Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Путин и Си Дзинпин: Твърдо заставаме на правилната страна на историята

Много от точките на китайския мирен план за Украйна могат да бъдат взети за основа на мирно споразумение, когато обаче Западът и Киев са готови за него. Това заяви днес руският президент Владимир Путин непосредствено след официалния разговор с китайския президент Си Дзинпин.

„Смятаме, че много от положенията в мирния план, представен от Китай, съответстват на подходите на Русия и могат да бъдат взети за основа на мирно уреждане, когато Западът и Киев са готови за това“, заяви руският държавен глава и добави, че „засега те нямат такава готовност“.

От своя страна китайският лидер заяви, че Пекин е за мир и диалог в Украйна. 

„Миналия месец Китай публикува позицията си относно политическото уреждане на украинската криза. Бих искал да подчертая, че по отношение на това уреждане ние неотклонно се ръководим от целите и принципите на Устава на ООН, поддържаме обективна и безпристрастна позиция и активно насърчаваме помирението и възстановяването на преговорите. Нашата позиция се основава на самата същност на въпроса и на истината. Винаги сме в подкрепа на мира и диалога, заставайки твърдо от правилната страна на историята“.

Разговорите с руския президент Владимир Путин бяха откровени и приятелски, заяви още китайският президент Си Дзинпин.

„С президента Путин поддържаме тесни връзки, поддържаме контакти по стратегически въпроси. Току-що проведохме много откровени, приятелски и продуктивни разговори“, заяви Си Дзинпин.

Той отбеляза, че с руския лидер е постигнато споразумение за увеличаване на износа от Русия към Китай на електротехнически продукти, петролни и селскостопански продукти. Също така, по думите на китайския лидер, търговският оборот между двете страни е нараснал със 116% за 10 години.

„Ние обобщихме резултатите от развитието на двустранните ни отношения през последните 10 години и се съгласихме, че връзките между Китай и Русия далеч надхвърлят традиционните двустранни отношения между държавите. Отношенията ни са от много по-дълбоки от това и са от жизненоважно значение за съвременния световен ред“, заяви Си Дзинпин.

Китайският президент добави, че очаква да продължи контактите си с Путин под всякаква форма.

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин по време на официалната церемония в Големия Кремълски дворец днес

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин обсъдиха и икономическите параметри на сътрудничеството между двете държави по време на втория ден от официалното посещение на китайския държавен глава в Москва, съобщават световните агенции.

Пред китайския си колега Путин заяви, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. м природен газ годишно. Двете страни са договорили всички параметри на тръбопровода „Силата на Сибир-2“, посочи още Путин.

Руският президент освен това обяви, че Русия е готова да помогне всячески на китайския бизнес да инвестира в страната, като добави, че въпреки обявените от Запада санкции, 85 % от западните компании така и не са напуснали Русия.

От своя страна Си изтъкна, че сътрудничеството между двете държави „постоянно се разширява“ и „първите плодове“ на това сътрудничество вече могат да се видят. Той допълни, че двете държави ще трябва да работят съвместно, „за да постигнат новите си цели“, без да уточнява за какви цели става дума.

Разговорите с китайския президент бяха успешни и протекоха конструктивно, заяви Путин. В изявление за медиите той подчерта, че Москва и Пекин категорично се противопоставят на нарушаването на интересите на други държави с цел получаване на предимства. Русия ще работи на международни платформи за формиране на по-голямо евразийско партньорство в бъдеще, заяви руският президент. Той съобщи, че са се договорили за увеличаване на износа на месо и зърно от Русия за Китай.

Според Путин сътрудничеството в енергийния сектор е обсъждано подробно и бележи сериозен напредък. Доставките на втечнен природен газ от Русия за Китай ще се увеличат драстично, като същото важи и за непрекъснатите доставки на петрол, добави руският държавен глава.

Според него отношенията между двете страни са на изключително високо ниво. Наред с останалите теми, Путин и Си Дзинпин подписаха споразумение за икономическо сътрудничество до 2030 г.

На пресконференцията, руският президент Владимир Путин коментира и плановете на Великобритания да достави на Украйна снаряди с обеднен уран. Според руския лидер, ако Киев ги получи, Москва ще бъде принудена да реагира.

„Изглежда, че Западът наистина е решил да се бори с Русия до последния украинец вече не на думи, а на дела. В тази връзка бих искал да отбележа, че ако всичко това се случи, Русия ще бъде принудена да реагира по съответния начин“, заяви Путин пред репортери.

Източници: ТАСС, РИА Новости, iz.ru

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *