Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Путин одобри нова концепция за външна политика на Русия: Възнамеряваме да премахнем господството на САЩ

Русия е самобитна държава-цивилизация, крепост на Руския свят и един от суверенните центрове на световното развитие, се посочва в новата Концепция за външна политика на Руската федерация, одобрена в петък от президента Владимир Путин.

Москва смята сегашния курс на САЩ за основен източник на рискове не само за себе си, но и за целия свят и възнамерява да премахне „рудиментите на господство“ на Вашингтон (Бел. авт. Рудимент –в биологията под рудимент или рудиментарен орган се разбира орган, който в хода на своето развитие е загубил напълно или частично своите функции – като напр. апендикса). В документа се подчертава, че Русия ще изгражда отношения с други държави в зависимост от тяхната политика спрямо нея и е готова да използва въоръжените си сили както за отблъскване, така и за предотвратяване на агресия срещу нея или нейните съюзници.

За ролята на Русия в света

– Русия е самобитна държава-цивилизация, огромна евразийска и евро-тихоокеанска сила, крепост на руския свят. Тя играе уникална роля в поддържането на глобалния баланс на силите и осигуряването на мирното развитие на човечеството.

– Отношението на Руската федерация към другите държави ще се определя от характера на тяхната политика – конструктивна, неутрална или неприятелска.

Обезпечаване на сигурността

– Русия може да използва своята армия, за да защитава или предотвратява нападение срещу себе си или своите съюзници.

– Москва се стреми да гарантира сигурност еднакво за всички държави, но само въз основа на принципа на реципрочност.

За международните отношения

– Русия се стреми към система на международни отношения, която ще защити идентичността и равните условия за развитие на всички държави и ще разширява участието на развиващите се страни в световната икономика.

– Москва подкрепя международните усилия за защита на универсалните и традиционните духовни и морални ценности.

– Развитието на международното право трябва да отчита реалностите на един многополюсен свят.

– Русия смята противодействието на русофобията, защитата на руския език, култура, спорт, Руската православна църква и борбата за историческата истина за приоритет на своята хуманитарна политика.

За отношенията със Запада

– Русия не се счита за враг Запада и не се изолира от него – тя разчита на това, че западните страни осъзнаят безсмислието на конфликта с Москва и приемат многополярността.

– В същото време приоритет за Русия ще бъде премахването на „рудиментите на господство“ на САЩ и други неприятелски държави в световните дела, намаляването на способността им да злоупотребяват с положението си в икономиката и създаването на условия за изоставяне на неоколониални и хегемонистични амбиции на всяка държава.

– Москва смята курса на Вашингтон за основен източник на рискове за собствената и международната сигурност, за мира и справедливото развитие на човечеството като цяло.

– Отказът от антируската политика и получаването на независимост от САЩ би имало положително въздействие върху сигурността и благосъстоянието на Европа.

За отношенията с целия свят

– Евразия трябва да се превърне в пространство на мир, стабилност, доверие и просперитет – това е водещият проект на Русия през 21 век.

– Основната цел в „близката чужбина“ е превръщането на региона в зона на мир, добросъседство и просперитет.

– Русия смята за особено важно задълбочаването на връзките с приятелски глобални центрове на сила – Индия и Китай. Русия също така ще допринесе за установяването на Африка като влиятелен център на световното развитие и ще засили сътрудничеството с Латинска Америка.

– Руската федерация ще засили всестранното, взаимноизгодно сътрудничество с приятелската ислямска цивилизация.

-Русия е против политиката на разделителни линии в Азиатско-тихоокеанския регион.

На среща с членовете на Съвета за сигурност президентът Путин посочи, че новата външнополитическа концепция на Русия ще послужи като добра основа за по-нататъшната работа в областта на международните отношения.

„Представената концепция, според мен, ще послужи като добра доктринална основа за по-нататъшната ни работа по международните въпроси“, заяви той. Путин изтъкна, че разширяването на връзките с конструктивни партньори и създаването на условия неприятелските държави да се откажат от враждебната политика спрямо Русия изискват специално внимание.

Освен това президентът призова за укрепване на суверенитета на Русия, засилване на нейната роля във формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред. „При перспективното планиране на нашите действия е важно да отчитаме целия спектър от фактори и тенденции в международните отношения, да работим за укрепване на суверенитета на Русия, да увеличаваме ролята си в решаването на световните проблеми и формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред“, подчерта президентът.

Актуализираната версия на концепцията за външната политика на Русия предполага, че антируските стъпки от страна на неприятелски държави ще бъдат последвани от твърд отговор, посочи руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на Путин с постоянните членове на Руския Съвет за сигурност.

Основната цел на новата концепция на Русия е установяването на многополюсен световен ред с акцент върху полицентризма и суверенното равенство на всички държави, заяви Лавров.

Според дипломат №1 на Москва от Русия ще зависи дали Западът ще следва препоръката за неконфронтационна политика спрямо Москва.

„Ясно е фиксирано, че ние не се изолираме от англосаксонските страни и континентална Европа, нямаме изначално враждебни намерения към тях. Те обаче трябва да са наясно, че прагматичното взаимодействие с Русия е възможно, само ако са наясно с безсмислието на конфронтационната политика и ако на практика отхвърлят тази политика“, заяви министърът. “От нас ще зависи до каква степен Западът ще бъде готов да следва тези препоръки.“

Що се отнася до страните – непосредствени съседи на Русия, в концепцията се посочва, че основната цел на Москва в този регион е да се превърне в зона на мир, добросъседство и благоденствие. Отделно в документа се подчертава, че Русия се стреми към мирно разрешаване на международните въпроси в Арктика, предаде БТА.

Ройтерс обърна внимание на казаното от Сергей Лавров, че Русия е изправена пред „екзистенциални заплахи“ за сигурността и развитието си от „неприятелски държави“.

Руският външен министър заяви в предавано по телевизията заседание на руския Съвет за сигурност в Кремъл, че новата концепция ще очертае как Русия може да предприеме „симетрични и асиметрични мерки в отговор на неприятелски действия срещу Русия“, като се позова на „безпрецедентния натиск“, оказван върху Русия от западните й врагове.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

5 кометара за Путин одобри нова концепция за външна политика на Русия: Възнамеряваме да премахнем господството на САЩ

 1. FuckEU Отговор

  31.03.2023 в 22:39

  Чудесно. Всичко хубаво, но според мен поне, ако ни бъдат избити мръсните сатанисти, ще продължат да ни изтребват. Ако не веднага след време, пак ще се активизират. Не само господството на британоварварите трябва да се премахне, а и сами те трябва да бъдат избити. Това са отпадъчни продукти от пъкъла, както и българските им слуги и спасението е в пълното им унищожение.

 2. Иванов Отговор

  31.03.2023 в 23:04

  Русия не само ще спаси света,тя ще стане негов духовен водач-Ванга.ИЗБИВАНЕТО на обикновени хора не е в приоритетите на Руския благороден дух. Русия просто ще създаде такъв световен ред,при който всеки трябва да заеме своето място и да консумира толкова, колкото произвежда, т.е да се сложи край на столетния колониализам на Запада.

 3. Ан Отговор

  31.03.2023 в 23:05

  Западните ценности не съвпадат с ценностите на останалите народи. Трудно се превъзпитават, робовладелци, крадци, убиици, лицемери, хора които нямат дума за съвест. Те разбират само от бой, всяка отстъпка те възприемат за слабост защото добрата воля не съществува за тях. Отношенията с тях трябва да са изключително делови и безкомпромистни и далеч от руските недра.

 4. FuckEU Отговор

  31.03.2023 в 23:33

  Всички като гласувате ползвайте преференции, независимо за кой гласувате. Просто изберете която и да е преференция, без значение хартия или електронно, тъй като това в голяма степен ще предотврати алгоритъма за измами!

 5. Вера Отговор

  01.04.2023 в 2:44

  Световният глобален „елит“ сами настроиха останалия свят срещу себе си. Ядрото на джендърството и педерастията тепърва ще агонизира от собствената си арогантна политика.
  Не може на един нормален човек да се насажда педерастия и да се приема за нещо естествено. Няма еднополюстно или еднополово съществуване в природата. Налудничави супер богати старчета се опитват да хегемонизират света по свой образец. Предизвиквайки Русия, сами започнаха да рият с копита, хвърляйки кал по гърба си. Господството на „единствените правораздаващи“ и цялата тяхна поквара, рекошира и се обърна като ураган срещу тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *