Руски топ дипломат: Не може да става и дума повече за Приятелство с България

2

„Би било голяма грешка Москва сега да се съгласи с исканията на България Русия да възобнови доставките на газ при предишните условия, след като от София бяха изгонени седемдесет дипломати“, пише професорът от МГИМО, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи на Русия Сергей Крилов в статия, озаглавена „Новият ред“, публикувана от сп. „Россия в глобальной политике“.

„Не може да става и дума да подновим миналата си (уж) дружба с България. Това приятелство беше предадено от тях, да не говорим че са ни предавали многократно“, подчертава авторът.

Според Крилов днес ЕС и НАТО са обединени само от едно – от омразата си към всичко, свързано с Русия, и от желанието си да я унижат и унищожат. На този фон е наивно да се предполага, че Русия ще възстанови отношенията си с Европа в същата степен и при същите условия, както преди.

„Днешните европейски лидери – пише авторът – следвайки американските президенти (използвам множествено число, защото Байдън не е първият в поредицата) и различни конгресмени и сенатори, по всеки повод, а често и без такъв, повтарят мантрата, че трябва да се помага на Украйна по всякакъв начин, така че Русия да бъде смазана и демокрацията да възтържествува над авторитаризма. Въпреки това повечето от тях (Прибалтика не се брои) все още се въздържат да призоват за промяна на системата на управление на Русия и на нейния лидер. Освен това те не се колебаят да твърдят, че санкциите не трябва да затрудняват живота на обикновените хора“, смята Крилов и заявява, че те (лидерите) не знаят какво правят.

„Но са убедени в своята непогрешимост и в никакъв случай не се замислят за последствията от своите изявления и най-вече действия. Това не е изненадващо, защото повечето от тях са невежи, които не са преминали през школата на практическите действия и не знаят какво означава отговорност. Целият им живот е преминал в рамките на тесни и силно идеологизирани партийни фракции и са сигурни, че ще продължи да бъде така“.

В Русия, лесно могат да се намерят аналогии с това в историята, пише Крилов. „В Съветския съюз тези, които се чувстваха несигурни в професията си, често се опитваха да се утвърдят и да се издигнат в партийните или профсъюзните структури. По-късно тези, които успяваха, командваха специалистите и професионалистите в съответните области, което понякога водеше до стагнация на цели отрасли и в крайна сметка стана причина за застой на цялата страна.

В същото време онези политици, които бяха по-интелигентни, се опитваха да основават изявленията си, а още повече решенията си, на мнението на професионалисти, на разработките на структурите, наричани сега Think Tanks. Тези структури бяха в редица авторитетни органи, на първо място в някои отдели на апарата на ЦК на КПСС, научни организации и министерства. И тъй като структурата на държавния апарат в различните страни е приблизително еднаква, трудно мога да си представя, че те не съществуват в днешните Съединени щати или в големите европейски страни. Би било много интересно да разберем как тези структури си представят живота в своите страни и в Европа като цяло след победата. Победата, която е абсолютно нереална, но съществува в главите им и за която западните политици тръбят на висок глас. И съм сигурен, че такива сценарии се разработват. И тези сценарии вероятно са повече или по-малко реалистични. Също така съм сигурен, че основните тези от тези сценарии се докладват на най-високо ниво, където изглежда не им обръщат внимание“, смята Крилов и разсъждава какво би станало, ако Русия загуби войната.

„Да предположим, че се е случило второ чудо на Висла (битката при Варшава през 1920 г.), което е мечтата на Варшава и Киев. Руските войски са се изтеглили до линията, на която се намираха преди началото на специалната военна операция… Като (предполагаемо) победена страна Русия ще бъде изправена пред многобройни и разнообразни западни искания. Просто изхождайки от това, че с изгубилия враг победителите не се церемонят никога. Подходът на Запада ще бъде същият като отношението му към Русия след разпадането на СССР и края на Студената война в началото на 90-те години на ХХ век. Тогава в очите на САЩ и васалните им партньори Русия се оказа практически победена и отслабена – следователно от нея те можеха да поискат всичко… В малко вероятния случай, че Русия сега загуби, те пак ще искат от нас всичко, по същия сценарий – ресурси и пари за пълното възстановяване на Украйна, непрекъснати доставки на всичко, от което Западът се нуждае, пълно подчинение и спазване на неолибералните правила, писани от Запада изцяло в негова полза, и които същият смята за единствено правилни. В същото време Русия, според американските изчисления, ще бъде лишена от достъп до технологии, кредити, оборудване и т.н. С други думи, всички санкционни ограничения, които Западът така или иначе вече ни е наложил, ще останат в сила след нашата капитулация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. ИМАТЕ ПРАВО БРАТУШКИ ТАКА РЕШИХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ ФАШИСТИ ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ ИМАТЕ ОБИЧТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СПАСЕТЕ НИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ПОД 6 МИЛИОНА СМЕ ОТ ГЕНОЦИДА НА ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ

  2. Все пак след войната братушките ще ни освободят. Местните предатели да му мислят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *