Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Санкционната Глупост на Запада Изстрелва Русия в Първа лига!

Освен твърде спорният произход на събитията от Буча, днес основната тема са отново санкциите срещу Русия. Байдън заплаши с нови санкции, Макрон – също, европейските лидери отново обсъждат допълнителни санкции, Зеленски щял да държи реч в Съвета за сигурност за необходимостта от нови санкции срещу Русия.

Върхът на сладоледа в тази санкционна надпревара е решението на САЩ да забранят плащанията на руския външен дълг през американски сметки. Казано иначе Русия тръгва да плаща някакъв свой дълг, опитва се да плати от сметка на руското правителство в американска банка, но се оказва, че не може, защото току що са й забранили да оперира с тази сметка. Целта на САЩ е да тласне Русия към следните три опции – да източва долари от свои сметки в руски банки; да плаща с долари, които е получила от нови сделки или да спре да плаща. Няма да коментирам финансовото безобразие на американския подход – Русия иска да плати, но й блокират нейни собствени пари и тъй като Русия е явно някаква невероятна балама, тя започва да се тюхка и да търси откъде ще извади долари, за да си плати борча. Ще коментирам нещо твърде принципно.

За русофобите, които трудно мислят и за анализаторите, които мислят бавно обяснявам – само преди дни Русия отмени основна част от западните санкции срещу себе си. Тя отмени точно тази част, която засяга руските блокирани доларови и еврови авоари в западни банки. Повтарям  – Русия отмени точно тази санкция, която днес САЩ прясно измислят и представят като нова. Цялата тази отмяна стана с решението на Русия да продава свои стоки срещу рубли. А тези стоки са и нефт, и газ, и пшеница, и 74 % от световните торове, и стомана, и редки метали и каквото още се сетите. Да, днес Русия говори за рубли срещу газ, но бъдете сигурни, че Русия ще се сети и за другите свои стоки – просто прави процеса по-елегантен, за да не боли чак толкова много.

А какво се случва с блокираните руски пари в евро и долари в западните банки? Русия просто им слага една черта и срещу тях си отпечатва толкова рубли, колкото са й необходими. Например ако блокираните от Запада руски авоари са 300 млрд. долара, Русия може да си отпечата 300 млрд. по 80 или колкото е там курса на рублата към долара за деня. Евросъюзът и САЩ не са се спрели и за миг да изпълняват това упражнение. Спомням си, че само при кризата от 2008 – 2010 бяха напечатани 4 трилиона евро и още толкова трилиона долари. Как си го позволяват? Ами така, еврото и доларът са супер конвертируеми и общо взето всички ще продължат да продават за евро и долари.

Какво се случи всъщност онзи ден във финансовите взаимоотношения на Русия със Запада? Русия каза на Запада, че рублата е супер конвертируема, защото е покрита със стоки, без които Западът не може. „Дръжте си еврата и доларите където и колкото си искате  – каза им Русия – даже можете да ги изгорите – от утре сметките ни ще бъдат в рубли!“ Ще каже някой: „Ама то Европа ще плаща в евро, а „Газпром“ ще си ги конвертира в рубли“. За още по-бавно мислещите русофоби допояснявам – така ще е на първо време, докато и Германия, и другите западници преодолеят шока и се научат да се снабдяват редовно с рубли. Как? Ами като се стремят да продадат на Русия продуктите, от които тя има нужда… и то на конкурентни с китайските цени. Че току-виж се отказала да им ги купи. След това руснаците ще пратят американците, германците и останалите от ЕС на борсата да си купуват рубли. А какъв ще е курса? Това май няма да зависи от този умен Запад. Във връзка с рублевата одисея Путин просто действа търпеливо и елегантно, пак казвам, за да не ги боли западните му „партньори“ толкова.

А що се отнася до заканите на ЕС и САЩ, че няма да купуват от Русия, насреща е останалия свят, който през последните няколко месеца обеща на Русия, че ще изкупува толкова енергоносители, колкото тя предложи. Нека бъдем сигурни, че обещанието ще важи и за останалите супер конвертируеми досега на Запад руски стоки. Когато това започне да се случва, и втората част от санкциите – стоковата, а не финансовата, и тя ще отиде на кино.

И тъй като обяснението ми стана твърде дълго, ще приключа с едно изречение – срам ме е от глупостта на нашите европейски ръководители. Срам ме е, че изобщо не виждат или се правят, че не виждат, какво се случва във финансовия свят. В света изобщо.

Юрий Борисов

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

5 кометара за Санкционната Глупост на Запада Изстрелва Русия в Първа лига!

 1. Колев Отговор

  07.04.2022 в 1:45

  А мен ме е ужасно срам от цялата ни политическа ПАСМИНА, от всичките ни пишман политически лидери, от толкова кадърни журналисти, които по необясним път полегнаха не само на външния диктат, полегнаха и на нашите дебили. ГЕРБ продължавал да има най-много избиратели, ИТН било партия, Бойко, Христето, Митов и цяла шайка от безродници се надпреварват по блюдолизачество. Достойнството ли липсва най-много на нашите т.н лидери, ум ли нямат или лакейският синдром унищожава всичко.

  • Станински Отговор

   07.04.2022 в 9:30

   Не е необясним,Колев ! Напротив- обяснението даже е много просто – тези,които визираш са просто продажни, и в същото време много евтини !?

  • Димитрова Отговор

   07.04.2022 в 11:30

   Относно последното изречение от коментара Ви:липсва им достойнство и ум, а лакейския синдром е в изобилие.

 2. Анонимен Отговор

  07.04.2022 в 3:18

  СЛАВА ВОЛОДЯ ГОРДЕИМ СЕ С ТЕБ НАШ ВЕЛИК БРАТ ОБИЧАМЕ ВИ СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ И ТОВА НИКОЙ НЯМА ВЛАСТ И СИЛА ДА ГО ПРОМЕНИ

 3. Мимоходом Отговор

  07.04.2022 в 4:13

  Путин знае най-добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *