Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Путин нареди на „Газпром“ да компенсира недостига на американски газ за Европа!

Държавният глава на Русия Владимир Путин призна, че ситуацията на енергийния пазар още дълго време ще продължи да е силно нестабилна – и това в най-голяма степен засяга Европа. „Запасите от природен газ на Европейския съюз са значително по-малки от количествата, с които са разполагали през последните пет години, но това си е европейско решение. Страните от ЕС просто решиха да не се презапасяват с газ от Русия и договориха значително по-малки доставни количества с нас“, заяви Путин. Ето защо според него за Европа цените на спотовия пазар и за краткосрочните им договори ще продължат още дълго време да надхвърлят 1000 долара за хиляда кубически метра. Но Русия все пак се е ангажирала да увеличи доставките си за ЕС, така че да компенсира недостига на американския газ на Стария континент, отбелязва вестник „Московский комсомолец“, цитиран от Агенция „Фокус“.


На видеоконферентна среща , посветена на ресурсния потенциал на руския полуостров Ямал президентът Путин инструктира „Газпром“, след като напълни с газ подземните хранилища на Руската федерация, да започне планирано изпомпване и доставка на синьо гориво за хранилищата на страните от Европейския съюз.

Освен това Путин нареди спешно да се подготви набор от мерки, така че негативните последици за световните енергийни пазари да не засегнат руската индустрия. Това трябва да стане до 1 ноември 2021 г.

В същото време държавният глава изтъкна, че „Газпром“ спазва всички споразумения с европейските страни за доставка на газ в количества и обеми съобразно предварително склучените договори. Като подчерта, че въпреки това на собствена воля Русия е решила да компенсира недостига на Европа, породен от отказа на САЩ да й доставя от втечнения си шистов газ. „Даваме на Европа повече газ от тази, който имаме по договор, заяви той“.

През последните месеци цените на газа в Европа се покачват главоломно, като в началото на октомври те достигнаха рекордно ниво от 1900 долара за хиляда кубически метра. Експертите олбясняват че една от основните причини за газовата криза е икономическият бум в Азия – основно в Китай, Индия и страните от полуостров Индокитай. Повишеното търсене на енергийни ресурси в Азия вдигна цената на газта, а намаляването на вятърната енергия в Европа тази година и намаленото количество на газови резерви в подземните хранилища на ЕС допълнително са покачили цената на синьото гориво за Стария континент. Защото сега на цяла Европа й се налага да купува газта на борсови цени.

Амос Хохщайн, говорител на Държавния департамент на САЩ по въпросите за енергийна сигурност, заяви: „Русия трябва да увеличи доставките на газ за Европа, дори ако се налага да надвиши договорените обеми“. Според Хохщайн Русия е единственият доставчик на газ за европейския пазар, който е в състояние да промени ситуацията с недостигът на енергийни ресурси тази зима. Служителят на Белия дом призова Русия да увеличи добива на газ и да го доставя на ЕС през газопроводите в Украйна (които са под прекия контрол на САЩ).

В същото време САЩ предупредиха Европейския съюз за невъзможността да доставят американски газ на европейския пазар… лицемерно премълчавайки причините. А те са основно две: 1) Намаленият дебит на шистов газ в САЩ и 2) пренасочването на доставките на американския газ от Европа към Азия, където в момента той се котира с около 15 % по-скъпо. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Путин нареди на „Газпром“ да компенсира недостига на американски газ за Европа!

  1. ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ УЧАТ ОТ ПРАВОСЛАВИЕТО !

    ХУМАННОСТ ПРЕД ВСИЧКИ !

    СТЕФАН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *