Румен Петков: Хамас бяха Добри за САЩ и Израел, когато воюваха срещу Башар Асад в Сирия, а сега изведнъж Станаха Лоши

0

Протестите на енергетици и миньори не спират, в парламента опозицията инициира серия от вотове на недоверие срещу правителството, а дебатите за бъдещето на енергетиката в пленарна зала започнаха с показване на опорките за вота на ПП-ДБ и обвинения в лъжи от страна на членове на кабинета. Разговаряме с лидера на АБВ Румен Петков за кризите в енергетиката и множеството срещи, които властта организира заради изострената ситуация в Близкия изток. Като един от инициаторите на обединението Левицата, Петков смята, че трябва да се случи голямото обединение в ляво с БСП. От страна на Левицата проблем няма, но не съм убеден, че може в настоящия момент, казва лидерът на АБВ.

– Господин Петков, защо точно сега се случи нападението на Хамас над Израел? Какви сценарии в глобален мащаб може да разчетете в изненадващото разпалване на този регионален конфликт?

– Ако този конфликт, тази регионална война е изненада за Израел, това означава, че Централното разузнавателно управление, МОСАД и поне още няколко служби са в колапс. Второ – защо точно сега не мога да кажа, но от десетилетия двойните стандарти ни блъскат в главите и ние се правим, че не ги виждаме. Хамас до преди година бяха изключително добри и полезни за САЩ и Израел, а и за други държави, с оглед на тяхната откровена война срещу Иран, откровената им агресия срещу Башар Асад в Сирия. И днес изведнъж ХАМАС станаха лоши за Вашингтон и Тел Авив. Тоест, свидетели сме на това как през последните десетилетия Съединените щати създават по света едни продукти като ИДИЛ, ХАМАС и пр., които в последствие обявяват за терористични организации и те са такива, но обявяването става когато тероризмът им се насочи срещу САЩ и техни партньори, които са ги създали. А докато ние тук в Европа нямаме принципна оценка на такъв тип организации (кой, кога и с каква цел ги е създал), ние винаги ще се правим на изненадани и винаги ще ги клеймим пост фактум. Това, което ме смущава, е че никой не коментира произхода на оръжието, с което Хамас извърши престъпленията и убийствата на 7 октомври. А произходът на тези оръжия в огромната си част без всякакво съмнение е от черната оръжейна борса на Зеленски и неговият режим и от абсолютно безконтролните количества и обеми оръжия, оставени от САЩ на територията на Афганистан. Но и по този казус никой не проявява интерес, въпреки че става въпрос за извършени тежки престъпления. Международната общност и ние, като част от Запада, съзнателно не желаем да се поинтересуваме и да видим истината. И третият аспект е как много бързо забравихме поредната интервенция върху арменците, заличаването на Нагорни Карабах от политическата карта на света и хилядите бежанци от там. Даже Зеленски за три-четири дни спря да напътства България и Европейския съюз от телевизионните канали. Имаме налице една интелектуална и политическа немощ, която не може да дефинира концепция за мир, основаваща се на основните международни принципи и ролята на ООН. Тази видима немощ на политическата върхушка на Запада плащаме всички ние, гражданите на ЕС, за сметка на въпросната политическа върхушка, която обслужва интересите на САЩ без да може да обясни нито защо, нито от какъв европейски интерес е продиктувано това поведение.

– Слушам Ви внимателно, но казаното от Вас далеч се разминава с посланията на тези, да ги наречем сбирки, които бяха проведени и при президента, и в Народното събрание, както и в Министерския съвет – какво прави властта у нас в момента, освен от време на време да бърка Хизбула с Хамас? 

– Тази грешка е потресаваща. Властта в момента убива държавата и съсипва българския народ. Ако погледнем в международен план, ние сме абсолютно неадекватни и непродуктивни в членството си в Европейския съюз и НАТО, защото не сме поискали нищо, ние само даваме. Оставям настрана, че евро-атлантическите ни партньори не са спрели да ни грабят. Ние даваме, даряваме оръжия на Украйна в несравнимо по-големи обеми от Белгия, от Нидерландия и от редица други европейски държави, които са с много по-голямо население и с много по-големи икономики от нашата. Нещо, с което разбира се, украинският слуга Тагарев и перманентният слуга на всички Денков, се гордеят. Но ние не искаме да видим, че всъщност България в момента е абсолютно незащитима. Ние сме незащитими пред невъоръжените бежанци, ние сме незащитими пред икономическите престъпления, енергийно вече сме в катастрофално състояние и социално сме убити като български граждани. Това го дължим в най-голяма степен на всички безчинства на правителството на Кирил Петков и до ден днешен на това управление. Ако продължим да не виждаме във вътрешен план не просто некадърието и корупцията, а слугинажа на управляващите към портмонетата им, към тези, които им финансират кампаниите, не ни чака нищо добро. Нима не виждаме билбордовете и милионите, които се изсипват за реклама на кандидатите им? Това, че прокуратурата не вижда билбордовете на „Демократична България“ от последните избори – добре, това, че ДАНС не ги вижда също не е изненадващо, но ние, гражданите, не ги ли виждаме? Нима сега е различно? Докато гласуваме за такива национални предатели, защото тези са си откровени американски агенти, ние съвсем скоро ще катастрофираме.

– Това управление, по мнение на енергетици, създава три много сериозни кризи – по отношение на ядрената ни енергетика, по отношение на въглищните централи и в газовия сектор, където са се настанили търговци и посредници, които избутват в миманса „Булгаргаз“, но защо протестите на миньорите се окачествяват като политически?

– С решение на правителството на ББ-ДБ-ГЕРБ-ДПС се приключи с АЕЦ „Белене“, сега се затварят „Мариците“ – при това по най-престъпния и безогледен начин. Вземат се решения без да видим какво прави Германия, която отваря въглищните си мини и централи, без да видим Полша, която съхранява своята енергийна независимост, която се крепи на 90 % на въглищата. За това, че „Булгаргаз“ е във фактически фалит говоря от година и половина, но никой в Народното събрание не се безпокои от този факт. Имаше едно-две изказвания на КЕВР, разбира се, редица отговорни експерти предупреждават за енергийната катастрофа на страната, но целият слугинаж, който тича от сутрин до вечер между кафяво-синия и зелено-кафевия ефир, говори дълбоко неверни и престъпни спрямо националния интерес небивалици. „Булгаргаз“ продължава да няма договор с държавната турска енергийна компания „Боташ“. А „Боташ“ вече има договор с румънския оператор и от 1 януари 2024 година „Боташ“ ще внася в Румъния 1 млрд. куб. метра газ през България. Имаме споразумение, което е нещо като „протокол за намерение“, каквото навремето до 1989 година подписваха младежките организации от Варшавския договор. На входната точка „Странджа 2“ имаме 15,700 млрд. куб. м. газ от „Газпром“, част от които транзитираме, една част остават тук. В парламента преди дни бяха приети изменения на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки спрямо Русия – престъпни поправки, които гарантират три неща – първо, констатират некадърието на Асен Василев да гарантира приходната част на бюджета, второ – цитирам почти дословно „цената, на вноса на суров нефт на територията на страната с произход Русия или изнесен от Русия, не може да бъде по-ниска от котировката по Plants за руския суров нефт“, което означава, че ние се задължаваме да купуваме по-скъп руски нефт. И трето – изведнъж България налага за вноса и транзитния пренос на природен газ от Русия през наша територия допълнителни енергийни вноски в размер на 20 лева за 1 мегаватчас, с изключение на компресирания природен газ. Некадърието на Асен Василев ще бъде платено от българските граждани, защото ние ще плащаме с 15-20 процента по-скъпи горива.

– По отношение на точно тази нова енергийна вноска има позиция от Българска асоциация за природен газ до президента и Народното събрание, в която се казва, че въвеждането й противоречи на Договора за функционирането на Европейския съюз, но до колко това е така?

– Въпросната енергийна вноска действително може да се каже, че има ефект на мито, а в член 28 от Договора за функционирането на Европейския съюз се казва, че Съюзът включва митнически съюз, който обхваща цялата търговия със стоки и който включва забрана на митата върху вноса и износа между държавите членки, и на всички такси с равностоен на мито ефект, както и приемането на обща митническа тарифа при техните отношения с трети страни. Имаме налице косвен данък, който независимо от обясненията в мотивите за промените, ще бъде платен накрая от потребителите в България. Транзитът на руски газ е към наши приятели и съседи – Австрия, Унгария, Сърбия, Гърция и Северна Македония и гласуваната енергийна вноска ще оскъпи транзита и ще доведе до нежелани последици и към чуждестранните ни партньори. Бих попитал господата депутати, а ако цената на газа скочи с 30 процента, както показват елементарните математически сметки от тази вноска 20 лева за мегаватчас, тогава какво ще обяснят като причини за поскъпването? Не е ясно дали гласуващите в парламента очакват, че тази нова енергийна вноска ще бъде платена от продавач или откупувачите на природен газ, но в така поднесеното „законодателно творчество“ прозира управленска некомпетентност и нов удар по джобовете на българските потребители. Извършват се серия от социално-икономически безумия, които ще имат ефект не само върху българите, но и върху нашите съседи и приятели. Имаме правителство, за което престъпленията към българските интереси са начин на съществуване, съсипията в България е перманентна форма на доказване пред чичковците, които ги щипкат по бузките – тук добавям веднага и случващото се в селското стопанство. Неадекватното им поведение, потресаващата им неграмотност са огласени шумно и в този закон, а именно в чл. 5д, че за „навнесените“ в срок енергийни вноски се дължат лихви – не невнесените, а „навнесените“. Това са невнятни хора и всичкото това безумие трябва да бъде отразено от българските граждани на изборите на 29 октомври с гласуване. А ако при ГЕРБ и ДПС е останало елемент на инстинкт за самосъхранение и уважение към българските граждани и избиратели, няма никакво значение коя политическа сила е внесла вота на недоверие, просто трябва да го подкрепят при гласуването в пленарна зала. Ако ние не пратим тази политическа сган в политическата кочина, те ще пратят българския народ в политическото небитие.

– Вече и политолози обръщат внимание на коалицията между БСП и Левицата за предстоящите местни избори в София – може ли това да е модел, който да пренесете на национално ниво? Да направите това обединение в ляво, което да размести позициите в политическия живот?

– Убеден съм, че трябва. От страна на Левицата проблем няма, но не съм убеден, че може в настоящия момент. Не бих желал да коментирам причините сега.

– Вие следихте внимателно ситуацията около изгонването на свещениците от Руската църква, казусът с отварянето на храма има решение – от Московската патриаршия изпращат протойерей Владимир Тишчук в София, който е служил дълги години във Виенската и Австрийската епархия на Руската църква, а междувременно изгоненият за шпионство от ДАНС архимандрит Васиан ще служи в Йерусалим. Но въпросът ми е свързан с опита Ви в сектор „Сигурност“ – не би ли следвало сега ДАНС да изпрати на израелските си партньори информацията, която има за архимандрит Васиан?

– Трябва да се отнесем с приветствие за бързата реакция на Московската патриаршия, за да може храмът да бъде отново отворен. Но трябва да разберем къде се опитаха да ни запратят с изгонването на тримата свещеници, буквално за часове и при това брутално – в православното небитие. Свещениците бяха извозени с камионетка с решетки и оставени до сръбската граница. Изпращането на свещеник е израз на добра воля, но добрата воля, ако бъде приета по същия вулгарен начин, по който изпратихме стария предстоятел, а аз не го изключвам – това ще бъде много тежко в перспектива. Важно е животът да изпълва всичките ни храмове, важно е, че храмът отново ще бъде изпълнен с живот. Що се отнася до архимандрит Васиан в Йерусалим, нашите служби няма какво да пратят на израелските си колеги. За архимандрит Васиан нямат нищо, освен доклада на „братята македонци“. Упреците към архимандрит Васиан са два – единият е, че той без колебание е заявявал, че Църквата-майка на македонската е Българската православна църква, което е така и вторият е за единството на всяка една православна църква. Защо нашите служби се включват в обслужване на чужди интереси, противобългарски и по никой начин православни – това вече е сложен въпрос. Но лично аз с голямо нетърпение очаквам нашите служби да пратят на израелските колеги всичко, което имат за архимандрит Васиан. Със съжаление се питам дали нашите служби са толкова безгръбначни? Следва се елементарната позивна: всичко, което е с руски произход – ако е газ – ще го направим по-скъп, ако е нефт – ще го забраним, ако е свещеник – ще го изгоним. Посегателството върху Трети март също мисля, че у хората няма никакво колебание кого обслужва. Казвам всичко това не с ирония, а с болка, с гняв. Защото ние, като общество, някакси сме готови да ги приемем, дори с някакво примрънкване. Може ли министър-председателят, този формен слуга на всички – на Борисов като зам.-министър, на Радев – като министър, сега на Пеевски като премиер-министър, да излезе и да каже, че в основата на удара на терористичната организация върху Израел е Русия? Това може да го каже дълбоко безмозъчен и безгръбначен човек. Това нормален човек не може да го каже. Не коментирам въобще останалата шайка от слабоумници, които търчаха от едната в другата телевизия и обратно, за да говорят глупости. Обърнете внимание, че нито една друга сериозна държава, включително САЩ, не намериха такъв тип аргументи, с които да окепазят себе си. Но София положи огромни усилия да „блесне“ отново в този критичен момент.


Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Бил е кмет на родния си град, министър на вътрешните работи, три мандата народен представител от БСП. Един от съучредителите на партия АБВ. От третия конгрес на АБВ е председател на партията. Семеен, с двама сина.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *