Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Румен Спецов проговори за измамата с прехвърлената фирма

След близо 5 месеца мълчание изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов даде първото си интервю (във в. 24 часа). Интервю само по себе си крайно нескопосан опит да се защити от скандала с неплатените дългове към бюджета на бившата му фирма. Класическа измамна схема по прехвърляне на задлъжняла фирма на безимотно лице с цел да се избегне плащането на данък към държавата.

Шефът на приходната агенция заяви, че е абсолютно чист към бюджета – платил е всичките си данъци и не е вършил измами с ДДС, а разкритията на НАП били за стар период. В същото време бившата му фирма продължава да дължи 1.134 млн. лв. на бюджета, а негов подпис фигурира под отчет за стар период, в който фирмата уж не е била негова, установи проверка в Търговския регистър и в списъка на длъжниците на НАП.

В интервюто Румен Спецов дори заплашва да съди хората, които са си позволили да го нарекат „мошеник“ и „измамник“.

„Аз не съм ощетил бюджета, всички данъци са платени за периода, в който фирмата „Гранекс трейдър“ е била моя. За периода, в който е направена проверката на НАП, установила дължимият милион не съм бил нито управител, нито съдружник, твърди Спецов. Той подчертава, че не е извършил нищо незаконно.

В същото време проверка в Търговския регистър установи, че подпис на Спецов като „ръководител“ на „Гранекс трейдър“ стои в отчет на дружеството за 2014 г. – по време в което фирмата уж не е негова. Датата на отчета е 28 февруари 2015 г., а Спецов официално става съдружник във фирмата на 16 юни 2015 г.

Румен Спецов бе назначен за изпълнителен директор на НАП на 14 май тази година по предложение на бившия финансов министър Асен Василев, който в момента е в центъра на новия политически проект „Продължаваме промяната“.

Още в същия ден стана ясно, че новият данъчен шеф има спорен момент в биографията си, който поставя етичен казус за неговата годност да заема поста.

От официални данни в Търговския регистър и в публични списъци на НАП е видно, че на 13 април 2016 г. Спецов е продал своята фирма „Гранекс Трейдър“ ЕООД на малоимотно лице. Това се случва няколко седмици, след като на 17 март 2016 г. на Спецов е връчен ревизионен доклад от НАП за установени задължения между 1 и 1.5 млрд. лв. след проведена данъчна ревизия.

След разкритията, публикувани първо от сайта Bird, НАП и Министерството на финансите излязоха с обяснение, че Спецов е придобил дял във фирмата, след като напуска НАП през 2015 г., продава го след година, а задълженията към фиска са установени след това, при това са за стар период.

Дължимата сума, която към днешна дата е в размер на 1.134 млн. лв., продължава да стои неплатена и на практика е несъбираема. Като шеф на НАП Спецов в момента има задачата да събира подобни просрочени задължения, но на този етап очевидно не може да събере дълга на бившата си фирма. В миналото продажбата на закъсали фирми с големи дългове към НАП бе широко разпространена практика за избягване на данъчно облагане и източване на данъци, поради което впоследствие се наложиха законови промени.

Спецов обаче заявява, че не е вършил никакви данъчни измами. Той се хвали с добра събираемост като шеф на НАП, а бившият служебен министър Асен Василев до последно безусловно го защитаваше с аргумента, че разкритията са „серия от театрални постановки“.

По случая вече над четири месеца тече и прокурорска проверка, от която все още няма окончателен резултат, обяви в четвъртър главният прокурор Иван Гешев.

В последния си работен ден като министър Асен Василев призна, че Спецов е бил запознат с ревизионния доклад на НАП, преди да продаде фирмата си, но не е разполагал с окончателния ревизионен акт.

В обясненията пред „24 часа“ Румен Спецов признава, че е знаел за установените от данъчните задължения на „Гранекс трейдър“, преди да я продаде на малоимотно лице, но те не били по закона за ДДС, а заради допълнително начислен корпоративен данък поради непризнати разходи за 2014 г. в размер на 700 000 лв.

„Въз основа на прихода на компанията, който тя сама е декларирала, и непризнавайки разхода за покупката на стоки, НАП коригира със 700 000 лв. финансовия резултат. Но пак подчертавам – никъде не се твърди, че има фиктивни сделки, документи с невярно съдържание или опит за измама“, посочва Спецов. При корекция на финансовия резултат със 700 000 лв. обаче дължимият корпоративен данък е най-много 0.07 млн. лв., а не 1.1 млн. лв., колкото НАП търси от дружеството.

Ако обясненията на Спецов пред „24 часа“, че установените от НАП задължения са за 2014 г., когато той все още е работил в НАП и следователно не са натрупани от него, излиза, че те са натрупани по времето, когато съдружник във фирмата е била неговата сегашна съпруга – Плама Желева. Името ѝ фигурира в Търговския регистър като съдружник с 50% от капитала в „Гранекс Трейдър“ от самото начало на преименуването на фирмата през юни 2014 г.

Спецов обяснява, че фирмата му се е занимавала с търговия със зърно, като е искал да развива и производство на фуражи, но не успял да намери финансиране и се разочаровал. Затова решил да продаде компанията, а купувачът, който се оказва малоимотно лице от драгоманско село с криминални прояви, сам го намерил. На срещите с купувача Спецов обяснил състоянието на компанията и започналото производство от страна на НАП, за което обаче нямал никакви притеснения.

В интервюто си шефът на НАП обяснява още, че е мълчал по случая вече близо пет месеца, защото смята, че „не е работа на изпълнителния директор на НАП, натоварен със специфични задачи в нелеко време, да ходи по медии и да дава обяснения за нещо, което не е извършил“.

От думите му става ясно още, че извън случая с несъбраните 1.1 млн. лв. от бившата му фирма „приходната агенция се справя добре“ и вече не е „бухалка за бизнеса“. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Румен Спецов проговори за измамата с прехвърлената фирма

  1. Анонимен Отговор

    02.10.2021 в 4:50

    ВЪЛК В КОШАРАТА

  2. Хм Отговор

    02.10.2021 в 21:44

    Погледнете това одухотворено лице излъчващо висок интелект – нима такъв човек може да лъже? Остава да ни просветли и от къде малоимотното лице извади пари да купи фирмата му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *