Русия и Китай Обявиха НОВ СВЕТОВЕН РЕД и Стратегически Съюз!

3

Министрите на външните работи на Руската федерация и Китайската народна република Сергей Лавров и Ван И подписаха исторически програмен документ относно „глобалното управление в съвременни условия“. В него Москва и Пекин обявяват общата си визия за Новия Световен Ред на планетата. Той трябва да бъде справедлив и многополюсен. Ред, при който всички страни и техните народи да могат да живеят и дишат свободно. Една от основните тези в документа е, че планетата ни е многолика и следователно няма и не може да има единен и универсален модел за демокрация. Следователно намесата в делата на други държави под предлог „насърчаване на демокрацията“ е неприемливо. Посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Китай показа колко са се сближили двете държави на фона на срива в отношенията и на двете със Запада, пише руското издание „Коммерсанть“ в материал от днес.

Сергей Лавров и Ван И по време на съвместното си изявление, в което обявиха Новия световен ред

Един от ключовите резултати от двудневното посещение на Сергей Лавров в Китай беше подписването на съвместното изявление „По въпросите на глобалното управление на света в съвременни условия“.

Това е първият легитимен политически документ, описващ визията и намеренията на Москва и Пекин за устройството на Новия Световен ред. Според информацията на изданието, инициативата за документа е на китайската страна, която е предложила да се подготви такова изявление по повод посещението на Сергей Лавров. Допълнителна тежест на документа придава фактът, че той не просто е приет (както често се случва с различни видове съвместни изявления), а е подписан от двамата външни министри.

Защо е необходимо такова изявление сега е обяснено в първия параграф на самия документ. „Все по-задълбочаващата се световна икономическа криза служи като катализатор за промените в световния ред и провокира допълнителен дисбаланс в глобалната система на управление. Коалиция от западни държави атакува по най-безпринципен начин процесите на икономическото развитие на останалите страни на планетата. Наред с това се появяват и множество други нови предизвикателства и заплахи. Светът навлезе в период на висока турбуленция и бързи промени“, се казва в документа. При тези условия Русия и Китай, както е обяснено по-нататък, считат за необходимо да призоват международната общност, „оставяйки настрана различията, укрепвайки взаимното разбирателство и засилвайки сътрудничеството в интерес на глобалната сигурност и геополитическата стабилност, да насърчат установяването на справедлив, демократичен и рационален многополюсен световен ред“.

В изявлението има четири точки. Първата е за правата на човека. Както се посочва в документа, държавите трябва да ги „защитават и прилагат“ в политическата и социално-икономическата сфера, в областта на културата и екологията “. Но те могат да направят това „в съответствие с националните характеристики“.

Русия и Китай настояват „за отказ от политизиране на темата за защита на правата на човека, практиката тя да се използва като претекст за намеса във вътрешните работи на други държави и прилагането на политика на двойни стандарти“.

Вторият параграф на изявлението е за демокрацията. Документът подчертава, че „не съществува единен стандарт на демократичния модел“. „Необходимо е да се зачитат законните права на суверенните държави да определят самостоятелно своя собствен път на развитие. Намесата във вътрешните работи на суверенните държави под предлог „насърчаване на демокрацията“ е недопустима“, настояват министрите на двете страни.

В третия параграф се говори за приоритета на международното право, с което борави ООН пред „световния ред, основан на западните правила и практикуван от САЩ“. Русия отдавна упреква западните държави за факта, че правилата, които те установяват – били те едностранни санкции или военни намеси, замаскирани като хуманитарни акции – нарушават съществуващото международно право и преди всичко Устава на ООН. Сега, заедно с Русия, Китай, който преди това се въздържаше от остри изявления по темата, вече е готов активно да защитава тази позиция.

Последният параграф е посветен на насърчаването на многостранното сътрудничество. Русия и Китай вярват, че международната общност „трябва да се придържа към такива принципи като откритост, равенство и деидеологизираност“.

Основният инструмент за водене на международни отношения трябва да бъде диалог, целящ обединяването на всички страни по света, а не тяхното разделяне, сътрудничество, а не конфронтация“, се казва в документа.

Подписването на такова изявление, както и общото посещение на Сергей Лавров в Гуилин, демонстрира колко близки са Русия и Китай на фона на срива в отношенията на всяка от двете страни със Запада. Събитията от изминалата седмица значително усилиха този ефект. След като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че смята руския си колега Владимир Путин за „убиец“, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен искаше отчет от високопоставена китайска делегация, посещаваща Аляска, за нарушения на правата на човека, посещението на руския министър в Китай бе просто обречено на успех .

Ван И нарече Сергей Лавров „скъп приятел“, настоя Китай и Русия да действат като „гаранти за справедливост“ на международната сцена и увери, че „китайско-руските отношения ще издържат на всякакви изпитания“.

Сергей Лавров не остана длъжен. Той каза, че приятелството му с Ван И „отразява силни, добросъседски отношения между Русия и Китай“, благодари за поканата да посети „един от най-живописните региони на Китай“ и увери, че страните „ще направят всичко, за да гарантират че руско-китайските отношения са в сигурност и не са били изложени на заплахи от недружелюбни държави“.

Двамата министри говориха много за важността на противодействието на тези най-недружелюбни държави. По предложение на китайската страна първата част от разговорите в понеделник вечерта беше почти изцяло посветена на тази тема. Когато Сергей Лавров и Ван И се срещнаха отново във вторник сутринта и докоснаха лактите си в поздрав, протегнали ръце напред, изглеждаше, че едва ли не ще покажат средните си пръсти. Ясно е на кого.

На пресконференцията след консултациите „Коммерсанть“ попита Сергей Лавров дали причината за днешното още по-тясно сближаване на Русия и Китай е заради конфликта на двете страни със Запада. Лавров първо отговори, че приятелството на двете страни не е насочено срещу трета. А след това продължи: „Западните държави градят стени по общата ни граница в Европа и връзките ни са почти замрели, отношенията ни с ЕС и САЩ не търпят никакво развитие от години. А в същото време на изток икономическите, търговските и културните ни връзки с Китай и целия далекоизточен регион се задълбочават все повече. С Пекин имаме много интензивен дневен ред, който с всяка година става все по-наситен“. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. _ УРАААААААААААААААААААААА ! НАТО И ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НАС НЕ НИ Е СТРАХ ОТ ВАС МАРШ БОКЛУЦИ М АЗИМ ВИ ВЗЕМЕТЕ СИ МАРИОНЕТКИТЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИ БОРИСОВ ГЕШЕВ ШИШИ ДОГАН ПКП ЦВЪКО Ц. ПИКЛИВАТА СВИНЯ КАРАКАЧАНОВ ПРАВЕТЕ СИ ВОЕННИТЕ УЧЕНИЯ В БРЮКСЕЛ И ВАШИНГТОН

  2. Ади стига преговори и разговори, направо избийте наглосаксонската паплач, за да си отдъхне света веднъж за винаги

  3. БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ ИСКАМЕ НАТО ДА НИ ПАЗИ ОТ БРАТСКА РУСИЯ БРАТУШКИТЕ НЕ СА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ НИЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИСКАМЕ ДА СЕ ПРЕДАДЕМ НА НА СВЕЩЕННИТЕ НИ РУСКИ БРАТЯ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *