Референдумите за присъединяване към Русия: Западът забрави за основното оръжие на Русия

2

Снощи френският президент поиска спешен телефонен разговор с Владимир Путин. Но такъв му беше отказан. Макрон замаза конфузната ситуация,  като заяви че очаква да разговаря с руския лидер в следващите дни. А Владимир Зеленски спешно се обади на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган. Жозеп Борел, Олаф Шолц, Държавният департамент на САЩ, НАТО и много други пък побързаха да осъдят Русия и й обещаха нови санкции.

Причината за суматохата е ясна – изневиделица обявените и светкавично организирани референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област за присъединяване към Русия.

В понеделник тази тема беше инициирана от законодателните и изпълнителните власти и на четирите области, а вчера вече бяха извършени официални процедури за изготвяне на необходимите решения. Най-убийствената информация се оказа датата на плебисцитите, буквално две дни след решението – на 23 септември – и ще продължат до 27 септември.

От своя страна руските държавни структури демонстрираха пълната си готовност да подкрепят инициативата на бившите украински региони. Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин и заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев обявиха безусловната си подкрепа за референдумите. ЦИК на Русия се подготви да съдейства за организирането на гласуването сред народа в съответните територии, както и да изпрати наблюдатели в регионите, където се провежда.

Трябва да припомним контекста, в който се случват днешните събития. Става дума за кошмарните обстрели, на които ВСУ подлагат населените места и в четирите области през последните седмици. В понеделник 13 цивилни граждани бяха убити в Донецк на площад “Бакински комисари”, а седем души, включително три деца, бяха убити в село Краснореченское в ЛНР. Ден преди това девет цивилни бяха убити при масирани удари с ракети срещу центъра на гр. Донецк. В Херсон и Мелитопол положението е подобно- убити цивилни и пр.

В продължаващия обстрел на украинските военни няма и грам военен смисъл – има само наказателен, терористичен такъв. Десетките загинали цивилни, възрастни и деца, не могат да бъдат причислени към прословутите „съпътстващи загуби“ (от които реално никоя армия не е застрахована). Не, те са основната цел на украинските удари.

Някой ден историците и социалните психолози ще проучат подробно украинския опит: Как Западът успя да превърне цяла държава в зомби-камикадзе – лишено от разум, но обсебено от омраза и желание да убива не само руски граждани, но и всички рускоговорящи хора на собствената си територия. И това при положение, че последните са над 60 % от населението на тази държава.

Но в момента за Русия е много по-актуален един чисто практически въпрос. Той е много по-актуален от теоретичните изчисления и предположения: какво да правим с това чудовищно същество до нас. За разрешаването на този проблем президентът Путин разпореди Специалната военна операция. И тя продължава, макар и доста бавно. Вън от съмнение е че има много сериозни политически и военнополитически причини Русия да избере тази стратегия за действие, а в Самарканд онзи ден Владимир Путин за пореден път потвърди увереността си в нейната правилност.

Щатите и Европа обаче също не крият задоволството си от факта, че Русия е „затънала“ в Украйна заради необходимостта да действа там с хирургическа прецизност. През последните месеци Западът като че ли наистина повярва, че е успял да превърне Украйна в геополитическа „мръсна ядрена бомба“ за Русия. В саркастичните коментари на западните лидери ясно разчитаме убедеността им от типа: „Вие нямате методи да се справите с нашето прокси Украйна“.

Явно обаче Западът е забравил, че най-силното оръжие на Москва е способността й да прави асиметрични и неочаквани ходове, които не само разбиват цялата композиция на шахматната дъска, но и обръщат масата. Въпреки това е странно, че са забравили, защото минаха едва шест месеца от последната руска „изненада“.

Така през следващите дни и седмици анализатори и щабни офицери на Пентагона и други западни страни ще трябва да си бият главите как референдумите и последващите политически промени ще променят стратегията и тактиката на Москва в СВО, какви неприятни „изненади“ могат да очакват както ВСУ, така и западните специалисти и наемници, какво може да се очаква от руските въоръжени сили. И полето за размисъл за западните ни „партньори“ отново се отваря възможно най-широко. Например, след като Запорожка област се присъедини към Русия в своите пълни административни граници, украинските и чуждестранните военни части, разположени на част от територията на този регион, ще се окажат в много специфично положение с изключително плачевни перспективи.

Усещайки, че ситуацията отново се обръща в грешната посока, служители на САЩ и ЕС издадоха предварително пълен набор от добре познати опорни точки, които да се въртят от васалните им политици и медии. Чухме всички тях преди осем години и половина по отношение на референдума в Крим. Показателно е, че качеството и нивото на отношенията между Запада и Москва тогава бяха несравнимо по-добри в сравнение със сегашните.

Е, какво да кажем за Русия? Тя включи бутона на телефонния секретар: „Останете на линия. Вашето мнение е важно за нас. Ще ви отговори свободен оператор на Министерството на отбраната при първа възможност.“

Ирина Алкснис

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. СЛАВА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ ИСКАМЕ СИ ЖИВОТА ЗАЕДНО С ВАС СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ

  2. ВЕЛИКИ СТЕ БРАРЯ,ПОКЛОН ПРЕД РУСКИЯ НАРОД!СЕГА СВЕТА ВАС ГЛЕДА!ВИЕ ПИШЕТЕ ИСТОАРИЯТА!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *