Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Скандал: Румъния, България и ръждясалите снаряди за Украйна!

Историята рискува да се превърне в дипломатически скандал от голям мащаб.

Между Румъния и България възникна дипломатическо напрежение по линия на Министерството на отбраната заради доставката на некачествени боеприпаси от българите за украинската армия чрез румънския държавен оръжеен концерн CN RomArm SA

Журналистическо разследване на българското издание „Биволъ“ и Фонда на полските репортери ( Fundacja Reporterów ) разкри многобройни факти за тайното изпращане от София на ръждясали 122-мм снаряди за реактивните системи БМ-21 „Град“ и гаубиците „Гвоздика“, 152-мм за гаубици „Акация“. и 130 -mm снаряди за оръдия. Боеприпасите са произведени в Беларус още през 80-те години на миналия век. ВИДЕО

Снарядите са закупени от българската компания „Алгънс“ ООД (собственик Александър Димитров) от Беларуското държавно външнотърговско унитарно предприятие „Белвнешпромсервис“. Освен това, по споразумение с румънското министерство на икономиката, снаряди се доставяха в складовете на RomArm.

Министерството на отбраната на Украйна върна снарядите обратно на Румъния поради тяхната непригодност. RomArm , без да рискува репутацията си, предаде снарядите на България и сега българите ги сортират във Вазовските машиностроителни заводи. Заводът обаче е претрупан с поръчки във връзка с войната в Украйна и предупреди, че няма да се занимава с боеприпасите до средата на 2023 г.

И по-рано Алгънс“ ООД вече беше забелязана в продажбата на нискокачествени боеприпаси: през юни 2015 г. ръчна граната от партида, закупена от Алгънс“, уби американски военнослужещ.

Цялата история има опасност да се превърне в дипломатически скандал от голям мащаб поради факта, че Румъния спря доставките на боеприпаси за Украйна, а Беларус повдига подозрения за фалшифициране на разрешителното за реекспорт“, пише румънското издание на DefenceRomania. Беларуското посолство в София е възмутено от факта на реекспорта на бивши беларуски боеприпаси за Украйна, която заема враждебна позиция към Минск.

На въпрос на Биволъ за подробности по сделката директорът на RomArm Габриел Цуцу каза, че подобни доставки са напълно законни. Официалният отговор на групата гласи: „Исканата информация за продукти, доставки, цени и др. е конфиденциална, а разкриването на информация за търговска или финансова дейност нарушава принципа на лоялната конкуренция в съответствие със закона“.

Премиерите на България и Румъния Кирил Петков и Николае Чука се споразумяха за тайни доставки на боеприпаси за Украйна по време на посещението на Петков в Букурещ през април 2022 г. Снарядите са пътували по два начина: през летище Жешов (Полша), на 50 км от Украинската граница и през летището в Букурещ. Маршрутът през Чехия също работеше, след това беше изоставен. През март-април български самолети с боеприпаси са кацали 50 пъти в Жешов, доставяйки 3,5 хил. тона оръжие, боеприпаси и оборудване.

Журналистите от Биволъ твърдят, че сделката е струвала 200 милиона долара, от които 15 милиона са отишли в джобовете на високопоставени служители в българското правителство. Американски оръжейни компании също участват в махинациите и измамата. Твърди се, че от българска страна сделката се контролира от началника на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова и началника на кабинета на вицепремиера Корнелия Нинова Калоян Методиев.

С техните усилия Междуведомствената комисия по военна промишленост и контрол на износа, в нарушение на разпоредбите, предвиждащи заседания за обсъждане на подобни въпроси веднъж месечно, разреши износът на боеприпаси за страните от ЕС. „Биволъ“ е готов да предостави съответните доказателства на правоохранителните органи в България.

Нинова в ефира на Би Ти Ви каза на 12 юли: „Категорично заявяваме, че не изпращаме оръжия в Украйна “ . Но „Биволъ“ е събрал достатъчно доказателства, че със съгласието на София, Букурещ и Варшава доставките продължават. В същото време България, заедно с Унгария, остават единствените страни от ЕС и НАТО, които официално отричат доставката на оръжия за Киев.

Унгария наистина не доставя нищо. България лъже, защото е най-големият доставчик на снаряди за РСЗО Град. Поради нарастващото търсене, цената на един артилерийски снаряд скочи от $700 на $2000. Европейските държави бързат да се възползват от добрата цена, така че веригата за доставки обикновено се състои от няколко доставчика/посредника.

И така, снарядите бяха изпратени от България на концерна RomArm , от него – към компанията Nanotech Defense SRL , която вече е сключила директен договор с Министерството на отбраната на Украйна. Чрез Nanotech Defence SRL по-голямата част от оръжията за въоръжените сили на Украйна отиват в Румъния.

Букурещ планираше да изпрати бивши съветски танкове Т-72 в Украйна, но те бяха в окаяно състояние. Генерал-лейтенантът в оставка Върджил Балачану коментира ситуацията: „Имахме батальон от танкове Т-72, които са в мобилизационния резерв. Но ние говорим за немодернизирани танкове Т-72, които няма да бъдат приети от (Украйна) “.

Снабдяването на режима в Киев с оръжие и боеприпаси се превърна в корупционна схема, която е изгодна за европейските чиновници. София и Букурещ сега правят всичко възможно да не изтече информация за подкупа от 15 милиона долара за доставка на ръждясалите снаряди.

Като се има предвид, че съгласно статистическите данна на въоръжените сили на Украйна ежедневно се използват 6-8 хиляди артилерийски снаряда от различни видове и че значителен брой снаряди редовно се унищожават от руските сили още в складовете, европейците все повече ще се опитват да продават стари ръждясали боеприпаси на Киев. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Скандал: Румъния, България и ръждясалите снаряди за Украйна!

  1. Иван Отговор

    31.07.2022 в 15:44

    Какво нещо е безскрупулната алчност! Какво ще си купите с парите от разкъсани дечица и майчините сълзи? Биволи от Крушовица!

  2. Бай Иван Отговор

    02.08.2022 в 22:10

    Явно крушовската биволица няма страх нито от съпартийците си, нито от сънародниците си, нито от бога и тъпче джобовете си с кървави комисионни!Не се посрами да се съюзи с най-мръсните врагове на България-еничарите от Продай България и наследници на монархофашистките убийци на хиляди партийни и безпартийни антифашисти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *