Путин: САЩ се самоназначиха за Господ. Превратът им в Украйна през 2014 г. е причина за днешните проблеми

9

Русия няма как да игнорира кървавия държавен преврат в Украйна през 2014 г., организиран от САЩ, който стана причината за днешните проблеми, каза руският лидер в реч на Международния икономически форум в Санкт Петербург​​​​. Създадената в Украйна заплаха за сигурността на Руската федерация е сравнима с това Русия да създаде антиамерикански плацдарм в Мексико, каза Путин. По думите му, украинският народ е талантлив, има голям потенциал, рано или късно ситуацията там ще се нормализира и подобряването на отношенията между Киев и Москва е неизбежно. ЕС не е военна организация, а икономически съюз, затова Русия не е против влизането на Украйна там, каза още Владимир Путин.

Русия навлиза в нова ера като мощна, суверенна страна, като тепърва ще става още по-силна, заяви руският президент на форума. Според него „Съединените щати са се самоназначили за Господ Бог на Земята, но пригласящата на Вашингтон западна общност в крайна сметка ще се върне към разбирането, че трябва да се живее по международните правила, които зачитат интереса на всяка една държава в света“. Само армията и флотът са в състояние да гарантират сигурността на Русия, каза Путин. Той подчерта, че Русия не заплашва никого с ядрените си оръжия, но е добре да се знае, че Русия ще ги използва, ако се нарожи да защити своя суверенитет.

От юридическа гледна точка действията на Русия в Донбас са в пълно съответствие с международното право – за разлика например от действията на САЩ в Либия или Ирак, заяви Путин. Той добави, че Русия ще продължи да защитава интереса на хората в Донбас и ще уважи всеки избор, който те направят по отношение на бъдещето на своите млади Донецка и Луганска народни републики. Ако правата на рускоговорящите в Крим се зачитаха и Украйна не се беше договорила със САЩ там да се разположат американски военни бази, дори Крим щеше да остане в пределите на Украйна, каза Путин.

Същевременно той нарече продължаващите мансирани ракетни удари на украинските въоръжени сили по жилищните райони на Донецк – „престъпление срещу човечеството“.

Според него след разпадането на СССР Русия е направила всичко, за да развива приятелски отношения с Украйна. Владимир Путин е убеден, че възстановяването на отношенията между Москва и Киев е неизбежно, и подчерта, че Руската федерация желае просперитет на всички свои съседи.

Относно евентуалното присъединяване на Украйна към ЕС, той заяви, че Русия няма нищо против, тъй като ЕС не е военен блок, а икономически съюз. Москва е единствено против „военното развитие” на Украйна. А решенията относно икономическата интеграция в каквито и да било обединения е работа на самите украинци. И добави, че това едва ли обаче ще стимулира ръста на икономиката на страната. Никога не сме били против присъединяването на Украйна към ЕС. Винаги сме били против военното развитие на украинската територия, защото тя застрашава нашата сигурност. Срещу това бяхме против.

Според Владимир Путин структурата на украинската икономика ще изисква големи субсидии и страната рискува да се превърне в колония на ЕС. По думите му, от Украйна на Западът му трябват само царевица и гори, а „Карпатите скоро ще съвсем ще оплешивеят“.

Руският президент добави, че „Всяка държава може да вземе суверенно решение дали да се присъедини или не към дадено икономическо обединение и съответно само то решава дали да приеме въпросната държава за член или не. Страните от Европейския съюз трябва да си преценят сами дали действително съюзът им има нужда от нови членове. А народът на Украйна би следвало суверенно да претегли ползите и вредите от подобно членство, заяви Путин.

Путин: Нищо в света вече няма да е същото. Нашите западни колеги не просто отричат реалността, те се опитват да се противопоставят на хода на историята

„Русия няма да поеме по пътя на самоизолацията, каза още в речта си Путин. Ние вървим по пътя на разширяване на сътрудничеството си със страни и региони по целия свят. Нищо в света вече няма да е същото. Балансът на силите се промени и той изобщо не е в полза на западните държави“.

Руският президент подчерта, че Москва ще развива икономическо сътрудничество с всички, „които искат да си сътрудничат с нас“ и „дори с европейските компании, на които извиват ръцете.“

„Ние сме силен народ и можем да се справим с всяко предизвикателство. Както на нашите предци, ние ще решим всеки проблем – цялата хилядолетна история на нашата страна говори за това“, заяви Путин.

Той получи аплодисменти от залата, след като за пореден път потвърди решимостта си да продължи „специалната военна операция“ в Украйна, която по негови думи е отприщила „безпрецедентен“ порой от Западни икономически санкции.

Путин каза, че основната цел на инвазията е да защити „нашите“ хора в населения с основно рускоезични жители Донбаски район в Източна Украйна – аргумент, отхвърлян от Киев и Запада като безпочвен претекст за инвазия, която вече доведе до окупацията на части от Южна Украйна.

Той подчерта, че никога не е бил против присъединяването на Украйна към ЕС.

„Винаги сме били против военното настъпление на украинска територия, защото то застрашава нашата сигурност. Срещу това бяхме против. Що се отнася до икономическата интеграция – за Бога, това си е техен избор“, каза Путин.

Той отбеляза, че ЕС трябва да реши дали е целесъобразно присъединяването на Украйна към ЕС:

„Всяка държава може да вземе суверенно решение дали да се присъедини или не към икономическо обединение и само то решава дали да приеме нови държави за членове или не. Страните от Европейския съюз трябва да определят доколко това е възможно и подходящо за тях. Дали това е в полза или във вреда на Украйна – това също е тяхна работа, работа на украинския народ и на сегашното украинско ръководство“.

В продължилата повече от час реч Путин заяви още, че руските военни в Донбас също така се борят, за да защитят правото на Русия на „сигурно развитие“. Той каза, че Русия ще влезе в новия световен ред като „могъща и модерна страна“ и че е „очевидно“, че правилата на новия световен ред ще бъдат определяни от „силни и суверенни страни“.

„Западът фундаментално отказа да изпълни поетите по-рано задължения. Оказа се, че просто е невъзможно да се постигнат каквито и да било нови споразумения с него“, каза Путин. „В текущата ситуация, на фона на нарастването на риска и заплахите за нас, решението на Русия за провеждане на специална военна операция беше неизбежно – трудно, разбира се, но неизбежно и необходимо“.

Путин нарече войната действия на „суверенна страна, която има право да защити своята сигурност“ и обвини Запада не само в разпалване на антируски настроения, но и в „активно военно присвояване на украинска територия“.

Той каза, че Западните санкции се основават на фалшивия претекст, че Русия няма икономически суверенитет.

„Вашингтон и съюзниците му се опитват да променят курса на историята“, добави Путин. По думите му ЕС може да загуби над 400 милиарда долара заради наложените срещу Русия санкции и те ще навредят на тези, които са ги наложили.

Според руския президент Русия не е виновна за покачването на цените на световния пазар на зърно. Той каза, че Русия е готова да гарантира транзита на кораби, изнасящи украинско зърно през Черно море, но че Украйна също така има пет или шест други начина да изнася зърното си през Беларус, Полша или Румъния.

Малко след излъчването на предварително записана реч на китайския президент Си Цзинпин Путин коментира, че сътрудничеството на Русия с Пекин се дължи на потенциала на Китай, а не на „наскорошните геополитически събития“.

Според Путин, икономическите санкции, които Западът наложи на Русия са „блицкриг” срещу страната му, но са неуспешни

Той обвини САЩ, че третират другите държави като колонии и се държат като „божествени пратеници”.

По думите му, промяната е естественият ход на историята, защото цивилизационното разнообразие на планетата, богатството на културите, трудно се съчетава с политически, икономически и други модели:

„Тук моделите не работят, нито пък шаблоните, които са наложени откровено и безалтернативно от един център.”

„Нашите колеги не просто отричат реалността, те се опитват да се противопоставят на хода на историята, мислят с понятията от миналия век, попаднали са в капана на собствените си заблуди за страните извън т. нар. златен милиард, смятат всичко останало за периферия, за свой заден двор, все още ги третират като колонии, а живеещите там народи – като граждани втора категория, защото се смятат за изключителни,” заяви Путин.

Според него, ЕС е изгубил окончателно своя политически суверенитет, а бюрократичният му елит „играе по чужда свирка”, като приема всичко, което му се нареди отгоре, причинявайки вреда на собственото си население, икономика и бизнес.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

9 КОМЕНТАРИ

 1. БЪДИ ПРЕБЛАГОСЛОВЕН ВЕЛИК НАШ БРАТ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ ИМАШ ОБИЧТА НАДЕЖДАТА И СИМПАТИИТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ГОСПОД ДА БДИ НАД ВАС И ВИ ПАЗИ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ВИ ЗАМЕНИМ

 2. Да е жив и здрав Путин! Почти съм се отчаяла, че нещо в този свят може да се промени към по-добро, но той ми връща надеждата. Господ да му помага!

 3. …всичките му думи на Путин са абсолютно лицемерие и лъжи,каквито бяха и преди вероломното му нахлуване в Украйна когато сновеше с войските си покрай границата…След като окупира ключови области в Украйна,сега се прави на голям миротворец и доброжелател с цел да смекчи санкциите „обърна палачинката“ за заблуда на противника…

  • Абе Украйна Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ, украинците също са руснаци по произход, Украйна до неотдавна беше част от Русия и векове наред е била руска територия, а Киев е бил руска столица, в момента се бият роднини срещу роднини , брат срещу брата и им се реве, не искат тази война, но ги насилват да воюват, насилват украинците да воюват срещу руснаците, въпреки, че не искат!

  • Светът е пъстър, не е черно-бял. А какво да се каже за западния свят? Не са спрели да искат да управляват целия свят. А да не споменавам за тяхното международно право, според което само те имат право. Жив и здрав бъди.

 4. Владимир Путин е не само президент, той е една историческа личност, мъдростта на която не само възстанови мощта и силата на рускоезичния свят,на Русия, той просто спасява света от хищните нокти на американския глобализъм, подчинил и цяла Европа на своята сатанинска хегемония.Буш,Клинтън, Тръмп, Байдън, и повечето от американските президенти ще потънат в забрава, но Путин ще остане в историята, защото с мъдростта си прави чудеса пред очите на света.Това, че много не го харесват е признак на политическа слепота.

 5. Путин спасява света от Американските убийци.
  Приклети да са англосаксонските педосатанисти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *