Путин подписа нова морска доктрина: Националните интереси на Русия се простират върху целия Световен Океан

4

В Далечния Изток на Тихия океан ще се изграждат корабостроителници за големи ледоразбивачи и самолетоносачи за бойния флот. На Черно море ще се развива яхтен туризъм. За района на Арктика ще се строят атомни контейнеровози, способни да преминават през леда

Руският президент Владимир Путин подписа днес в Петро-Павловската крепост на Санкт Петербург новата морска доктрина на Русия. Това стана на церемония преди официалния тържествен парад по повод Деня на Военноморския флот на РФ.

В доктрината е записано, че националните интереси на Руската Федерация се разпростират по целия Световен океан. „Националните интереси на РФ като велика морска държава се простират по целия Световен океан и Каспийско море. Те се формират с отчитане на предизвикателствата и заплахите срещу националната сигурност на РФ в Световния океан, общопризнатите принципи и норми на международното право, международните договори на РФ, както и суверенитета и националните интереси на другите държави“, пише в документа.

Съгласно доктрината в националните интереси на РФ в Световния океан влизат осигуряването на независимостта, държавната и териториална цялост, суверенитета на страната, съхраняването на статута й на велика морска държава, развитието на морския потенциал и укрепване на отбранителните способности, обезпечаване свободата на корабоплаването, риболова и научните изследвания, сигурното функциониране на морските тръбопроводни системи, екологичната сигурност, развитието на Арктическата зона, на Северния морски път и т.н.

„Комсомолская правда“ резюмира 55-страничния документ и открои основните насоки в него:

1. Националните интереси на Русия на първо място са съсредоточени върху: Крайбрежната морска зона на цялата територия на страната; Източното Средиземноморие; Черноморските, Балтийските и Курилските проливи; световните водни търговски пътища.

2. Желанието на САЩ да доминират в Световния океан заплашва националната сигурност на Русия.

3. Рискове съществуват заради зависимостта на РФ от морската търговия, тъй като срещу руските съдове се въвеждат санкции.

4. Но тъй като в голямата си част световната търговия върви по вода, Русия ще развива своите пристанища и ще строи нови съдове.

5. Пространствата в Арктика така и не са поделени окончателно – това може да донесе трудности, тъй като и други държави са готови да оспорят на Москва контрола над Северния морски път.

6. В държавна цел се превръща популяризирането на превозите по Северния морски път.

7. РФ ще се стреми да преработва уловените количества риба в свои териториални води, а не да я продава в сурово състояние зад граница.

8. В Далечния Изток ще се изграждат корабостроителници за големи ледоразбивачи и самолетоносачи.

9. На Черно море ще се развива яхтен туризъм.

10. За района на Арктика ще се строят атомни контейнеровози, способни да преминават през леда.

Президентът Путин утвърди и новия корабен устав на ВМФ. На първо място, се дават повече пълномощия на военните капитани при контактите им с чужди плавателни съдове.
В момента на тях им е забранено да предприемат каквито и да било действия, които могат да доведат до конфликт. В момента окончателното решение за определени действия на военен морски съд е на президента и на МВнР, затова капитанът е длъжен да отправи питане и да чака заповед. Новият устав разширява пълномощията на капитаните за мигновени действия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

  1. Всяко нещо с времето си. След масовата подкрепа на Африка и Латинска Америка за Русия, освен Китай, Индия и Иран, крайно време беше англосаксонците да са наясно, че тяхното пиратско господство СВЪРШИ. Свърши бе Господа, за какво им са тези 12 самолетоносачи на янките, да се отбраняват ли???Руските ракети ги превърнаха в ненужно старо желязо, досущ като старите ни телевизори. Светът ще започне скоро да диша по-спокойно, Англия ще трябва да се откаже от островните си територии, тя все още държи най-нагло и на Гибрелтар и на Фолкленските и на колко други.

  2. СЛАВА ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС МЕЧТАЕМ СКОРО ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ

  3. Браво! Така се прави.В КОнгреса на САЩ се обсъждал зкон за сигурността в зоната на Черно море. Къде е Багдад, къде е наши град – какво общо имат краварите с Черно море, че ще приемат такъв закон?
    Хайде сега Руската дума да приеме закон за сигурността на Мексиканския залив.Тази държава ФАЩ създадена от мошеници, авантюристи и криещи се от правосъдието престъпници и населявана днес от техните потомци, а генът си е ген,кръвта вода не става; отдавна си го проси, сега вече ще си го получи

  4. Мен лично никой не ме е питал – искам ли в нато. нито на избори нито на референдум. А Вас?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *