Путин пред ШОС: Незападните центрове на властта в света засилват своята мощ с бързи темпове!

0

Руският президент Владимир Путин приветства все по-бързо нарастващото влияние на „новите световни центрове на властта“ на срещата на върха на ШОС с лидерите на най-големите държави в света, сред които и китайският Си Дзинпин.

„Ролята на новите незападни световни центрове на властта, които си сътрудничат помежду си, става все по-голяма“, заяви Путин на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в бившия съветски Узбекистан.

„В световната политика и икономика в момента се наблюдават фундаментални трансформации, които са необратими. Все повече нараства ролята на новите властови центрове в Азия и Латинска Америка, които си взаимодействат не въз основа на някакви наложени отвън правила, зад които наднича западния двоен стандарт, а въз основа на общопризнатите принципи на върховенството на международното право и Устава на ООН, гарантирането на еднаква за всички и неделима сигурност, зачитане на суверенитета, националните ценности и интересите на другите държави“, цитира АФП думите на руския лидер.

„Ние сме отворени за сътрудничество с целия свят“, каза Путин. „Нашата политика е лишена от всякакъв егоизъм. Надяваме се, че и западните държави в един момент ще започнат да провеждат политиките си според същите принципи и ще спрат да използват инструментите на протекционизма, незаконните санкции и икономическия егоизъм“, каза Путин.

Срещата на върха събра Путин и Си Дзинпин с лидерите на Индия и Пакистан, Иран и др.

Путин заяви, че Русия е готова да предостави безплатно на развиващите се страни повече от 300 000 тона руски торове, които – поради западните санкции – в момента са блокирани в европейски пристанища, съобщи Ройтерс.

Руският президент също така посочи, че до 90% от руските храни отиват в азиатски, африкански и латиноамерикански страни. Той отбеляза, че Русия увеличава износа на зърно на световните пазари. „Тази година той ще бъде 30 милиона тона, а догодина ще го увеличим до 50 милиона тона“, обеща Путин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *