Украински учебници: Чингис хан е украинец, Иисус Христос е от Галичина (С ВИДЕО)

2

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя говори пред Съвета за сигурност на ООН за образователните програми на съвременна Украйна и попита френския постоянен представител Никола дьо Ривиер дали е наясно, че корените му са украински. Като потвърждение на това, руският дипломат се позова на украинския учебник по география за осми клас, в който се твърди, че галите не са нищо друго, освен украинци.

„Най-мащабна корекция през последните години са претърпели украинските учебни програми по история и география“, каза Небензя. Той показа на публиката учебник по география за 8 клас под редакцията на Масляк и Капирулин.

„Ако вярвате на този учебник, излиза, че предците на французите, испанците, португалците, турците и дори евреите произлизат от Украйна и не са нищо друго, освен издънка на великия украински народ. Искам да се обърна към моя френски колега: Никола, знаеш ли, че ти всъщност си чиста проба украинец? Не ми вярваш? „Прочети учебника“, каза Небензя, цитиран от чуждестранните медии.

Авторите на пособието обясняват шокиращото си и най-вече глупаво твърдение с „факта“, че предците на французите, галите, произхождат от Галиция. Дипломатът посочи тази подробност като пример за тоталната украинизация на учебния процес, с който се занимава Министерството на образованието и науката на Украйна. Той допълни, че през 2016 г. това ведомство, „отчитайки историческите събития от последните години“, е одобрило 25 програми за обучение по история, които преливат от жълти глупости и най-налудничави „факти“.

Небензя попита присъстващите още дали знаят, че според авторите на учебника украинците и поляците са от славянски произход, а руснаците – от „угро-финландски“ и татаро-монголски. Беларусите според този учебник също не били славяни, а са „пришити“ към балтийските народи.

„Учебникът по история на Украйна за 7 клас, под редакцията на Лях и Темирова, твърди, че украинския народ се е формирал като такъв още преди 140 000 години. В учебника по история за 9 клас пък, под редакцията на Турченко и Мороко, се казва, че до края на 18-ти век украинците са били една от най-големите нации в Европа“, каза дипломатът.

Той отбеляза, че авторът на книгата-настолно четиво в Украйна с името „Украинска нация“ Микола Галичанец е напълно убеден, че „населението на цяла Източна Европа преди около 1000 години се е наричало „украинци“.

„И това се твърди най-убедено въпреки факта, че както е известно до началото на 20-ти век никой не е наричал жителите на териториите, които са част от съвременна Украйна „украинци“. Дори в произведенията на най-популярния поет по тези ширини Тарас Шевченко, живял в средата на 19 век, терминът „украинци” напълно липсва. Жителите на всички тези земи са наричани русини, руснаци или малоруси“, отбеляза Небензя.

Той цитира и други абсурдни теории от образователната програма на Украйна.

„В Украйна има, например, един историк Валерий Бебик (и той не е единственият). Той твърди, че Константинопол е бил колония на древния Херсонес, който е бил на територията на съвременен Севастопол, а прародителят на скитите е самият Херкулес, който обаче е родом от Крим, чиито корени идват от остров Хортица на Днепър“, посочи постоянният руски представител пред членовете на Съвета за сигурност на ООН.

„Оказва се, че град Мена в Черниговска област (Източна Украйна) е дал името на първия египетски фараон Менес, а самата украинска държава, според неговите изчисления, съществува от над 7500 години“, добави Небензя.

Според същия украински историк Бебик, известният монголски завоевател Чингис хан, живял през 12-13 век, всъщност се е казвал Богдан.

„Не ми вярвате? И ако на мен не ми вярвате, то допитайте се до автора. Той ще ви посъветва да се запознаете с тайната история на монголите, където Чингис хан се нарича Богдихан. И от това става съвсем ясно, че той не е монголец, а истински украинец. Освен това, Чингис хан е воювал, както уверява Бебик, с украинския тризъбец в ръка. И накрая, основният му извод е, че Украйна като цяло е люлката на световната цивилизация и дори Иисус Христос, не изключва Бебик в едно от интервютата си, може да е бил от Галичина (Западна Украйна)“, изтъкна Небензя.

Цялата тази система от налудничави манипулации се прави с една- едничка цел – да се вмени на подрастващите украинци, че са европейски народ, който няма нищо общо с руснаците. Както и че са расово превъзхождащи руснаците и следователно трябва да ги мразят. Целите на това дългосрочно предприятие са мерзко-политически, подчерта пред колегите си в ООН Василий Небензя.

Както посочи русикият постоянен представител, Бебик „не е обикновен, а заслужил луд и има своята голяма аудитория в Украйна, поддържан от властта и голяма кохорта украински историци“. През 2015 г. Бебик е назначен за председател на обществения съвет към Министерството на информационната политика в Украйна. Тоест – бил е шеф в украинското министерство на пропагандата и лъжите.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/e-b9IbEQYG0

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Укрите се кичат с налудничаво величие и историческо изопачаване, досущ като другата велика нация Северна Македония претендираща за трона. В случая имаме притеснения от избухне на война за първото място в историята на най-великите.

  2. Странно! Много странно! Не мога да повярвам, че украинците посягат на най-милото за македонците – историческата истина и искат да ги изместят от първото им място по сътворяване на исторически открития!!! За мен това поведение е недопустимо или е време ООН под ръковоството на американски говедари да състави македоно-украинска комисия за написване на учебници по въпроса…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *