Украинци масово дезертират от армията, не искат да се бият

0

украйна войнициОт началото на  бойните действия в Украйна в  армията са установени над 10 хиляди случая на дезертьорство, пише  Вести.ua, цитирайки  армейски служби.

Миналата година  дезертьорството е било масово и хората бягали както по време на мобилизацията, така и направо от фронтовата линия. Те се скривали в чужбина, за да не бъдат дадени на военен съд.

Тази година  броят на дезертьорствата рязко намалял и според Генералния щаб на армията са констатирани само около 100 подобни случаи. Причината била намалената бойна активност в Донбас от началото на годината. Цифрите обаче подлежат на съмнение, тъй като се дават направо от щаба на армията. Според военни, бройката е много по-голяма.

Президентът Петро Порошенко призна, че  през 2014 г. са  дезертирали почти една трета от войниците от  първата вълна на мобилизация. Голяма част от дезертьорите са зад граница и чакат амнистия, иначе няма да се върнат в страната си. Все още обаче закон за амнистията не е приет.

Към края на 2014 г. Украйна  увеличи армията си  от 130 хиляди на 232 хиляди души. Това е  5% от населението на страната, а цифрата граничи с  тази по време на война. Издръжката на армията натоварва изключително много и без това напълно разбитата икономика на страната.

Принципно в света армиите са с численост 1-2% от населението, а за България цифрата е 0,4%.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *