Путин нарече „икономическо самоубийство“ отказа на Европа от руските енергоресурси

1

Руският президент Владимир Путин определи като „икономическо самоубийство“ енергийната политика на европейските страни.

„Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, заради собствените си болни и нереални амбиции и под натиска на американския им ментор, европейските страни налагат все повече санкции на пазарите на нефт и газ“, каза руският държавен глава по време на заседание по въпросите на развитието на нефтената индустрия, съобщи ТАСС.

„Очевидно е, че с пренасочването на руските енергоресурси към други райони на света, Европа се лишава от възможността да поддържа сегашната си икономическа активност. Такова икономическо аутодафе, такова самоубийство… но това, разбира се, си е вътрешна работа на европейските страни“, каза Путин. „Ние сме длъжни да действаме прагматично, изхождайки преди всичко от нашите собствени икономически интереси“, добави той.

Според него „всичко това води до инфлация“, а на Запад „вместо да признаят фалита на политическия и икономическия си модел, продължават да търсят виновни отвън“. „Политиците на Запад спекулират с естествената загриженост на хората за климата, като омаловажават значението на конвенционалната енергия. Но тя е, и ще си остане най-евтината и единствена, достатъчна като количество, което да задоволява потребностите както на европейското, така и на световното население“, каза президентът.

Путин каза още, че ръстът в цените на енергоносителите подрива конкурентноспособността на промишлеността на ЕС и този процес тепърва ще се ускорява, задълбочавайки все повече кризата в западния свят за сметка на възхода на икономиките на страните от Далечния Изток..

„Европейците директно признават макар и половината истина: че засега не могат напълно да се откажат от руските енергоресурси“, каза Путин и добави, че в енергобаланса на някои държави от ЕС делът им е толкова висок, че не могат да се откажат от руския нефт в близките десетилетия. Не и на толкова ниски цени.

Но си поставят такава задача, без да обръщат внимание, че е в ущърб на собствената им икономика, отбеляза руският президент.

По думите на Путин всичко, което се случва днес около Украйна, е резултат от недобросъвестната политика на Запада. „Всичко, което се случва днес, включително, за наше огромно съжаление, около исторически близката ни Украйна, се дължи на необмислената политика на така наречения колективен Запад“, смята той.

Според руския президент тези страни „в продължение на десетилетия са пренебрегвали напълно основателните опасения на Русия за сигурността й и са насърчавали по всякакъв начин националистическите, неофашистките елементи в киевското ръководство, пренебрегвали са проблемите, които се развиват в Югоизточна Украйна, и в продължение на осем години са помагали за продължаването на военните действия, които киевският режим започна срещу мирното население на Донбас през 2014 г.“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ПОБЕДА ЗА БРАТСКА РУСИЯ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ЗАПАДА И САЩ НАТО ВЪН ОТ ЕВРОПА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *