САЩ увеличават военната помощ за България, НАТО ни праща нова бойна групировка

4

Съединените щати планират да увеличат военната помощ за страните от Черноморския регион, по-специално за България, Украйна, Румъния и Грузия. НАТО се ангажира да увеличи присъствието си в региона, по-специално в рамките на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия. САЩ ще подкрепят черноморските държави в рамките на инициативата „Три морета“.

Това предвижда силно обезпокоителен за България американски закон. И по-точно Законопроект за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион, част от Закона за сигурността на Черно море, представен на Сената и Камарата на представителите на САЩ, където предстои да бъде приет, съобщи БГНЕС.

Сред констатациите, които Конгресът прави, се открояват няколко:

Според тях Черноморският регион е от решаващо значение за националната сигурност на шест държави: Украйна, Грузия, Молдова, Румъния, България и Турция. Черноморският регион е зона на нарастващо напрежение и конфликти на източната граница на Европейския съюз и НАТО след инвазиите на президента Владимир Путин в Украйна през 2014 г. и 2022 г. След незаконния опит за анексиране на украинския регион Крим през 2014 г. Руската федерация е укрепила Черноморския флот, за да увеличи присъствието си в региона, и заплашва свободата на корабоплаването. Русия дестабилизира региона чрез кампании за зловредно влияние. След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. единството между държавите от Черноморския регион се е засилило, особено между държавите-членки на НАТО Румъния, България и Турция. Русия използва Черноморския регион, за да извършва военни учения, с които заплашва териториалния суверенитет на Украйна и убива невинни цивилни граждани. Русия има дълга история на използване на позицията си в Черно море и Крим, за да заплашва съюзниците на НАТО. Присъствието на Съединените щати в Черно море е намаляло след анексирането на Крим от Русия поради липсата на налични кораби и ресурси и липсата на ясно определена регионална стратегия.

Основното заключение е, че Русия се опитва да се възползва от понякога различаващите се приоритети на членовете на НАТО в региона, за да предяви експанзионистични претенции.

Като цяло непровокираната война на Руската федерация срещу Украйна е подчертала значението на Черноморския регион за интересите на националната сигурност на Съединените щати, подчертава законопроектът. Действията на Русия в и около Черно море са нарушили достъпа до енергийни ресурси в цяла Европа.

„По-специално, на 27 април 2022 г. „Газпром“ спря доставките на природен газ за Полша и България, след като двете държави отказаха да се съобразят с руското постановление от 31 март 2022 г. всички плащания да се извършват в рубли, в нарушение на условията на договорите им с „Газпром“, се казва в текста.

Относно Турция, констатациите са, че тя се противопоставя на опитите за промяна на тълкуването на Конвенцията от Монтрьо, за да не отслаби позициите си в региона.

Китай също се очертава като заплаха за Черноморския регион. „Принудителната икономическа политика на Китайската народна република (КНР) също застрашава икономическата стабилност на Черноморския регион“, твърди още документът.

Конгресът смята, че е в интерес на Съединените щати е да предотвратят разпространението на по-нататъшен въоръжен конфликт в Европа, като признаят Черноморския регион за арена на руската агресия, а крайбрежните членове на Черно море са от решаващо значение за противодействие на агресията на руското правителство и за поддържане на колективната сигурност на Алианса на НАТО. Съединените щати следва да продължат да работят в рамките на НАТО за разработване на дългосрочна стратегия за повишаване на сигурността и установяване на постоянно и устойчиво присъствие в източния фланг.

Препоръчва се също и възстановяване на доверието и двустранните отношения с Турция, която е „ключов съюзник в Черноморския регион и опора срещу Иран“.

С държавите в Черноморския регион трябва да се работи за подобряване на комуникацията и обмена на разузнавателна информация и увеличаване на способностите за киберзащита.

„Съединените щати следва да подкрепят инициативата, предприета от държавите от Централна и Източна Европа, за постигане на напредък по Фонда за инициативата „Три морета“ с цел укрепване на свързаността на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море“, се твърди в текста за препоръките от страна на Конгреса.

Противодействието на принудителните икономически стремежи на КНР остава важен политически императив с цел по-нататъшно интегриране на черноморските държави в западните икономики и подобряване на регионалната стабилност.

Сред основните приоритети са военна помощ, включително инфраструктура в подкрепа на засиленото разгръщане и логистиката на доставките в региона; икономическа помощ, включително подкрепа за кризата с продоволствената сигурност; противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Черноморския регион; енергийна диверсификация и интегриране на регионалните пазари и доставки; увеличаване на двустранната търговия и инвестициите на САЩ в региона; увеличаване на достъпа до световните капиталови пазари; укрепване на усилията за върховенство на закона и борба с корупцията; оценка на ангажираността на НАТО в региона, по-специално тази в рамките на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия.

Сред заложените бъдещи политики на САЩ относно региона са установяване на постоянно, устойчиво присъствие в източния фланг и укрепване на демократичната устойчивост на съюзниците там, увеличаване на инвестициите в страните от Черноморския регион, САЩ ще подкрепят черноморските държави в усилията за предотвратяване на корупцията, както и инициативата на държавите от Централна и Източна Европа „Три морета“.

Сред основните стратегии за сигурност и развитие на Черно море е тази за увеличаване на военната помощ за страните от Черноморския регион, по-специално за Украйна, Румъния, България и Грузия.

Обмисля се и създаването на съвместен, многонационален щаб на Черно море, който да отговаря за планирането, готовността, ученията и координацията на всички военни дейности в региона.

Ще се работи и за по-голяма свобода на корабоплаването, предимно с Турция, Украйна, Румъния и България, за да се даде възможност за по-голяма сигурност и икономически достъп до Черно море.

Ще бъдат изпращани представители на високо равнище на Държавния департамент или на други партньорски агенции в Черноморския регион не по-рядко от два пъти годишно, както и на основните регионални форуми за инфраструктурна и енергийна сигурност, между които срещата на високо равнище по инициативата „Три морета“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

  1. НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ИДВАЙТЕ РУСКИ БРАТЯ СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ

  2. къде е черно море , къде е сащ ? нямат работа тука и да се измитат заедно с оня психоидиот паси

  3. Когато САЩ започне да се разпада, а това не е далеч, не вземайте пленници! Който ги е канил, той да ги спасява.

  4. Няма нужда от списъци на враговете, трябва ни членския състав на герп, дб и подобните им, има ги в Русия, ще се работи системно с тях…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *