Пълен Обрат: Саудитска Арабия Гилотинира САЩ! Вашингтон търси спасение в Москва! Виж Тук:

0

Саудитска Арабия се отказва от продажбата на нефт! Сензационната новина дойде като гръм от ясно небе на Световния икономически форум в Давос от Фахд ал- Рашид, изпълнителният директор на проекта „Икономически град на крал Абдула“.

Пълномощникът на саудитския крал Абдула, Фахд ал- Рашид, обясни, че в бъдеще страната му ще разчита на развитието на развлекателния бизнес, пристанищата и строителството. Кралството планира да завърши изграждането на два развлекателни мегаполиса, чиято първоначална стойност, се изчислява на около 600 милиарда долара.

В столицата на Саудитска Арабия, Рияд, смятат, че тяхната страна може да се превърне в международна развлекателна столица. И в двигател на икономическия растеж не само в кралството, но и в световен мащаб.

Има две възможни причини за това крайно изненадващо решението на Саудитска Арабия да се откаже от добива на петрол. Едната е, критично намаляване на залежите от нефт в петролните кладенци на арабската държава. Неслучайно, наскоро крал Абдула обяви, че продава най- голямата петролна компания в страната „Сауди Арамко“.

Другата възможна причина е натискът, който от 3 години насам САЩ оказва на саудитите да продават „черното си злато“ на изкуствено ниски цени. По този начин янките се надяваха да ударят Русия. Но пък саудитите изгубиха много милиарди. В същото време обаче Саудитска Арабия не смее открито да се противопостави на това пагубно за арабската икономика решение на САЩ. Затова Рияд е решил най-елегантно да излезе от тази газово-петролна игра, като спре да добива и произвежда двете енергийни суровини. Миналата година Саудитска Арабия се размина на косъм от фалита, а причината беше именно изкуствено поддържаните ниски цени на петрола.

Но, ако продължим анализа, ще видим, че след като най- големият износител на нефт Саудитска Арабия спира производството му, не остават много опции за купуване на черно злато в света. САЩ не могат да бъдат сериозен производител, още по- малко пък износител на прословутия си шистов газ. По простата причина, че първата по- сериозна зима, на бърза ръка изчерпа собствените им запаси от нефт и газ. И ги принуди да купуват от другаде.

Така стана тази зима, когато поредица от тайфуни, циклони, арктически студ и обилни снеговалежи принудиха янките да купуват природен газ от… Русия. По този начин се провалиха напълно жалките опити на Вашингтон да наложат каквито и да е ефективни санкции на Русия.

Първият танкер с руски газ в САЩ

Нещо повече: Провалът на санкционната политика на САЩ по отношение на Русия стигна дотам, че премиерът на немската област Тюрингия Бодо Рамелхоф, нарече американските санкции „умрял кон“, заради който плащат немските предприятия. На същото мнение бе и неговият колега от провинция Саксония Анхалт.

Така стигаме до логичното заключение, че Русия остава единствения голям и сериозен износител на нефт и природен газ. И то не само за Европа, но също за Китай и голям част от останалия свят. Има предположения, че когато саудитския крал Абдула бе на посещение в Москва преди месец, е била обсъждана именно тази промяна в плановете на арабското кралство.

С други думи, напълно се провали и неистовото желание на САЩ да срутят икономиката на Русия, като намалят до жизнения минимум изкупните цени на петрола и природния газ.

В жалък опит да не капитулират енергийно пред Русия, янките предприеха още един отчаян ход – нарочно бутнаха валутата си. С идеята руснаците да получават по- малко пари (петродолари) от сделките с нефт и газ. А в същото време при обезценен долар американците по- лесно ще обслужват и космическия си външен дълг. И, както обяви Тръмп в Давос, се надяват да привлекат чуждестранни инвеститори и големи компании, за да извадят икономиката си от сегашното й състояние на будна кома. Финансовият министър на САЩ заяви, че било стимулиращо за икономиката на Америка доларът да е толкова евтин. Всъщност е отчаян вик за спасение, който сериозните анализатори разчитат съвсем точно. Затова едва ли тази плоска лъжа ще издържи още дълго време.

Наскоро Дмитрий Рогозин, който управлява военно- промишления комплекс на Русия, неколкократно заяви подигравателно, че дори САЩ да стоварят цялата си армия в Европа, точно след седмица няма да имат гориво за военната си техника.

Изводът е повече от ясен: САЩ вече не са сила № 1 в света в нито едно отношение – нито икономически, нито военно, нито енергийно и пр. Вашингтон е в ръцете на Русия и Китай, на които са им нужни само още няколко хода, за да доведат САЩ до окончателен фалит.

Ако дотогава янките не са се самофалирали със самоубийствената си политика да държат долара евтин.

Автор: Иво Македонски, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *