Проф. Стив Ханке: Тази зима България и Европа ще Катастрофират Икономически! Единственото спасение е незабавни Мирни Преговори с Русия! Петков, Василев, Пеканов и Горанов Унищожават страната ви!

1

В интервю за българска медия бащата на Валутния борд у нас проф. Стив Ханке заяви, че единственият начин да се сложи край на енергийния хаос, който обхваща Европа, е да се премахнат санкциите срещу Русия и да се преговаря за мирно споразумение в Украйна.

Акценти от интервюто:

Правителството на Кирил Петков предприе необосновани политики, които гарантират на България икономическа катастрофа

Тази зима ще ни връхлети опустошителна икономическа криза;

И българските, и европейските политици не са подготвени за задаващата се икономическа катастрофа, която сами предизвикаха, като се включиха във войната с Русия;

Обявявайки открито война на Русия, правителството на Кирил Петков, както и сегашното служебно правителство начело с Гълъб Донев, поставиха България на прицела на Русия;

България е изправена пред сериозна заплаха – трима политици искат да премахнат валутния борд. Българското общество не зае каква пагубна игра играят Асен Василев и Атанас Пеканов;

Приемането на еврото ще доведе до по-разточителни държавни разходи, повече корупция и много висока инфлация.

Цялото  интервю вижте Тук:

– Проф. Ханке, как се развива българската икономика на фона на прогнозите за глобална рецесия?

– Европа, под натиска на Велика сила – Съединените щати, е въвлечена в необявена война с друга Велика сила – Русия. Европейските политици, включително тези в България, се преструват, че знаят какво правят и могат да избегнат опустошителната икономическа криза, която ще ни удари тази зима и след това. Всъщност са малцина онези политици в Европа и въобще в целия западен свят, които разбират как работят пазарите. Ето защо те не са подготвени за икономическата катастрофа, която предизвикаха, като се включиха във войната с Русия. Глобалните вериги за доставки работят в мирно време, но не и когато светът е във война – гореща или икономическа война. Тогава те прост блокират и се разпадат. Икономиките на страните от ЕС ще претърпят много по-големи щети, отколкото вещаят повечето прогнози. Това важи и за България. Правителството на Кирил Петков предприе редица необосновани политики, които гарантират на България икономическа катастрофа.

– Как според Вас да ограничим инфлацията у нас?

– Обявявайки открито война на Русия, правителството на Кирил Петков, както и сегашното служебно правителство начело с Гълъб Донев, поставиха България на прицела на Русия. Това доведе до скок на разходите за енергия. Единственият начин да се намали високата инфлация, която у вас е основно заради цените на енергията, е България да заеме по-неутрална позиция спрямо Русия, както прави Турция.

– България има втория най-нисък външен дълг в ЕС след Естония , все пак виждате ли риск този показател значително да се повиши, дългът ни рязко да нарасне?

– Благодарение на валутния борд на България, единствената българска икономическа институция, която работи добре, дългът на България е нисък и добре контролиран. Докато валутният борд е в сила, въпреки че нивата на дълга може да се повишат с малко, те ще останат „контролирани“. В тази връзка трябва да предупредя за една сериозна заплаха, пред която е изправена България. Като започнем от министъра на финансите Владислав Горанов, продължим с министъра на финансите Асен Василев и сега вицепремиера Атанас Пеканов, България има трима политици, които не харесват дисциплината на валутния борд и искат да го премахнат, за да вкарат страната ви в еврозоната. Всички те многократно са правили неоснователни, безотговорни изказвания в тази посока и здраво са лобирали за това. Съвсем наскоро Атанас Пеканов дори каза, че преминаването към еврото няма да увеличи инфлацията в България. Това твърдение на Пеканов е голословно и абсурдно. Интересното е, че българското общество явно разбира каква игра играят тези трима политици. Българите знаят, че валутният борд дисциплинира фискалните дела на България. Затова обществото иска запазването му, както и 142-годишния лев. Обществото знае, че приемането на еврото ще доведе до по-разточителни държавни разходи, до много повече корупция и инфлация.

– В момента Европа изпитва силен недостиг на газ. Къде е решението на този въпрос според Вас?

– Единственият начин да се сложи край на енергийната криза, която обхваща Европа и със сигурност ще съсипе икономиката й, е да се премахнат санкциите срещу Русия и да се преговаря за мирно споразумение в Украйна.

– Откроявате ли победител и губещ на този етап във войната в Украйна?

– Няма да има победители във войната. Колкото по-скоро се договори мир, толкова по-малко ще са щетите както за Украйна и Русия, така и за Запада. За съжаление светът не разполага с талантливи дипломати, които да преговарят за мир. Нямаме Талейран.

Стив Х. Ханке е професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс в Балтимор. Бил е съветник на президента Роналд Рейгън в Съединените щати, където е отговарял за приватизационните политики на Рейгън. Бил е и съветник на президента Петър Стоянов в България. Той е човекът, който проектира и въведе валутния борд у нас.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *