Стив Ханке пред бТВ: Най-голяма корупция в България имаше при Костов и сега при Борисов. Влизането в Еврозоната ще ви УНИЩОЖИ! (С ВИДЕО)

3

След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Петър Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се заемем, е огромен и се нарича корупция. Той се съгласи и всеки път, като го видех, повтарях: „Проблемът е в корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства. Един ден се видяхме. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме аз, г-жа Ханке, президентът Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казвал, че ако нямате доказателства, аз не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. Отвърнах му, че този път имам, а той ме погледна смутен и попита: „И къде са?“ Показах му ги – в куфарчето, което винаги носех със себе си в България. Беше пълно с документи, доказващи случаи на корупция за стотици милиони. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката му ги копираше, Стоянов се обади на Иван Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво точно му каза, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“. Предадох документите на Петър Стоянов, той ги взе и после не знам какво е направил с тях. Знам само, че незабавно уведоми премиера Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата, разказа в предаването „120 минути“ по бТВ професорът по икономика и експертът, който въведе Валутния борд у нас, Стив Ханке.

Стив Ханке е професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ. Богатата биография на професор Ханке включва длъжността икономически съветник на президента Роналд Рейгън. Световнопризнат анализатор на финансовия свят с често присъствие в световните медии. Повече от 20 г. проф. Ханке е свързан с икономическите реформи в България, където е познат като човекът, въвел Валутния борд у нас. Той има преки наблюдения върху процеса на приватизацията на големи български предприятия в края на 90-те. години на XX в. В студиото на „120 минути“ той прогнозира съдбата на българския лев и цялостно на България.

– Вие заявихте, че за България е задължително да си запази лева и да не влиза в Еврозоната. Защо?

– Всъщност, двете валути имат еднаква стойност в момента. Левът се равнява на горе-долу половин евро. Левът е клонинг на еврото заради валутния борд. Левът е също толкова добър, колкото еврото и по отношение номиналната стойност. Но всъщност системата на Валутния борд е по-добра. Левът е много по-стабилен и подходящ за България, защото Валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка. А това твърдо бюджетно ограничение е спасително за българската икономика.

От 1997 г. насам левът се представя чудесно от фискална гледна точка, а България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско. Това е ваше предимство е заради валутния борд. Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция?  Те преминаха през огромен фискален проблем. Е, точно този неблагоприятен гръцки сценарий ще ви се случи, ако мие, българите, приемете еврото. Второ, две неща свързани със суверенитет. В момента, с Валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната си валута с щатски долар, китайски юани или злато. Вторият аспект на суверенитета ви е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако приемете еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт, където ще се контролират в огромна степен от Европейския съюз и ЕЦБ.

В Литва, където бях държавен съветник, бях част от правителството, както в България… там разработих валутния борд на Литва. След това обаче те приеха еврото и икономиката им се срина. За да преминат от валутния борд към евро, трябваше да изпратят 550 млн. евро резерви във Франкфурт. И нещата тръгнаха на зле. Трети пример за превъзходството на Валутния борд пред системата на Еврозоната – погледнете Хонконг и валутния им борд. 6 месеца има размирици и проблеми, а хонконгският долар е останал клонинг на щатския долар, напълно стабилен, нищо не се е случило. Никога не е имало провал на валутен борд.

ВИЖ ВИДЕОТО:

– Добре, но да си представим, че Валутният борд е дете. Не е ли крайно време това дете да си проправи път като зрял европейски гражданин под европейски контрол, което би било добре за държава като България.

– Не. Това е ужасна идея. Да Ви припомня Гърция. Мислите, че е прекрасна идея? Само вижте какво стана там. Според мен България трябва да запази валутния си борд. Той не е дете. Той е великан с огромна сила. Никой великан не се е провалял. И второ, системата „Валутен борд“ е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България.

Валутният борд се справи чудесно. Ето какво трябва да направите – взимате валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко. Те не се справят особено добре, не се славят с добра история. Само погледнете Гърция.

– Левът е вързан за еврото. Какъв е проблемът да минем към по-ценната валута? Това ще доведе до по-обхватен европейски надзор над финансовата ни стистема, избягвайки подобни инциденти като КТБ?

– Проблемът с КТБ, ако разширите принципа на валутния борд е в банковата система, както сме предложили с проф. Танев, това ще го реши. Пак казвам, помнете Гърция. Ако наистина е толкова добър европейския надзор… Какво стана в Гърция? Съседна страна, много подобна, балканска държава с подобни на българските поведение и култура. Погледнете натам. Красотата на валутния борд е, че можете да го замените за по-добра резервна валута, ако еврото поради някаква причина отслабне. Имате паричен суверенитет. Когато минете към еврото, ще сте в капан. Капан, от който никога няма да можете да се измъкнете.

– Но правителството настоява, че обменният курс на българския лев фиксиран към еврото и ще остане по време на преговорите и на преходният период. Има ли опасност от спекулации, която да променят курса и какви последствия би имало?

– Като видите коментарите на финансовия министър Горанов, както и промените на г-жа Стоянова е ясно, че българското правителство е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната. Решили са го по много потаен начин, в пълен мрак. Промените на Стоянова бяха приети без българското общество да знае каквото и да било по въпроса, както често се случва в България. Какво възнамеряват да правят? Разбира се, казват, че няма да променят обменния курс преди да влязат в чакалнята. Но щом влязат в чакалнята е ясно, че ще действат приетите правила, които позволяват 15 процента колебания от фиксирания курс на лева към еврото.

Ето тук ще се появи спекулацията. Щом влезете в чакалнята, ще се породи нестабилност и спекулации, защото българското правителство вече е решило, без да пита народа, че ще подкрепи този текст. Не беше така в Литва, нито в Естония. Говорих с колегите в Литва и казаха, че е най-опасното и неразумно нещо, да се влезе в чакалнята и въобще да се обсъжда или помисли да се променя обменния курс. И Литва, и Естония имаха валутен борд. Те влязоха и дори не са обсъждали смяна на обменния курс. Нито дума по въпроса. Но не е така при България. България има скрит коз, а именно обезценяване. Ще има много спекулации щом влезете в чакалнята.

– Може ли да илюстрираме с един пример? Например г-н Петров, средностатистически българин от Своге със спестени 10 хил. лв. в банката. Какво ще се случи със спестяванията му след влизането на България в Еврозоната според вашия сценарий?

– Г-н Петров в момента има 10 хил. лв., което е около 5110 евро. Влизате в чакалнята, обменният курс започва да се колебае, България се съгласява на 15 процента девалвация и спестяванията на горкия господин Петров ще се свият от 5110 евро на 4345 евро. Господин Петров ще загуби 765 евро и българското правителство ще ореже с 15 процента спестяванията на горкия г-н Петров.

– А можем ли да направим като Дания, да имаме възможност да изоставим еврото и да минем на друга валута, ако има проблем?

– Не. По принцип не можете да го направите, защото Дания и Обединеното кралство имаха договорености за неучастие. България няма такива. На практика можете да направите като Швеция. Те няма да влизат в чакалнята, нямат намерение да го правят, защото отказват да променят закона за Риксбанк. Отказват да правят това, което направи Стоянова с внесените промени. Тоест те няма да бъдат допуснати до чакалнята, точно както искат. Шведите никога не биха променили Закона за централната си банка без национално допитване.

Това трябва да се направи и в България, трябва да върнат и отхвърлят промените на Стоянова и да се организира референдум, ако има някаква промяна в закона за БНБ, който да трябва да бъде с квалифицирано мнозинство, 67 процента от българското население да одобрява всяка промяна в този закон. Можете на практика да направите точно като Швеция и никога да не влезете. Шведите никога няма да влязат.

– Сериозноли казвате това, професоре? Наистина ли мислите, че референдумът е решение? Спомнете си Брекзит, темите, които разделят обществото на две противоположни мнения, трябва ли да се решават с референдум?

– Прозрачен референдум не би ли бил по-предпочитан, отколкото тайните промени на Стоянова да бъдат приети в пълен мрак от българските политици с крадливите им ръчички? Нелепо е! Това не е демокрация. Така работи демокрацията в България. Много мътна и съмнителна работа. Предлагам да правите нещата като шведите, където има открита демократична система.

Сякаш шивеем в машина на времето. Прокуратурата ще проверява всички договори отвремето на приватизацията, както много българи я наричат „престъпната приватизация“. Какво очаквате да се случи? Какво си спомняте от онезивремена?

– Интересно, че повдигате въпроса, наясно съм с темата и съм запознат с приватизацията. Ръководех приватизацията при Роналд Рейгън, разработих програмите за приватизация по негово време. Също така през септември 1981 г. изнесох първата реч, в която служител на американското правителство споменава думата приватизация. Благодарение на г-жа Ханке, която е французойка, и „приватизирам“ идва от френски, не е английска дума.

Впоследствие, през 1983 г., с г-жа Ханке успяхме да включим френската дума в английски речник, в Мериам-Уебстър. Много съм наясно с темата, думата и прочее. Сега за България. След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията. Той се съгласи и всеки път, като го видех, повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства. Един ден се видяхме. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с г-жа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

– Невероятно! Много интересна история, но какъв беше резултатът?

– Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата.

– Добре, кой случай? Можете ли да споделите с публиката ни?

– Попитайте президента Стоянов. И, между другото, от прократурата зависи да довърши нещата. Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече отдавна е в кошарата. Имам впредвид, че самата съдебна система е корумпирана. Не знаем какво ще се случи.

ВИЖ ВИДЕОТО:

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Само факта,че е участвал в съставянето и осъществяването приватизацията на народите и държавите, означава,че тоя не мисли доброто на който и да е народ или държава,а само за изгодата за свръхбогатите световни корпорации,които управляват света.
    На-злокобните са школата на Фрийдман,чикагската школа,която унищожи много държави с приватизацията и унищожаването на милиони работни места,на производители,вземането на хляба на местни производители и жители и т.н.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *