Руският банкер Андрей Костин: Краят на господството на долара е близо

1

Краят на господството на американския долар е близо, тъй като китайският юан набира сила и с невъобразима скорост завзема все нови и нови финансови, производствени и търговски територии по света. В същото време останалият свят вижда опасността от провалените опита на Запада да поставят Русия на колене заради Украйна, което деградира влиянието на същите върху планетата. Това каза пред Ройтерс един от най-влиятелните руски банкери Андрей Костин.

Главният изпълнителен директор на руската държавна банка ВТБ, която е втората по големина банка в страната, каза, че вследствие на сегашните радикални промени в световната икономика, се задава криза, която подкопава глобализацията от западен тип. Успоредно с това Китай се превръща във водеща глобална икономическа сила в зараждащия се нов регионализиран свят.

Запитан дали смята, че светът е навлязъл в нова Студена война, Костин каза, че сега имаме една „гореща война“, която е много по-опасна от Студената война.

По думите му, САЩ и Европейският съюз ще изгубят от решението да замразят руските държавни активи на стойност стотици милиарди долари, които в момента държат „в плен“, тъй като много държави ще се откажат да държат авоарите си в долари и евро, предвид това, че Китай вече премахна валутните ограничения.

„Дългата историческа епоха на господство на американския долар ще приключи съвсем скоро“, каза пред Ройтерс 66-годишният Костин от офиса си на 59-ия етаж в лъскавия небостъргач на банка ВТБ, който се издига в южната част на Москва. „Смятам, че вече е настъпил отдавна очаквания момент, когато Китай поема ролята на световна финансова и икономическа сила в един многополярен свят.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *