Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Сменят Ръководството на Правителствена болница заради КУП ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! Случаят е даден на прокуратурата! (С ВИДЕО)

Днес здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че уволнява цялото ръководство на правителствена болница „Лозенец“.

Само през месец ноември, м.г. в болницата има вписани над 60 души като пациенти, без да са се лекували там. „Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е отявлен пример за нещото, което на жаргон наричаме „източване на Здравната каса“, заяви министърът на здравеопазването.

„Искаме да ви запозная с нашите решения и да ви представя екипа си. Днес ще ви занимая с наше решение относно правителствена болница „Лозенец“, заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерски съвет.

„В болница „Лозенец“ е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите от проверката показаха, че само през ноември миналата година болницата е отчела над 60 пациенти, които всъщност въобще не са лекувани нито там, нито където и да било. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, в опит да прикрие измамата, болницата скоропостижно е върнала парите на Здравната каса, обяснявайки взимането им като техническа грешка“, обясни Кацаров.

„Това са случаи, които ежедневно, по един, по двама, са регистрирани в Здравната каса. Тоест – говорим за методична и целенасочена измама. Действията им са нещото, което на жаргон наричаме „източване на Здравната каса“. За мен това е абсолютно недопустимо, особено за тази болница, която е една от най-подпомаганите в страната заради по-особения си статут“, заяви Кацаров.

В тази връзка здравният министър е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение. „Лозенец“ е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв.

„Броят на заетите легла в правителствената болница през цялата година е бил 23%. Тоест, през цялото време  от 10 легла 8 са били свободни. Всяко едно от тия неща е достатъчно основание за предприемане на админстративни наказателни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като проверката се е натъкнала и на мтожество подправени подписи“, поясни здравният министър.

Той разкри, че в периода от 2019 г. до 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, като донорите до един са млади хора от Украйна и Молдова.

„Всички реципиенти на органите пък са писани „роднини“ на донорите от Израел, Япония, Германия Оман и други. Имаме всички основания да смятаме, че тези хора не са роднини помежду си. Знаете, че законът не позволява донорска ситуация, ако даващият орган и получателя нямат роднинска връзка. Агенция „Медицински надзор“ е извършила съответните проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция“, добави Кацаров.

„През април в болницата е извършена трансплантация от трупен донор. При обявяването на ситуацията е направен анализ на генотипа на донора и на тази база от листата на чакащите по автоматична процедура е направена пресявка на чакащите. По този начин е посочен първия от тях, на когото да бъде направена трансплантацията. Това нещо е направено от „Медицински надзор“. В списъка е имало трима души. Първият е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това обаче, след телефонно обаждане и натиск от страна на бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов, трянсплантацията е направена на четвърто лице, което изобщо не е фигурирало в списъка. Статусът му на спешност е обявен и добавен в списъка на следващия ден. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация“, разкри Кацаров. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Сменят Ръководството на Правителствена болница заради КУП ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! Случаят е даден на прокуратурата! (С ВИДЕО)

  1. Лекар Отговор

    04.06.2021 в 10:11

    Дълго време бях удивена, че машинациите и далаверите в големите болници се прикриват старателно и източването на здравната каса, като че ли не е важно. Лекар съм в едно от значимите за здравета на хората отделение на голяма провинциална болница. В сърцевината на кухнята съм в този проблем, знам почти всичко за „системата за източване“. Това е масова практика, отвратена съм, нищо че от това ми зависи заплатата и ДМС. Всички знаят, че принципа е – колкото повече, толкова повече. Системата е много стройна и работи перфектно-амбулаторни листове, лабораторни изследвания, функционални, лечение, интервенции, консумативи за тях, декларации за лични данни, епикризи и всичко, което е необходимо. Ако не се прави проследяване на пациента, сравняване на диагноза и лечение, очна ставка с лекуващия лекар, прецизни справки за консумативи и лекарства и приложението им – проверяващия нищо не може да разбере. Трябва да е лекар от системата, на който да му е ясно. Здравната каса се цака яко, системно и с „добри намерения“. Размера на този паралелен финансов оборот за провинциалните болници достига до милиони, а за големите, Софийските, университетските, специализираните, трансплантациите, използването на супер модерни инвазивни методи на терапия и т.н.- там става въпрос за десетки милиони. Гадно е, че всичко е на гърба на пациента и е за сметка на общите пари, но няма сила която да спре този процес. Убедена съм.

  2. Хм Отговор

    05.06.2021 в 9:22

    Ей затова пациента не плаща здравни осигуровки винаги когато може, защото знае, че го крадат, не, ами направо го ограбват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *