Русия отправи Последно Предупреждение към САЩ

5

Посланикът на САЩ Джон Съливан беше поканен в руското министерство на външните работи. Беше му дадена реакция на получения по-рано американски отговор относно руския проектодоговор между Русия и САЩ за гаранциите за сигурност. Този документ беше публикуван и на сайта на МВнР на Руската федерация.

Ето няколко цитата, които най-пълно отразяват същността на руската реакция: „Заявяваме, че американската страна не е дала конструктивен отговор на основните елементи на изготвения от руската страна проектодоговор със САЩ относно гаранциите за сигурност.

Говорим за отхвърляне на по-нататъшно разширяване на НАТО, оттегляне на „формулата от Букурещ“, че „Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО“, както и за отхвърляне на създаването на военни бази на територията на държави, които преди това са били част от СССР и не са членове на Алианса, включително използването на тяхната инфраструктура за провеждане на каквато и да е военна дейност, както и завръщането на военните потенциали, включително ударните, и инфраструктурата на НАТО към състоянието от 1997 г., когато е подписан Основополагащият акт Русия-НАТО. Тези разпоредби са от основно значение за Руската федерация.

„Настояваме за изтегляне на всички военни сили и оръжия на САЩ, разположени в Централна, Югоизточна Европа и Балтийските страни. Убедени сме, че националният потенциал в тези зони е напълно достатъчен.”

„При липса на готовност на американската страна да се споразумее за твърди, правно обвързващи гаранции за гарантиране на нашата сигурност от Съединените щати и техните съюзници, Русия ще бъде принудена да отговори, включително чрез прилагане на военно-технически мерки”.

Как може да се оцени този руски документ?

Русия изпрати последно предупреждение до Съединените щати. Точно така трябва да бъде оценен този документ. Това е последният шанс за решаване на проблема чрез преговори, без да се засилва напрежението.

Правилната реакция на Вашингтон ще позволи да се решат въпросите за гаранциите за сигурност на Русия чрез дипломатически средства. Липсата на „готовност на американската страна за преговори“ ще доведе до това Русия да бъде принудена да създава съпоставими рискове за националната сигурност на Съединените щати и техните съюзници, за да осигури стратегическо възпиране.

Сега всички се чудят. Какви военно-технически и други мерки ще предприеме Москва, за да принуди Вашингтон да промени решението си?

Очевидно отговорът е известен само на военнополитическото ръководство на страната ни, на много ограничен кръг от хора. Може да се предположи, че като цяло само руският президент Владимир Путин, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов го знаят. Окончателното решение за някои мерки ще вземе само върховният главнокомандващ Владимир Путин. Следователно рискът от изтичане на информация е практически нулев.

В същото време трябва да се разбере, че План Б, в случай че САЩ и НАТО откажат да предоставят гаранции за сигурност на Русия, е бил подготвен предварително, дори преди да бъдат изготвени проектодоговорите между Русия и САЩ и Русия и НАТО за гаранции за сигурност, изпратени на 15 декември 2021 г.

Предвид предпазливостта на военнополитическото ръководство на Русия и нежеланието му да ескалира ситуацията без крайна необходимост, Москва не би влязла в толкова тежка конфронтация със Запада, за да получи гаранции за сигурност без ясно разбиране как да се постигнат поставените цели или как да се измъкне от тази ситуация по-късно. В крайна сметка самото съществуване на Русия като суверенна държава е заложено на карта.

Трябва да се има предвид и един важен момент: изключителната твърдост на позицията на Русия ще се определя от настоящата ситуация, понеже страната не е била изправена пред такова сериозно предизвикателство за националната си сигурност след разпадането на Съветския съюз. Отново звучи фразата „Русия е огромна, но няма къде да отстъпим. Зад нас е Москва!”

Между другото, самият руски президент Владимир Путин говори за съществуването на план и неговата променливост в зависимост от промените в ситуацията по време на пресконференция след преговорите с германския федерален канцлер Олаф Шолц. Руският държавен глава отговори на въпроса как Русия ще действа по-нататък:

„Според плана. От какво ще се състои? От реалната ситуация на място. Кой може да отговори как ще се развие? Все още никой, това зависи не само от нас. Но ние ще се стремим да постигнем споразумение по въпросите, които повдигнахме чрез дипломация.“

Това означава, че план А все още работи: това е дипломатическо усилие, идеално решение на проблема както за Русия, така и за САЩ. Вярно е, че Вашингтон все още не е разбрал това. Вариант без излишна конфронтация, спестяващ време и ресурси за двете страни.

Сега топката е от американската страна на терена. Руската реакция на получения по-рано американски отговор относно руския проектодоговор между Русия и САЩ за гаранции за сигурността беше предадена на 17 февруари 2022 г. Москва очаква „готовността на американската страна да преговаря“.

Надеждата, че съзнанието на американския естаблишмънт ще надделее над неговия мироглед за американската изключителност, е много слаба, всъщност нулева. Съединените щати и техните сателити ще се съпротивляват, ще се съпротивляват агресивно.

Най-вероятно ще има опит за въвличане на Русия във вътрешноукраинския конфликт чрез организиране на провокация на линията на съприкосновение в Донбас. Възможна е и пълномащабна атака на киевския режим срещу Донбас. Сили за това са събрани в достатъчно количество.

Тогава Русия преминава към план „Б“. Как този план вълнува западните елити. Какво всъщност мислят руснаците? Какво ще направят? Това понякога не дава нито покой, нито сън. От една страна, не искат да се отказват от позициите на световната хегемония, но от друга страна, е някак си страшно. И така искат да се върнат към онзи добре охраняван и спокоен живот 30 години след разпадането на СССР.

Трябва също да се разбере, че всички неотдавнашни посещения на западни официални лица в Москва и преговорите им с руски официални лица бяха предимно от разузнавателен характер. Западняците изследваха докъде е готова да стигне Русия в защитата на националните си интереси и какво конкретно ще направи.

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с руския президент Владимир Путин в Кремъл на 7-8 февруари 2022 г. Британският министър на отбраната Бен Уолъс посети Москва на 11 февруари 2022 г. и проведе разговори с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва на 15 февруари 2022 г.

Британският външен министър Лиз Тръс, която беше в Москва на 10 февруари 2022 г. и се срещна с руския външен министър Сергей Лавров, не е взета под внимание поради нейните определени ограничения, непознаване на историята и политическата география. Но всички останали искаха и се опитаха да разберат подробностите за План Б.

Не е писано да стане така. Русия ще държи всички в състояние на несигурност, в състояние на напрежение до последния момент, до прехода към действие.

Американците публикуваха списък с всички възможни санкции срещу Русия, комисията по външни работи на Сената на САЩ дори измисли термин – „майката на всички санкции“. Решиха да ни плашат, но не се получи. Напротив, нашата страна, знаейки този списък, трябва просто да го използва и да се подготви, да се подготви предварително.

В обобщение – Русия изпрати последно предупреждение до Съединените щати, реакция на по-ранния отговор на САЩ на руския проектодоговор между Русия и САЩ за гаранции за сигурност. Москва не иска много, а само „готовността на американската страна да се споразумее за твърди, правно обвързващи гаранции за гарантиране на нашата сигурност от САЩ и техните съюзници“.

В противен случай Русия ще премине към план „Б“. Както каза известният герой от филма „Диамантената ръка“: „Ще ударя внимателно, но силно”.

Автор: Александър Владимиров

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

5 КОМЕНТАРИ

  1. СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА ПРАВОСЛАВНА НЕПОБЕДИМА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ ВОЛОДЯ ТЕБ ГОСПОД ТЕ ИЗПРАТИ СВЕТОВЕН МИРОТВОРЕЦ ОБИЧАМЕ ВИ РОДНИ РУСКИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ВИ ЗАМЕНИМ НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ МРАЗИМ ВИ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *