Става Страшно! ООН: Мигрантите Тръгват През България!

0

migrantiСлед затварянето на Балканския маршрут бежанците от Сирия и Афганистан може да използват и пътищата през северозападната част на Африка. Там в момента чакат стотици хиляди мигранти, за да прекосят морето, съобщава австрийското издание „Дер Щандарт“.

Вестникът предупреждава, че различните преценки относно броя на бежанците, които са готови да потеглят към Европа варират между 200 и 800 000 души. На този етап все още не се е стигнало до пренасочване на маршрута през централно Средиземно море. В същото време се забелязва увеличаване на мигрантската вълна в Италия от няколко седмици, независимо от факта, че тя все още остава на ниски нива.

Мнозинството от мигрантите, които идват са от Субсахарска Африка. Сирийците, иракчаните и афганистанците дори не са сред първите десет страни на произход, предупреди говорителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН за Европа Флавио Ди Джакомо. „Винаги когато един маршрут се затваря, автоматично се отваря нов и той по право е по-опасен“, каза още той. „Дер Щандарт“ подчертава, че маршрутът през Средиземно море е значително по-дълъг и по-опасен.

В същото време се предвиждат и други алтернативни маршрути – през България или Албания, но разликата на тези маршрути с тези от Северна Африка е в това, че последните са били използвани и там съществува мрежа от трафиканти на хора. Ди Джакомо очаква в близко бъдеще отново да се използва северният маршрут на Африка през Средиземно море до Италия. „Бежанците може да се опитат да достигнат до Европа и от Египет, където са по-сигурни отколкото в Либия. Може да се опитат да дойдат с кораби от Турция в Италия“, поясни още служителят на ООН и предупреди: Още през следващия месец трафикантите ще печелят огромни пари от бежанската вълна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *