Унгария и Италия се Озъбиха на ЕС: Спрете санкциите срещу Русия!

orban_putin1Германия смекчи позицията си относно продължаването на санкциите срещу Русия. 

Тази година някои от държавите-членки на ЕС са оказали  „тежка съпротива“ срещу крутите икономически санкции спрямо Руската федерация, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, а други страни пък са заели пресилено твърда позиция санкциите да бъдат удължени.

Щайнмайер се опита да успокои прибалтийските страни, които единствени са твърдо за санкциите по причина, че се страхуват, че Русия ще ги нападне. Този страх обаче се насажда от американската пропагандна машина в тези държави и са подклаждани допълнително от разполагането на военна техника на НАТО по границите им с Русия под предлог, че ще ги пазят от големият им съсед. В Прибалтика открито се говори, че всеки момент руската страна ще си върне доскорошните републики в пределите на някакъв нов СССР, макар и такива индикации да няма, а подобни твърдения да звучат почти невероятно. Няма как Русия да ги нападне, при положение, че това означава категорична война между нея и НАТО.

Европейските санкции, които засягат основно банките, отбраната и енергетиката, ще изтекат през юли тази година. А още през юни трябва да започнат дискусии в ЕС за продължаването им. Но не всички страни са съгласни.

Вчера Унгария открито се обяви за падането на санкциите и заяви, че това е удар не толкова срещу Русия, колкото срещу някои страни в ЕС. Самият Виктор Орбан каза, че страната му е претърпяла много загуби от тези мерки и зеленчукопроизводителите, животновъдите и хора с друг бизнес са изгубили традиционните си пазари. Те нямат къде да пласират продукцията си, в ЕС не я искат, защото имат квоти за производство и без руския пазар икономиката на страната ни се срива, добави Орбан.

Същото говорят и в Италия, тъй като Русия беше основният вносител на италиански сирена, полуготови пици, макаронени изделия, зехтин рибни консерви  и зеленчуци. Пазарът на италианските производители в Русия изцяло бе изгубен след наложените санкции, замря и туризмът.

Други държави също са силно засегнати, особено Гърция, но поради огромната си задлъжнялост към ЕС елините се снишават и не смеят да противоречат.
Щайнмайер обеща на Литва и Латвия, че Берлин „ще работи упорито, за да действа Европа в единен фронт“.

Тоест – да удължи санкциите към Русия заради Украйна и Крим.

В същото време обаче немския министър-председател каза, че Русия е нужна на Европа заради световния мир и сирийската криза и той лично ще се опита да стопли отношенията с нея.

Той призна и че ако натискът на ЕС към Руската федерация продължи, има опасност ЕС и Русия да бъдат въвлечени в „ескалационна спирала“ и отношенията им да стигнат до втора студена война.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *