Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Русия в ООН: САЩ пречат на Разследващите Взривовете по „Северен поток“

За Русия взривовете на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ са акт на международен тероризъм, заяви вчера на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

„Както мнозина от вас си спомнят, още тогава (през септември миналата година) по принцип беше ясно кой може да стои зад този акт на международен тероризъм. Международен тероризъм – за нас определението на случилото се е точно такова“, изтъкна Небензя.

Руският дипломат заяви още, че е важно виновните за взривовете на газопроводите „Северен поток“ да понесат отговорност за стореното, за да не се стига до ера на хаос.

„Шансът да се стигне до такава ера е изключително голям, ако виновните за експлозиите на газопроводите „Северен поток“ не бъдат намерени и не понесат съответстващо на престъплението им наказание“, каза руският представител.

Първоначалното обсъждане на руския проект за резолюция на ООН във връзка с взривяването на газопроводите „Северен поток“ показва, че западните страни не са заинтересовани от обективно разследване на експлозиите, заяви Небензя на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Западните страни не проявяват никакво желание за сътрудничество с Русия по случая с взривовете, каза още постоянният представител.

„Имаме сериозни съмнения относно ефективността, прозрачността и безпристрастността на разследванията, които се водят в момента от редица европейски прокуратури. Имаме данни, че САЩ грубо се намесват и пречат на работата на разследващите, осъществяват им натиск. Не виждаме никакво желание за сътрудничество от страна на европейските ни партньори“, каза Небензя.

Той отбеляза, че Германия, Дания и Швеция „са игнорирали изпратените до тях послания на председателя на правителството на Руската федерация (Михаил) Мишустин с предложение в разследването да се включат и представители на компетентните федерални органи на руската изпълнителна власт и на „Газпром“. А в отговор на „исканията на генералната прокуратура на Руската федерация, отправени към съответните европейски ведомства да й бъдат представени подробни данни за взривовете, също бяха получени откази“, добави Небензя.

Разследването на взривовете на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ трябва да бъде ускорено, заяви постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн, цитиран от ТАСС.

Чжан Цзюн каза това на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия и посветено на миналогодишните експлозии по двата газопровода.

„Китай поддържа ускоряването на разследването, за да бъде установена истината по оперативен път. Ако не успеем да установим защо се е случило това и кой стои зад него, ще изпратим погрешен сигнал на тези, които са го направили, че подобни престъпления остават безнаказани. Те ще повторят и потретят стореното, защото ще си мислят, че ще им се размине. Разследването трябва да е обективно, безпристрастно и професионално“, изтъкна китайският представител.

Взривовете на газопроводите „Северен поток“ се отразиха негативно на енергийната безопасност, каза още Чжан Цзюн.

„Северен поток“ е изключително важен обект на трансграничната енергийна инфраструктура. Взривовете през септември миналата година доведоха до сериозна вреда за енергийния пазар и за околната среда. Те доведоха също до дефицит на енергийни ресурси за бизнеса и за домакинствата в Европа“, заяви постоянният представител.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

4 кометара за Русия в ООН: САЩ пречат на Разследващите Взривовете по „Северен поток“

 1. Иванов Отговор

  23.02.2023 в 0:11

  Да материалът е много злободневен, а разясняването му както става ясно не бе повдигано на срещата на Байдън с источноевропейските му васали.Материалът го има на английски.“Moscow ambassador to the UN: Destruction of Nord Stream pipelines must be addressed to avoid ‘chaos’ on the high seas“ Какво да прави горкия Радев.Ако на негово място беше кой да е от неговите предшественици, Плевналиев например или Цецка Цачева колко щеше да е по- лесно.

  • FuckEU Отговор

   23.02.2023 в 1:35

   Ако вместо джендъри съществуваха българи, националните предатели, щяха да висят по стълбовете и нямаше защо да обсъждаме подобни безродници. Друг е въпроса дали имаме толкова много стълбове и въжета.

 2. Анонимен Отговор

  23.02.2023 в 8:34

  СТЪЛБОВЕ И ВЪЖЕТА ИМА ГЕРОИ

 3. Анонимен Отговор

  23.02.2023 в 8:36

  ГЕРОИ НЯМА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *