Ултиматумът на Путин – Най-Важният Документ за Света през следващите 50 години

7

На 17 декември 2021 г. Русия направи ход, който ще определя дневния ред на света поне през следващите 50 години. На всички равнища.

Двата проектодоговора, предложени от Москва за взаимна сигурност – „Русия – САЩ“ и „Русия – НАТО“, предвиждат трансформиране на глобалната политическа, икономическа и военна инфраструктура.

Светът никога досега не е бил пред такива предизвикателства и пред такова тотално преустройство на всичко. И навсякъде.

Но и стратегическата картина никога не е била по-тревожна.

Не си спомням през последните 60 години друг дипломатически документ да е представен в такава форма, в случая – от външното министерство на Русия, което заяви, че адресатите не могат да го обсъждат или променят, а могат само да го приемат, или да не го приемат.

Разбира се, САЩ, действаха по традиционен за тях начин, заявявайки, че руските предложения са неприемливи, но държат диалогът между двете страни да продължи. Това е нормална дипломатическа практика да се печели колкото се може повече време.

Случаят обаче не е такъв. Случаят, всъщност, е без прецедент.

Москва отговори, че това не е ултиматум, но със САЩ вече не може да се водят преговори и подписват договори, от които янките излизат когато си искат. Край на доверието. САЩ доказаха, че са недоговороспособни. През последните години излязоха от всички международни договори за глобална сигурност. Русия не може да разчита на никакви подписани хартийки със САЩ. Онова, което се отчита в съвременния свят е само силата. Русия не е виновна за това. Русия не иска ескалация, но е готова за нея. И ако това се случи, вече виновникът за кръвопролитието ще са САЩ, а не Русия.

Москва хвърли ръкавицата. Вашингтон я вдигна, поне за пред камерите!

Москва очакваше точно този ход и е подготвена за него. Твърде много е поставено на карта, твърде голям е залогът. Силата на Русия са новите й оръжия и системи, въведени на бойно дежурство. Никога в историята спрямо нито един друг свой могъщ противник Русия /СССР/ не е била толкова силна, колкото днес е спрямо САЩ и НАТО. Такъв момент се случва веднъж на 1000 години. И Москва няма да го изпусне.

Светът е пред нов хоризонт. И в началото на строежа на бъдещия многополярен свят. Не Западът на Русия, а Русия постави ултиматум на Запада и неговата система. И най-важното – Москва направи това публично, пред целия свят.

Москва е готова за вдигане на залога. Възможностите й са много.

За първи път от 30 години Вашингтон почувства, че нещата са много сериозни и че от САЩ се иска еднозначен отговор. При това го искат в категорична форма.

И въпреки, че отхвърлиха руските искания, сега в Белия дом и в Пентагона си задават въпроса какво крие Путин в ръкава си, та прояви такава нечувана дързост.

Всъщност той не крие нищо, само трябва да го разберат правилно.

Ще им помогнем:

 • На глобално равнище преди всичко е военно-блоковият съюз на Русия с Китай, КНДР, Виетнам, Иран, а вероятно и Индия/.
 • Москва и Пекин в момента въвеждат единна ПРО-система над двете държави и Южно-Китайско море.
 • Блокиране на целия Близък Изток по линията Сирия, Ирак, Иран. Всяко изостряне на ситуацията в този район рязко ще увеличи цените на въглеводородите, които вече и без това са на тавана.
 • Разгъване на ударни системи в Куба и Венецуела и укрепване на позициите на Лусия в Африка.
 • Разгъване на ударни системи в Беларус и Калининград, и отговор за изострената обстановка в Донбас.
 • Изплуване на руски ядрени подводници в Атлантическия и Тихия океан на 40 км от бреговете на САЩ, срещу които Вашингтон ще може само да капитулира.
 • Закриване на Черно море след закриването на Северния морски път.
 • Най-важното – изтласкването на НАТО от цяла Източна Европа до местоположението му от 1997 г., т.е. ревизия на неговото разширяване, въпреки договореностите със СССР това да не се случи, което ще носи и неприятни последици за така наречената Федерална република Германия.

По отношение на Украйна е ясно, че Украйна, която знаем от последните 8 години, съвсем скоро ще приключи със своя живот. Русия заяви, че ще следва „немедленно“ военно решение на въпроса с Украйна, ако ултиматумът й за Украйна не бъде приет.

Сега САЩ и НАТО или ще отстъпят, или Украйна ще изчезне във вида, в който съществуваше през последните 8 години. И всичко ще се случи много бързо.

А на война – като на война. Или убиваш, или ще те убият. Аритметиката е страшно проста. Руснаците я знаят от близкото минало и няма да позволят да се повтори.

Москва не се страхува от вдигане на залозите. Напротив. Тя го е предвидила и е готова за това. Москва е подготвила своята първа най-важна историческа крачка за възраждането на Велика Русия.

Путин няма да пресъздава нов СССР. Той работи за държавна система, която ще е ефективна, самодостатъчна и национална. /В същата посока върви и Китай./ Думите на Бжежински не се сбъднаха, – „че световният ред ще бъде изграден без Русия, върху руините на Русия и за сметка на Русия“. Точно обратното. Нищо не може да бъде изградено в съвременния свят без Русия /и Китай/.

Китай е втората трагична грешка на САЩ. Военният съюз Русия- Китай е налице. Такова нещо не е имало никога в историята. То е непобедимо, даже хипотетично. Заедно Русия и Китай оформят преимуществата, които носят фундаментални сътресения от глобален порядък.

Трудно е да се намери паралел на тази ситуация в миналото. Няма да го търся. Пред нас е безпрецедентната глобална и регионална ситуация.

Да не забравя и долара. Защото цялата тази световна трагедия е именно заради него. САЩ правят всичко възможно да запазят периметъра на неговото използване върху което се гради тяхната сила. Случи се обратното – рязко съкращаване на оборотите на доларите на цялото пространство на ЕврАзия и неговото пълно изключване от енергийните контракти с Русия, Китай, Европа и даже със Саудитска Арабия. Това означава, че положението на САЩ в света е напълно разрушено. Русия и Китай считат, че САЩ нямат право да останат глобален играч.

И накрая още нещо: Неслучайно Путин, след като разказа за най-новите оръжия, заяви че ще отиде на зимната олимпиада в Пекин през февруари. В разговора със Си Цзинпин той напомни за забраната за участие в олимпиадите с руския флаг заради някакви санкции, които WADA изфабрикува срещу нацията с най-големите заслуги и постижения в новата спортна история на планетата.

Визитата на Путин в Пекин за олимпиадата ще означава само едно нещо – край на този бардак на пет колела, край на този Олимпийски комитет – съревновавайте се без нас в своя ултралиберален спорт, ние ще имаме свой нормален спорт.

И за всеки случай, преди олимпиадата в Пекин, Путин напомни за най-новите оръжия – „Авангард“, „Циркон“, „Кинжал“, „Посейдон“, двете нови атомни подводници с „Булава“ и „Калибър“.

В началото сме на 2022 г.

Дано се срещаме в този сайт и през нея, уважаеми читатели.

Красимир Иванджийски

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

7 КОМЕНТАРИ

  • Ако Путин е в капан-ще си мълчи… А,няма да поставя УЛТИМАТУМ на НАТО… Елементарната логика го доказва!
   Такава глупост си написал,че и жителите на Столипиново ще се смеят…

  • Тошко, Тошко, за съжаление има немалко неориентирани (меко казано) като теб. Ще ви бъде много криво, а може би и фатално за вас, заради бъдещето, което идва.

 1. АКО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕЗИДЕНТА НЕ ПОКАНЯТ НА 3 МАРТ РОДНИТЕ НИ БРАТЯ ВЛАДИМИР ПУТИН ПАТРИАРХ КИРИЛ СЕРГЕЙ ШОЙГУ И СЕРГЕЙ ЛАВРОВ НА ШИПКА И ОБЯВЯТ БЪЛГАРИЯ ЗОНА НА МИРЪ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЩЕ ИЗГОНИМ САМОИЗБРАЛИТЕ СЕ УПРАВЛЯВАЩИ С КАМЪНИ

 2. Е и ся ква стана тя? Въртя са въртя са положението и пак ще се намести ,както си му е редът!! Остана само гъзорченето на нашите палячовци ,рожби на конюнктурата ,решили че“ времето е тяхнооо“!Да ,ама не! Както викаше един изкуфял дъртак ,решил че ша са пребоядиса мн бързо със синя боя!
  Колелото на историята се върти независимо кой какво иска и думите на дядо Маркс за смъртта на капитала станаха действителност и верни! айде, наздраве с домашно червено,щото нали сме червена зона според разни кунчевци кацарки и др дребен дивеч!

 3. ИДВАЙТЕ РУСКИ БРАТЯ СВЕТОВНИ МИРОТВОРЦИ ЗАЕДНО МОЖЕМ КАТО НА ШИПКА НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ МРАЗИМ ВИ НИКОГА НЕ СМЕ ВИ ИЗБИРАЛИ И КАНИЛИ НЯМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ НИКОЙ НЕ Е ПИТАЛ НАРОДА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *