САЩ докараха танкове и хеликоптери в Ново село

1

Танкове „Абрамс“, бойни машини „Брадли“ и хеликоптери „Блекхоук“ и „Апачи“ участват в съвместното българо-американско учение „Joint Training-1“, което вече стартира на учебния полигон „Ново село“. Ученията ще продължат до 23 декември 2021 г.

В хода на подготовката на ротационен принцип ще вземат участие общо до 800 военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, съобщи българското военно министерство. От въоръжените сили на САЩ в Европа ще вземат участие танкове М1А2 „Абрамс“, бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, хеликоптери UH-60 „Blackhawk“, АН-64 „Apache“ и HH-60 „Pave Hawk“, инженерна, свързочна и ремонтна техника. От българска страна участват сили и средства от Министерството на отбраната, както и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

В рамките на съвместната тренировка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на американските военни хеликоптери.

Това е поредната съвместна българо-американска военна подготовка от цяла върволица такива през последните 2 години. Припомняме, че само преди дни  специалните сили на армиите на България и САЩ проведоха съвместна подготовка на полигона „Црънча“ пред погледа на американския посланик Херо Мустафа.

Демонстрациите включваха планиране на специални операции, огневи тренировки на къси и средни дистанции с различни образци оръжия – български и американски, снайперска подготовка, тактически действия в затворени помещения (като превземането на абордаж на цеха в Чешнегирово), взривяване, патрулиране, засади.

Според офоциалното съобщение, „целите на учението са повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие при изпълнение на съвместни специални операции; задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и САЩ и разширяване на сътрудничеството в Балканския и Черноморския регион в областта на сигурността“.

В същото време стана ясно и че делегация от Конгреса на САЩ е посетила тайно България в периода от 23 до 25 август, за да се срещне с представители на правителството, на американския бизнес и с президента Радев за разговори относно отбраната и сигурността в региона. Делегацията е включвала шестима сенатори: Ричард Шелби, Майк Крапо, Джон Корнин, Деб Фишер, Джон Кенеди и Роджър Маршал. Информацията за височайшата визита обаче бе укрита и излезе едва три дни след като сенаторите са напуснали страната ни. Посещението на конгресмените в България е била част от тяхната по-голяма европейска обиколка.

Това е втората голяма делегация от конгресмени от САЩ, която посещава България това лято, обявиха едва днес от американското посолство и добавиха, че „визитата подчертава значението, което стратегическото партньорство между САЩ и България има за правителството на САЩ и за сигурността и просперитета на региона“.

Коментарът на Скандално.нет:

Очевидно САЩ възнамеряват да ни пазят и демократизират по вече отработения си афганистански сценарий.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ МРАЗИМ ВИ ЗАЕДНО С ТЕЗИ КОИТО ВИ ПОКАНИХА ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА Я ЗАМЕНИМ ИДВАЙТЕ РУСКИ БРАТЯ ИМАТЕ ОБИЧТА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ИСКАМЕ ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ КАКТО НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *