млрд. долара на 17-те най-големи африканските държавни, които са нетни вносители на петрол,

Джанет Йелън заплаши, че неспособността на Конгреса да постигне консенсус относно тавана на дълга и последвал евентуален фалит могат да доведат икономиката на САЩ до рецесия и да предизвикат световна финансова криза, като същевременно се подкопае ролята на долара като резервна валута, предава БНР.

„Това със сигурност ще подкопае ролята на долара като резервна валута, която се използва в трансакции по целия свят, а за американците – много от тях ще загубят работата си и със сигурност разходите им по заеми ще се повишат“, посочи министърът на финансите пред CNN.

Таванът на дълга на САЩ достигна прага от 31,4 трилиона долара в четвъртък – сума, която отразява средствата, които вече са изразходвани от правителството, принуждавайки Министерството на финансите да предприеме „извънредни мерки“, като спре инвестициите в два държавни пенсионни фонда.

Йелън информира лидерите на Конгреса, че финансовото министерство е започнал да използва „извънредни мерки за управление на паричните средства“, които биха могли да предотвратят неизпълнение по държавните задължения до 5 юни.

Белият дом отказва да преговаря с твърдолинейните републиканци за повишаване на тавана на дълга, защото вярва, че доста от тях в крайна сметка ще се откажат от исканията си, докато нарастващ хор от инвеститори, бизнес групи и умерени консерватори предупреждават за опасностите от наближаване към фалит. Републиканците в Камарата на представителите на САЩ искат съкращения на някои правителствени програми, отбелязва Ройтерс.

Йелън каза, че таванът на дълга е за разходи, които вече са разрешени от Конгреса и не изисква допълнителни разходи.

Така че не става дума за търсене на правото да се ангажираме с допълнителни разходи. Става въпрос просто за плащане на сметки, които Конгресът вече е разрешил“, каза тя пред CNN и добави: „Това е нещо, за което не можете да преговаряте или да се пазарите“.

Йелън коментира и и тазседмичната си среща с китайския вицепремиер Лю Хъ и каза, че Китай и Съединените щати трябва да продължат редовната комуникация и да търсят перспективи за сътрудничество по въпроси от глобално значение като изменението на климата.

„Обсъдихме нашето сътрудничество и ангажимент да работим заедно за справяне с глобалните предизвикателства“, каза тя.

Източник: reuters

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

 1. Това нещо на снимката, дори визуално предполага, че разбира от войни и икономика……. вЕрвайте му.

  • Ха-ха, тия отдавна ги управлява сателит.
   На Мъск ли е, на извънземните ли е- не знам.
   Ако изобщо има сателити и земята е кръгла, а не плоска.
   За ужас на конвенционалните умнокрасивитети.

 2. „Ще има рецесия и ще се подкопае ролята на долара“
  Дай Боже ! ! !
  Силата на САЩ е в неограниченото печатане на долари ! Нито икономиката им е силна,нито армията с прехвалените самолетоносачи… Има изчисления,че са напечатани вече 4.5 Квадрилиона долара.Във фалит са ! За това беше Корона-измамата,за това е и войната в Украйна…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *