Срещата на ШОС в Самарканд: ЦЯЛА АЗИЯ Е ЗАД РУСИЯ! РОДИ СЕ МНОГОПОЛЯРНИЯТ СВЯТ!

3

Медиите на Изток са убедени, че срещата на лидерите на ШОС в Самарканд е сложила началото на новия многополюсен свят. При това същото прозрение правят и някои западни медии. Китайските журналисти не са никак срамежливи в подбора на хвалбите си. И накрая, огромната част от азиатските издания смятат, че Кремъл е абсолютно прав в своята международна политика, а САЩ отиват към своя залез.

„Да загинеш без истински приятели???“

Справедливо е да започнем анализа на пресата по темата за днешното грандиозно преустройство на световния ред с китайските медии. В края на краищата именно тандемът Русия-Китай е големият дразнител за Вашингтон през последните години. Разбира се, участието на Поднебесната империя в ШОС, консолидирането на позициите на Москва и Пекин с останалите страни-членки на организацията е изключително изгодна за Москва и Пекин алтернатива на западния диктат чрез НАТО и други водени от САЩ блокове.

Вестник „Хуанцю шибао“ излезе с редакционно твърдение, че „срещата на върха в Самарканд е доказателство за безумието на западния светоглед“. В статията се твърди, че срещата на върха на ШОС, която се провежда в контекста на „руско-украинския конфликт“, е описана от много западни медии като създаване на „анти-западна коалиция“. Е, при определянето на светогледа на западните партньори на Пекин, китайските журналисти никак не са пестеливи на цветисти квалификации.

Американският и западният елит показват примери на доминиращо и параноично-конфронтационно мислене. Целта, към която тласкат другите, е да „загинат“ в глобалното семейство, но никога да нямат истински приятели. Но желанието на САЩ и Запада да контролират света не отговаря на техните ресурсни възможности и затова постоянно се появява нещо, което не отговаря на техните желания, като Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), например. А засилването на ШОС е неизбежно заради законите на социалната еволюция или хода на историята, – пишат китайски журналисти.

В същото време ШОС изобщо не може да се разглежда като нещо, което е създадено само като противовес на западните блокове. Не, редакторите на „Huanqiu shibao“ са сигурни, че пред очите ни се ражда нов световен ред:

Ключовата концепция на ШОС е „Шанхайският дух“, който се характеризира с набор от нови концепции, нови модели и нови норми за това как страните трябва да живеят като равни, как могат да създават механизми за многостранно сътрудничество и как могат да осигурят на света стабилен ред след края на Студената война.

Интересното е, че тази китайска медия отхвърля всякакво сравнение на тази организация с НАТО. Вестникът пише, че на Запад е модерно да наричат ШОС „Източно НАТО“, но „тесногръдието на западняците и оскъдното им въображение рязко контрастират с огромното изобилие от възможности, което дава ШОС“.

Отказ от долара по китайски

Друго популярно китайско издание, Global Times, отбелязва , че срещата на ШОС е преход от теоретизираните до момента документи до първите практически стъпки в създаването на нов многополюсен свят. Тоест лидерите на страните-членки не са се събрали в Самарканд, за да дразнят Запада. Те са загрижени за собствените си проблеми и целят да укрепят собствената си финансова и глобална сигурност в среда, в която потъващите западни партньори или постоянно се опитват да наложат своите егоистични интереси на страните от региона, или нелоялно се отказват от партньорства, или дори налагат санкции. Една от практическите стъпки например е решението всички страни-членки на ШОС да се откажат от използването на щатския долар в търговията помежду си. Става дума за Русия, Китай, Индия, Иран, Пакистан, Таджикистан и Киргизстан.

Председателят на КНР също предложи да се постигнат по-големи резултати в тристранното сътрудничество (Русия-Китай-Монголия – бел. на Царград) и да се подкрепи разширяването на разплащанията в местни валути във взаимната търговия. Руските и монголските финансови институции могат да се присъединят към системата за трансгранични междубанкови плащания в юани, за да създадат здрава опора на финансовата сигурност в региона“, пише Global Times.

 

Добавянето на Русия и Монголия към трансграничната система за междубанкови плащания в юани също ще им помогне да разширят износа на енергоносители, да опростят процеса на сетълмент, да намалят риска, свързан с обменния курс на долара, и да стабилизират енергийната подкрепа. – посочва изданието.

Иран: САЩ заплашват мира, Русия гарантира сигурността

Иранските медии, следвайки своя президент Ибрахим Раиси, констатират тоталния провал на американската политика и отбелязват, че въпреки западната агресия срещу себе си Русия хладнокръвно е заела конструктивна позиция и вместо открито враждебна реторика срещу САЩ, призовава Вашингтон да се вразуми.

 

На среща с руския президент Владимир Путин иранският лидер отбеляза :

Американците смятат, че ако те и васалите им в Европа наложат санкции срещу една държава, те ще могат да спрат развитието й. Години наред ни налагаха санкции, но ние успяхме да предотвратим последствията от тези санкции. Що се отнася до санкциите срещу Русия, ние никога няма да ги признаем и ще укрепваме и развиваме нашите двустранни отношения с Москва. Ние не сме се оттеглили и не се оттегляме от преговорите с американците, но целият свят знае, че САЩ не са в състояние да преговарят. А Европейският съюз изцяло копира поведението им и като тях също обещават неща, които после с лекота не изпълняват.

Иранското издание Hamshahri посочва , че с днешната си свръхагресивна и крайно безчестна политика, чиято еманация наблюдаваме днес в Украйна, САЩ подкопават преди всичко международната сигурност и цитира за своите читатели изявлението на руското посолство в САЩ:

Днес Съединените щати продължават своите действия, без да се съобразяват със сигурността и интересите на други страни, което допринася за нарастващата ядрена опасност. Действията на САЩ в контекста на украинската криза са изпълнени с възможността за непредвидима ескалация на напрежението и пряк военен конфликт между ядрените сили.

Друго иранско издание Akharin Khabar пише, че центърът и възможностите за определяне на посоката на световната политика постепенно се премества от Вашингтон към Русия, Индия и Китай, обединени както в ШОС, така и в рамките на друга международна организация – БРИКС. Иранците, които са кандидати за членство в БРИКС, казват, че Индия вече е готова да изостави долара като използвана валута в международните си разплащания:

Както съобщи индийския президент Моди по-рано тази година на Международния форум на БРИКС, Русия и Индия, двете най-големи страни в тази организация, няма да имат нужда да използват долара в бъдещите търговско-икономически операции и транзакции помежду си, тъй като и двете страни създават собствена платежна система за търговски обмен, в която те взаимно ще признават и двете национални валути като международни.

Прави впечатление как иранците оценяват ситуацията. Те пишат, че не говорим за „благотворителност“ в рамките на БРИКС по отношение на Русия. Става дума за това, което е „от общ интерес за всички страни, включени в БРИКС“.

Турция: Ердоган вече отписа Запада!

Най-интересното обаче е как турските медии, които отразиха форума на ШОС, в който участва като наблюдател и техния президент, оценяват настоящата ситуация в света, ролята на Русия и политиката на Реджеп Тайип Ердоган. Най-любопитното тук е, че те са сигурни, че турският лидер все повече се отдалечава от Запада.

Hurriyet отбелязва:

„Що се отнася до позицията на Запада относно Украйна, Ердоган не се чувства ангажиран с такава линия за пълна и безусловна подкрепа. На форума на ШОС турският президент казва, че смята позицията на Запада за „погрешна“ и че „Западът води политика, основана на провокации“. С това изявление Ердоган открито обвини Запада в „провокиране“ на военен конфликт, отбелязвайки, че подобна позиция затруднява разрешаването на ситуацията по мирен начин.

Като един от сигналите за това, че Турция все повече се отдалечава от Запада, турските журналисти разчитат участието на Ердоган в срещата на ШОС в Самарканд. Подобно поведение на турския президент според тях „ще повдигне много въпроси от двете страни на Атлантика относно намеренията на Турция“.

„Може би отговорите на тези въпроси се съдържат в отношението на Ердоган към Запада в последно време. И едно от нещата, които идват на ум в тази връзка, е реториката, използвана от Турция, когато наложи вето на членството в НАТО на Финландия и Швеция“, – пише Hurriyet.

Изключително интересна публикация се появи и на сайта на друга популярна турска медия – „Cumhuriyet“. В нея турски журналисти пишат за пропадането на целия западен свят заради колапса на доларовата система:

Делът на САЩ в световната търговия е паднал под 15%, но 60% от всички пари в световните резерви на централните банки на страните все още са в щатски долари. Как може да се обясни тази разлика между дела на САЩ в световната търговия и факта, че тяхната валута продължава да се приема от света като резервна?

На този въпрос отговаря журналистът Мехмет Али Гюлер. Факт е, пише той, че американският ред винаги се е крепял на два стълба – военната им мощ, или силата на щика, и господството на техния долар. Господство на долара, което непосредствено след втората световна война може и да е било естествено, но през последните 50 години се осигурява единствено с военна сила. След Втората световна война 3 от четирите световни индустриални зони са унищожени – Европа, Япония и СССР. Остават само САЩ, защото само на тяхна територия не се е водила войната. По това време САЩ държат около две трети от световните златни резерви. Дори при президента Рузвелт Съединените щати определиха цената на унция злато на 35 долара. Споразумението от Бретън Уудс се основаваше на този принцип: те обвързаха валутата си със златото, а останалите страни, с изключение на тези от Източния социалистически блок, обвързаха валутите си с долара.

САЩ започнаха да печатат долари, обезпечени със злато. Това им позволи да реализират излишък по търговска и текуща сметка. Въпреки това обаче, 20 години по-късно, след военното им поражение във Виетнам, последва и икономическо поражение. И Съединените щати се сблъскаха с дефицити в бюджета и текущата си сметка, – напомня турският журналист.

Тогава президентът Никсън развърза долара от златото и го свърза със силата на американската армия, от която вече се очакваше да осигури господството на американската валута. САЩ пуснаха печатницата за пари докрай. Ето защо, смята Гюлер, за да се увеличи стабилността в света днес, страните трябва да се откажат да използват долара в международната си търговия и въобще.

Крахът на финансовата хегемония на САЩ вече е осезаем:

Руската енергийна компания „Газпром“ и китайската компания CNPC се договориха да преминат към юани и рубли при разплащанията за природен газ. Bloomberg обяви, че плащанията ще се извършват на база 50/50, – напомня авторът.

Той добавя, че Русия и Индия всъщност вече са обявили отказ от долара (заменяйки го с разплащания в рубли и рупии), същото вече направиха макар и частично Русия и Турция (25% от турските разплащания с „Газпром“ вече са в рубли), Русия и Иран (заобикаляйки блокираната за тях система SWIFT ), Китай и Саудитска Арабия (са в напреднал стадий на преговорите за преминаване към търговия с юани). Китай е най-големият купувач на саудитския петрол и природен газ.

 

Индия: Западът смята руските славяни за низша раса

Изключително концептуален материал е публикуван на страниците на индийското издание The Statesman. Отбелязва се, че с безпрецедентните си санкции САЩ са искали да навредят на Русия колкото се може повече, но планът им напълно се е провалил. Освен това междувременно икономическата и политическа криза здраво натиснаха и самия Вашингтон до степен, че вече е почти сигурно, че ястребите на войната с Русия Джо Байдън и неговата демократическа партия най-вероятно няма да бъдат преизбрани да управляват Съединените щати през 2024 г.

Заради конфликта в Украйна Западът се нахвърли с цялата си ярост и остатъчна мощ върху Владимир Путин. Искаха да сменят режима в Москва, но вместо това падна главният придворен на самия Запад – британският премиер Борис Джонсън, – се казва в материала.

Откакто Джо Байдън дойде на власт в САЩ през януари 2021 г., инфлацията нараства прогресивно и води страната към истерия. Бензинът поскъпна до четири долара за галон и за да го обуздае макар и временно Байдън размрази стратегическите военни петролни резерви на страната, припомня изданието.

Военните действия в Украйна далеч не са приключили. И дори те внезапно да приключат, Западът пак няма да премахне санкциите си от Русия, поне докато Путин е на власт. А той няма намерение да ходи никъде. В Русия той все още е обичан и ценен. Той е не просто в прекрасни работни и идеологически отношения с Моди и Си Дзинпин, но е и личен приятел с тях. А слуховете за болестта му и безкрайните опити да бъде убит си остават само слухове, жлъчно пръскани от западната пропаганда, заявява The Statesman.

И накрая, индийските журналисти характеризират действията на САЩ срещу Русия по следния начин, като прогнозират и ефективността на тези действия:

Англосаксонците и латините (французите) смятат славяните за низша раса, въпреки че и те са бели. За тях този конфликт е възможност да дадат урок на славяните. Украинците също са славяни, че даже и неразличими от руснаците… и Западът реши, че междуславянските раздори са чудесен шанс да постави на колене големия славянски враг – Русия. Но е факт, че всички, които се опитаха да накажат майка Русия (Наполеон, Хитлер), платиха скъпо за това. Същата съдба очаква и Джо Байдън.

Сирия: Путин е готов да помогне на арабския свят

Al-Watan , едно от централните сирийски издания, отбелязва, че в кулоарите на срещата на върха на ШОС Владимир Путин е демонстрирал придържане към принципите на многополярността, тъй като по време на срещата си с президента на Турция там не е пропуснал да повдигне въпроса за подписване на Сирийско-турско споразумение:

„По време на срещата Путин е призовал Ердоган да продължи сближаването си със сирийското ръководство. Москва ще положи „извънредни усилия“ в близко бъдеще да се постигне повече напредък в сближаването на Анкара с Дамаск. Путин вече отбеляза напредък в урегулиране на ситуацията след като миналия месец в качеството си на посредник сближи някои гледни точки в преговорите за сигурност между Сирия и Турция.

В статията се казва, че Путин е „лично заинтересован“ от нормализирането на отношенията между Сирия и Турция. Руският президент, смятат сирийските журналисти, демонстрира ангажираност към поетите преди това ангажименти за стабилизиране на региона и използва платформата на ШОС и за тази цел. Принципът на зачитане интересите на нашите партньори и търсенето на изгодни съвместни решения на проблемите, които стоят пред нас, е принципът, който президентът на Русия предлага днес, отбелязва вестникът.

А ето как Западните медии отразиха същия форум на ШОС: Дух на конфронтация и русофобия

Твърденията, които се появяват тези дни на страниците на западните медии относно форума ШОС, са в пълен контраст с това, което чуваме от източните и арабски журналисти. Трябва да отбележим, че повечето западни медии се направиха, че подобен форум изобщо не се е състоял. Например на главните страници на сайтовете на изданията Welt и Spiegel, двата информационни лидера на германското медийно пространство, липсваха материали за срещата на ШОС в Самарканд. За сметка на това обаче страниците им буквално преливат от материали за Украйна – за уж откритите там „10 стаи за изтезания“, в които руснаците измъчват нещастните украинци, и за проблема с доставките на танкове Гепард в Киев.

Въпреки това Welt цитира мнението на Александър Граф Ламбсдорф, депутат от Свободната демократическа партия на Германия (FDP). Депутатът злорадо убеждава как Китай няма никакво намерение да помогне на Русия в конфликта й със Запада, а заема сегашната си престорена позиция на руски приятел в името на подкрепата на Москва по въпроса с Тайван:

„Срещата на Путин с китайския държавен глава Си Дзинпин бе придружена от приятелски думи, но нищо повече. Във всеки случай няма признаци за китайска военна подкрепа към Русия за войната й в Украйна.

Ето цитат от материала на Spiegel за срещата между Путин и Си Дзинпин:

Китайското правителство взе ясно решение да не осъжда войната в Украйна. Въпреки това Пекин не е нарушил санкциите, които бяха наложени срещу Русия, а и Китай все още не е предоставил на Путин „пряка материална подкрепа“. Остава да видим дали Си Дзинпин наистина ще направи нещо значимо за Русия.

Междувременно френският Le Monde признава, че Русия и Китай всъщност са започнали преустройството на света. Това тяхно начинание, което те наричат многополярност, обаче изобщо не е в духа на взаимните интереси на всички страни, пишат от изданието. Не. французите са сигурни, че Пекин и Москва всъщност „поробват света“:

Москва иска да „денацифицира“ Украйна. Разбирайте, че: да се „русифицира“ или „рерусифицира“ този голям южен съсед, съблазнен и лъган от „западнячеството“, е абсолютното зло. А Пекин от своя страна планирал да „смели“ Тайван, само защото островът имал антикитайски настроения. (Тези хора знаят ли че в Тайван живеят китайци?!) Целта е не само фактическата автономия или независимост на острова, но преди всичко неговата практика на демокрация в „западен стил“.

И по-нататък:

„Автокрациите се защитават, като възхваляват заслугите за „превъзпитаването“ на девиантни народи или държави. Това ни връща към най-лошите моменти на сталинизма и маоизма – лагерите и терора. Но наследниците на властта в Москва и още повече в Пекин вярват в политическото и психологическото инженерство и в силовата манипулация на съзнанието“.

Но италианското издание на Libero очевидно смята, че Западът заслужава критика повече от Русия и Китай. Главният редактор на тази медия Виторио Фелтри в ефира на телевизионния канал La7 заяви, че не е изненадан от настоящата ситуация и смята, че Западът сам си е виновен:

„За газът съм убеден само, че участвахме в един маскарад, включващ санкции срещу Русия. И какво очакваме в замяна? Любовни писма от Москва, ли? Ясно беше, че руснаците ще реагират огледално и сега ни наказват. Ние наказахме Русия и в отговор сега тя наказва нас“.

Какво следва от това?

Разбира се, в медийното пространство се вижда същата пропаст между Запада и Изтока, каквато е и на световната политико-икономическа сцена. Свидетели сме на преломен момент в съзнанието на народите, прелом в цивилизациите. И изглежда, че както на Изток, така и на Запад, прекрасно разбират ключовото значение на Русия за спасяването на света от поробване от силите на злото. Затова източните народи ни се радват, а Западът от векове си мечтае да ни затрие. И това се усеща в настроенията на медиите на Запад и Изток. А ние, руснаците? Ние винаги се радваме на нашите приятели, а враговете обикновено удряме по зъбите.

Егор Кучер

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Фашистката Г7 се замяня с новата ЧОВЕШКА
    група Г8.Бъдете здрави човеколюбци.

  2. Драга редакция, позволете на вашите читатели да копират заглавията, или части от вашите материали, не виждам причина тази възможност да се препятства. Заедно с в. Поглед Вие сте единствени источници на независима информация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *