Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

„Смехотворният Геноцид“ в Донбас. Ето какво Развесели германския канцлер Шолц:

Уточнение: Статията е написана на 20 февруари, ден преди руският президент Владимир Путин да признае независимостта на двете донбаски републики ДНР и ЛНР.

Донбас отново се тресе от експлозии на снаряди и изстрели. Повредена е цивилна инфраструктура, разрушават се жилищни сгради, има ранени и убити сред населението. Пред очите ни стартира мащабна хуманитарна мисия за масова евакуация на хиляди деца, жени и възрастни хора. Русия протяга ръка за помощ към цивилното население, докато Западът отново показва връх на цинизма и писналите ни двойни стандарти, успявайки да ни обвини дори в това, че спасяваме децата.

Най-богохулното изявление направи в събота германският канцлер Олаф Шолц. Говорейки на конференцията по сигурността в Мюнхен, той реши да спори с президента на Русия . Припомняме, че миналата седмица Владимир Путин , който прие германския гост в Москва , му каза в очите: „Според нашите оценки, това, което се случва в Донбас днес, е геноцид“. Тогава Шолц или не намери какво да отговори на това, или не посмя, но му отне няколко дни, за да възрази задочно пред руския лидер. С хитра усмивка канцлерът каза , че приказките за геноцид в Донбас са „смешни“.

Дори ръководителят на германското правителство да не е съгласен с термина, който има ясни легални дефиниции, той би могъл да предположи, че става дума за хиляди мъртви, осакатени и изчезнали. Как бих могъл да си представя какви емоции биха предизвикали думите му у руските хора, които помнят зверствата на нацистка Германия на територията на нашата страна. И съответно трябваше да разбере, че не е позволено да се забавлява над мъката на жителите на многострадалния Донбас, които живеят на фронтовата линия от почти осем години.

Трябва да се припомни, че самият Путин, като опитен юрист, винаги е призовавал за много внимателно боравене с термина „геноцид“. „Виждаме и знаем какво се случва в Донбас много добре и това, разбира се, много напомня на геноцид.  Тук трябва да действате много внимателно, за да не обезцените тези понятия. Те трябва да отразяват реалностите на случващите се събития“, каза президентът през декември.

Западните политици сега като един истерично се втурнаха да докажат, че в Украйна няма признаци на геноцид , тъй като там, според тях, няма преследване, основано на етнически, езикови или религиозни принципи. Нима?!?

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова вече изпрати на канцлера на Германия, както и на САЩ и НАТО материали от дълги, щателни разследвания и ексхумации на масови гробове на места, където украинските „доброволчески батальони“ са извършили зверства през 2014-2015 г. Има разкрити 5 масови гроба, в които са нахвърляни 295 жертви – етнически руснаци – с вързани ръце и простреляни в тила. Повечето от тях са жени, старци и деца. Въпреки това вече е ясно, че Западът ще отхвърли тези материали, казвайки, че тези гробове не са доказателство етническо прочистване. Единият от тези масови гробове е съвсем пресен- от миналата година. Иначе и петте се намират в райони на Донбас, които се контролират от украинската армия.

От началото на конфликта в Донбас през 2014 г. със сухоземни атаки и ракетни обстрели украинската армия и украинските пронацистки доброволчески батальони са убили малко под 14 хиляди цивилни граждани на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. За жителите на териториите в Донбас, контролирани от украинската армия все още няма изчерпателни данни.

Но ако говорим за липсата на етнически компонент, тогава нека Шолц отговори къде изчезнаха руските училища в Украйна след победата на Майдана. А какво се случи с вестниците и списанията, издавани на руски, които в Югоизточна Украйна бяха над 80 % от всички списания и вестници- защото местното население не владее украинския и не разбира друг език, освен руския, който му е майчин. Това са 20 млн. рускоезични украински граждани, една трета от които – етнически руснаци. Бих искал да припомня как след преврата на прозападната хунта в Киев през 2014 г., западните посланици убеждаваха, че никой няма да пипа руския език, а първият закон на победоносния Майдан (точно за ограничаване на използването на руския език) е „грешка, която ще бъде поправена“.

Въпреки това, с пълното мълчание и ослепяване на Запада, още по време на президентството на рускоговорящия западен наемник Владимир Зеленски, руските училища в Украйна вече бяха под пълна забрана. Толкова за престъпленията, основани на етническа принадлежност и език.

Западът, когато погледне ужасните кадри на отворените гробове, ще започне да крещи, че вече е невъзможно да се установи кой е стрелял по хората. Само че, в края на краищата, самите „победители от Майдана със светли лица“, не криеха тези зверства през онези години, дори ги възхваляваха.

Нека си припомним поне придворния политолог Тарас Березовец, който похвали олигарха Игор Коломойски , който „смазал сепаратизма“ в Днепропетровск . Березовец с гордост каза , че опонентите на режима „може би след известно време ще бъдат намерени заровени в хълмовете и купчините на Кривой рог“. Ето къде са сега. Вярно е, че разкопките все още не са стигнали до района на Днепропетровск , но да се надяваме, че ще стигнат до там. Западът обаче не се интересува от това сега и няма да се интересува и след това.

Дълго можете да изброявате имената на опонентите на постмайданската власт в Украйна, които бяха убити или изчезнали безследно. Например съпругата на мариуполския опозиционен журналист Сергей Долгов все още търси съпруга си, който беше арестуван от украинската служба за сигурност през юни 2014 г.

Оттогава никой не го е виждал жив. Съобщава се, че тялото му е намерено със следи от ужасни мъчения, но няма потвърждение на тези слухове. Вероятно и това ще изглежда смешно на Шолц. Той няма да задава излишни въпроси на Киев за тези мистериозни изчезвания и убийства.

И тогава в същия Мариупол бившият активист на ДНР Роман Джумаев, който беше под домашен арест, беше застрелян на прага на апартамента си. Никой наистина не се криеше, националистите издигнаха до небесата бойците, които „ликвидираха сепаратиста“ и гордо написаха : „Когато системата не работи, нацията работи!“

Бих искал да попитам как германското правителство, което е отговорно за спазването от Украйна на споразуменията от Минск (а те предполагат пълна амнистия за всички участници), реагира на това убийство и липсата на разследване по него. Но вече знам отговора: никак. Подчертавам, че има огромен брой такива случаи. Но Западът направо не ги вижда.

От друга страна, те неочаквано видяха един обикновен (колкото и цинично да звучи) случай на фронтовата зона в Донбас. Наскоро пияни украински войници застреляха местни жители в село Гранитное, което е на самата фронтова линия. Двама цивилни са убити и двама са ранени.

И изведнъж западните медии го забелязаха! Но изключително само защото загиналите са етнически гърци (много от тях живеят в южната част на Донбас). Съответно гръцкото правителство вдигна шум, а европейските медии го подеха… Тоест убийствата на етнически руснаци и рускоговорящи украинци (чийто майчин език е руският и не разбират украински език – почти цялото население на Югоизточната половина на Украйна) от „героите от АТО“ (пронацистки паравоенни формирования от Западна Украйна – б.р) не притесняват никого на Запад. Както не се интересуваха от смъртта на децата.

Но не е добре да се убиват представители на европейски етноси, на това трябва да се реагира остро. Колкото и „нелепо“ да изглежда на Шолц, именно подобна разлика в подходите към едни и същи зверства е естествен информационен геноцид. И то осъществен по етнически признак.

Двойните стандарти в оценката на живота на представителите на „цивилизования“ свят и на децата на Донбас станаха особено очевидни точно сега, когато ДНР и ЛНР едновременно започнаха евакуацията на незащитени цивилни поради заплахата от нападение от Украйна. В украинските и западните медии цари истерия за това.

Например, американският кореспондент на BuzzFeed Кристофър Милър цитира туит на украински официални пропагандисти, според който „всичко е тихо на фронтовата линия в Донбас, няма обстрели от едната страна, няма отговори от другата“. И на тази основа той стига до заключението , че евакуацията е „насилствена“ и „инсценирана“ и се предполага, че хората не са в опасност.

И веднага след това същият Милър публикува кадри от обстрела, под който са попаднали министъра на вътрешните работи на Украйна и западните журналисти, които го придружават. Язък, тъкмо ни съобщиха, че на фронтовата линия цари пълна тишина и спокойствие.

„Защита срещу несъществуващо нападение“ е това, което западните журналисти и анализатори наричат евакуацията на деца от Донецк. И при това се публикуват трогателни съобщения за това как британският посланик в Украйна Мелинда Симънс се установява в Лвов , където нейното посолство беше набързо евакуирано от Киев.

Тоест западните журналисти, които в продължение на няколко седмици раздухваха паниката около „руското нахлуване в Украйна“, изобщо не се смущават от евакуацията на западни посланици и чужди граждани от мирния Киев (на 900 км. от Донбас), където не е избухнал нито един снаряд, но са изненадани от факта, че децата се отвеждат от фронтовата зона, където канонадата непрекъснато гърми.

Това е върхът на лицемерието и цинизма от най-висока проба. В крайна сметка, ако същите тези кореспонденти искрено вярват, че Русия е „на път да атакува“, тогава те трябва да разберат, че този сценарий, който си представят те, ще доведе до засилени боеве в Донбас, което означава, че жителите на фронтовите селища със сигурност ще бъдат в по-голяма опасност, отколкото холандски бюргер там някъде в Одеса или Виница, откъдето е помолен бързо де си замине у дома.

Но Милър и колегите му някак по силно осъзнават и разбират спасението на западния бюргер или посланик от митична заплаха, но не виждат смисъл да спасяват дете от наистина реална заплаха, която вече гърми по цялата фронтова линия. Защо? Защото това е руско дете. И Шолц не вижда никакъв геноцид по етническа линия, това го забавлява.

Но Германия не трябва да се забавлява с войната в Донбас, а директно да признае своята отговорност за онези неизпълнени задължения, които пое по време на преговорите в Минск. По-специално предшественичката на Шолц като канцлер обеща да реши въпроса за възстановяването на банковата система в този регион и уреждането на въпросите на социалното осигуряване на населението. Интересно, дали сегашният ръководител на германското правителство като цяло е наясно, че са били дадени подобни обещания?

А онзи ден германският посланик в Украйна Анка Фелдхузен открито в ефир призна страната си (и Франция в същото време ) за страна в конфликта. Тя буквално заяви следното, на развален украински, отговаряйки на въпроса дали Берлин ще окаже натиск върху Киев, за да изпълни Минските споразумения: „Германия, както и Франция, са много близо до Украйна в тези преговори. <… > Мисля, че руснаците много не харесват този формат, защото знаят, че там са един срещу трима.<…> Ние вярваме, че Русия е страна в конфликта, тоест наистина стоим рамо до рамо с Украйна, за да се сложи край на тази война. Дали Минските споразумения са път към това или не, сега не знам.“

Нека оставим на съвестта на посланика твърдението, че Русия е страна в конфликта, но след като призна, че Москва в нормандския формат се противопоставя на съвместната тройка Германия-Франция-Украйна, Фелдхузен също се нареди от другата страна.

Ако германците не знаят дали Украйна трябва да спазва Минските споразумения (а посланикът беше попитан точно за това), тогава възниква следният логичен въпрос: защо Франция и Германия всяка година се застъпват за удължаване на санкциите срещу Русия във връзка с предполагаемото „неизпълнение на Минските споразумения“?

Прекрасно би било, ако новият канцлер на Германия имаше смелостта и мъжеството да отговори на тези въпроси. Но тогава той ще трябва да поеме значителна част от отговорността за кръвта, взривовете и стрелбите в Донбас, тоест тъкмо за това, което предизвиква скептичната му усмивка и забележката за „нелепия“ геноцид.

Автор: Владимир Корнилов

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за „Смехотворният Геноцид“ в Донбас. Ето какво Развесели германския канцлер Шолц:

 1. Анонимен Отговор

  22.02.2022 в 2:39

  НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ КАК СЛЕД МАЙДАНА 2014 БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА ЛЕКУВА В БЪЛГАРСКИТЕ БОЛНИЦИ УКРАИНСКИ УБИЙЦИ ФАШИСТИ НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ИМАТЕ ОМРАЗАТА И НЕДОВЕРИЕТО НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВЗЕМЕТЕ СИ И КИРО ПРОСТОТО АГЕНТА НА ЦРУ р. радев И ЦЯЛАТА ФАШИСТКА ПАСМИНА УПРАВЛЯВАЩА БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ БРАТСКИ РУСКИ ДОНБАС

 2. Иванов Отговор

  22.02.2022 в 17:45

  Не беше ли геноцид, когато след откриването на Америка от Колумб там са плъзнали хиляди авантюристи – американски национални герои КАУБОИ и са подложили местното население на масово изтребление, а след това са си докарали роби от Африка и са установили робство, забравено от 15 века от човечеството. И до сега не се намери американски политик, който да осъди или поне да признае това престъпление, а ни учат на демокрация.

 3. алекс Отговор

  22.02.2022 в 22:00

  Благодаря на журналистическия Бог, че има скандално.нет.
  Благодаря на ИСТИНСКИТЕ български журналисти, безстрашно работещи, изповядвайки принципа за свободна журналистика.
  Благодаря за превода на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *