Турция не пусна танкер с газ за Украйна!

танкерТурция забрани на танкер с газ да премине през Босфора и да стигне до Украйна.

Киевските власти заподозряха веднага саботаж, но турските са категорични, че просто защитават интересите на страната си.

Посланикът на Турция в Киев Йонет Джан Тезел обясни  в интервю  какви са причините за отказа за  пропускане на танкер със сгъстен газ за Украйна през Босфора. Дипломатът увери, че основната причина за забраната на LNG-танкера да бъде пропуснат през проливите не е политическа, или икономическа, в каквато страната му бе обвинена, а просто потенциалната заплаха за гъстонаселения Истанбул.

„Преминаването на такива танкери през Босфора е много проблематичен въпрос. Тук преди всичко става дума за сигурността на всички плавателни съдове във вече претоварения и тесен пролив. LNG-танкерите са много по-големи от нефтените. Ако стане авария, каквито вече са се случвали неведнъж с нефтените, последствията за Истанбул могат да бъдат разрушителни” – заяви посланикът. Той подчерта, че „всеки съсед на Турция по Черно море също би получил отказ за преминаване на такъв товар”.

Според коментари във форумите Турция може да каже не на съюзниците си, когато има личен интерес и го брани, докато България винаги казва услужливо да.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *