Служител в Правителствена болница „Лозенец“: За всяка Криминална Трансплантация в сметката ни влизаха по $ 20 000

0

Незаконните трансплантации в правителствена болница са факт – призна и Мишел Леви. През последните 7 месеца той е изпълнявал длъжността маркетинг мениджър в лечебното заведение. Мъжът разказа, че лично той знае за 5 криминални трансплантации в тотален разрез със закона – една на черен дроб и четири бъбречни. При всички тях донорите и реципиентите са били с фалшифицирани документи за уж роднинска връзка, разказва Леви. “И в петте случая реципиентите бяха палестинци с израелски паспорти, а донорите – граждани на Украйна и Молдова”, заяви Мишел Леви, бивш маркетинг мениджър в болница „Лозенец“.

Tри дни след като ръководството на болница „Лозенец” бе уволнено, палицията започна разпити на персонала. В четвъртък служебният министър изнесе данни за незаконни трансплантации в болницата, както и за други криминални деяния на ръководството и персонала.  В момента показания пред ГДБОП и прокуратурата дават както служители, така и потърпевши.

Според наши източници в спецпрокуратувата и ГДБОП вече текат разпити на близки на трансплантирани пациенти, разпитват се и служители на болницата.

Ето какво разказа бившият маркетинг мениджър на правителствена болница „Лозенец“ Мишел Леви, който също днес бе разпитан. Той твърди, че в лечебното заведение е имало незаконни трансплантации. А  за всяка от тях, по думите му, в сметката на болницата са постъпвали по над 20 хиляди долара.

„Връзката между пациентите, които си плащаха за трансплантациите и болница „Лозенец“ се осъществяваше през специална фирма“, твърди Леви.

“Има една фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите и със знанието и благословията на шефа на болницата проф. Любомир Спасов тези хора се озовават в болница “Лозенец”, посочва още той.

Част от комуникацията по трансплантациите минавала през самия Мишел Леви. „Разговорите минаваха през мен, след което аз информирах проф. Спасов за това, че предстои да дойдат такива пациенти. А от там нататък юридическият отдел на болницата се занимаваше с документацията”.

Донори и реципиенти се намирали бързо. Обикновено били хора с нисък социален статус, допълва Леви. Имало и точен алгоритъм за фалшифициране на документацията, удостоверяваща роднинска връзка, разказва още бившият служител на болницата.

„Схемата е сравнително проста. Например ние сега с вас също можем да отидем пред нотариус, където са декларираме и да се разхишем, че сме роднини. Това е напълно достатъчно. В болницата, говорим в лечебната част и в историята на заболяването –  никъде няма документи, удостоверяващи съвместимостта на пациента с тази на донора. Такава информация не се пази, защото би издала, че пациента и донора всъщност нямат роднинска връзка. От което следва, че трансплантацията е незаконна”, разяснява Леви.

В България документите за трансплантация се изпращали до Агенцията по трансплантации само ден или два преди самата операция – твърди бившият маркетинг мениджър: „ И да иска някой да провери  – той няма време. Законът гласи тия документи да се пращат минимум 7 дни преди трансплантацията. И това в Агенцията по трансплантации много добре го знаят, но и те са замесени в схемата”.

За всяка трансплантация в сметката на правителствена болница са постъпвали над 20 хиляди долара, разкрива Мишел Леви. „Парите влизали в болницата напълно легално по банков път, на база договор, който болницата е сключила с посредническата фирма, собственост на турски гражданин”, посочи той.

Бившият вече служител твърди, че знае и за случай, при който не е спазен реда за трансплантация в болницата. А предимството се давало чрез позвъняване. „С едно телефонно обаждане до проф Спасов от министъра на здравеопазването. В случая, на който станах пряк свидетел- държавен служител на много висок пост, познавам го, това е много популярно лице от управляващата партия ГЕРБ. Нуждаеше се от трансплантация, но не беше спешен случай. Обади се министър Ангелов и нареди на проф. Спасов същият да мине приоритетно”, заяви Леви и посочва, че този човек е предредил трима души, чакащи за трансплантация.

На въпрос защо лекарите и служителите в Правителствена болница не са сигнализирали за нередностите в лечебното заведение бившият маркетинг мениджър отговори така:

„Защото всеки един от нас се страхуваше от проф. Спасов. Когато в прав текст същият ти каже, че той политически винаги може да се оправи, че има здрав политически гръб и ще излезе сух от водата… но ти ще загазиш здраво… Тогава вие какво бихте направили?“

Мишел Леви вече е дал показания пред ГДБОП. Предстоят арести. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *