Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Румяна Ченалова: Играта загрубя! Битката е на живот и смърт! Защото падне ли от власт, Шайката ще напълни Затворите!

Защо прокуратурата на Гешев квалифицира отношенията между Узунов и Бобоков като ”търговия с влияние”. За да дискредитира президентската институция, за да попречи на Президента Радев да формира независим служебен кабинет, който да освети престъпленията на Шайката и да я осъди. Защото оставката на Борисов е на дневен ред. Играта загрубя и очевидно битката е на живот и смърт.

Това написа съдия Румяна Ченалова в социалната мрежа. Ето целият текст:

„Това са текстовете от НК , които касаят т. н.“ търговия с влияние“ и които се намират в раздел „Подкуп“ :

Чл. 304б. Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.

(2) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до три хиляди лева.

Чл. 304в. Наказанията по предходните членове се налагат и когато със съгласие на длъжностното лице, чуждото длъжностно лице или лицето, което твърди, че може да упражни влияние, дарът или облагата са предложени, обещани или дадени другиму.

Според ВКС за да е възможно осъществяването на съставите на чл.304б-в е нужно длъжностното лице, върху което се упражнява влияние да разполага с такива правомощия, които му дават възможност да вземе съответното решение.

Във всички случаи обаче е нужно да е предложен, поискан, получен или обещан подкуп.
Не може да се окаже влияние върху президента да вземе решение за назначаване на посланик защото президентът НЯМА такива правомощия. Все едно лицето Х да повлияе на Главния прокурор да отмени закон. (не че е невъзможно в днешна България да се случи и това).
Закона за дипломатическата служба ясно регламентира правомощията на Външно министерство и Министерски съвет.

Атестацията, ротацията, повишаването в длъжност и др. са действия, които закона възлага на министъра на външните работи. Решението за назначаване на посланик се взема от Министерски съвет. Затова ако Бобоков е искал да упражни влияние за назначаването на конкретен посланик, то е трябвало да се споразумява с членовете на Министерски съвет начело с Борисов.
Президента не решава въпроса с назначаването на посланици. Той може да коментира, предлага, обсъжда. По закон подписва Указа за назначаването им, но само СЛЕД РЕШЕНИЕ на Министерски съвет.

Тогава за какъв подкуп към президентския секретар може въобще да става въпрос тук?! Да не говорим и че прокуратурата няма никакви доказателства в тази посока.

Тогава защо прокуратурата на Гешев квалифицира отношенията между Узунов и Бобоков като ”търговия с влияние”. За да дискредитира президентската институция, за да попречи на Президента Радев да формира независим служебен кабинет, който да освети престъпленията на Шайката и да я осъди. Защото оставката на Борисов е на дневен ред. Играта загрубя и очевидно битката е на живот и смърт.

Борисовото управление виси на косъм и за него е изключително важно след предстоящата скорошна оставка да си осигури служебен кабинет, който да контролира, за да си осигури необезпокоявано преживяване до изборите.

НИЕ ЩЕ УЧАСТВАМЕ ЛИ В ТАЗИ БИТКА И НА ЧИЯ СТРАНА?!

Румяна Ченалова, Фейсбук

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

7 кометара за Румяна Ченалова: Играта загрубя! Битката е на живот и смърт! Защото падне ли от власт, Шайката ще напълни Затворите!

 1. Анонимен Отговор

  10.07.2020 в 0:39

  ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ЗАСТАВАМЕ ДО НАРОДНИЯ НИ ОБИЧАН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ

 2. Пиниза Отговор

  10.07.2020 в 2:22

  С Румен Радев,НАПРЕД!!!

 3. Хм Отговор

  10.07.2020 в 8:02

  Румяна Ченалова не е имала смелост като Татяна Дончева,която в прав текст каза, че Борисов се страхува да излезе от властта защото не само Сретан Йосич го чака, а и много други имат да му връщат ресто, а както каза Дончева той добре се постара. Страхува се Боко защото има голяма вероятност да влезе не в затвора, а там, от където излизане няма.

 4. панчо виля Отговор

  10.07.2020 в 8:28

  Искам да видя отвратителния простак с ненадминатата самовлюбеност и безпределна наглост не само осъден и оскубан от награбеното, но последователно унизен и обесен и накрая препариран в музей за да не се забравя какво причини на България. Да му мислят и хранениците му.

 5. Ива Отговор

  10.07.2020 в 13:20

  По чист и искрен човек от Г-жа Ченкова не съм виждала. Предлагам тя да е новия министър на правосъдието в новото правителство

 6. Ива Отговор

  10.07.2020 в 13:22

  По чист и искрен човек от Г-жа Ченалова
  не съм виждала. Предлагам тя да е новия министър на правосъдието в новото правителство

  • Иван Отговор

   10.07.2020 в 14:15

   Плоските шеги минават в „Биг брадър“ и ГЕРБ заради елементарната аудитория, но тук…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *