Русия настоява ООН да разследва престъпленията на Киев срещу деца

0

Федералното събрание на Русия призовава Организацията на обединените нации (ООН) да се присъединят към разследването на престъпленията на киевския режим срещу деца. Това е посочено в проекта на жалбата от 4 декември.

Алеята на ангелите в Донецк

В документа се подчертава, че Украйна е нарушила членове от Конвенцията на ООН за правата на детето от 1989 г., които гарантират правото на живот, свободата на съвестта, мислите, възгледите, мненията и религиозните убеждения, както и на образование и ползване на родния език.

Парламентарната комисия „със съжаление отбелязва“, че структурите на ООН – Върховният комисар на ООН по правата на човека, помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека, специалните процедури на Съвета по правата на човека на ООН, специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на децата и въоръжените конфликти, както и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Комитетът на ООН по правата на детето, хуманитарните изпълнителни структури на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и членовете на Европейския съд – всички те умишлено игнорират фактите за украинските престъпления.

„Умишлено се пренебрегват фактите за системни престъпления, извършвани от украинската страна срещу малолетни и непълнолетни, вземат се необективни решения, издават се необективни доклади във връзка със ситуацията в Югоизточна Украйна (Донбас) и по този начин избягват да изпълняват преките си задължения„, цитира РИА Новости откъс от документа.

Депутатите отбелязаха, че децата, които живеят в Украйна, са подложени на „постоянен тормоз заради родния си език“, а освен това са осъждани, ако имат проруски възгледи. По официални данни от 2014 г. насам в конфликта в Югоизточна Украйна (в Донбас) украинската армия и нейни паравоенни формирования са убили над 500 деца и е ранила над 836, като още над 24 хил. непълнолетни са признати за жертви, се казва още в документа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *