Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Проф. Н. Слатински: Човек от службите ми каза – Борисов иска да направи като Горбачов и Елцин!

Много стресиращ и депресиращ разговор имах преди малко с човек, който ме закле да не казвам кой е и къде работи, освен най-общото – че е човек от службите. Той ме помоли, ако мога, да споделя главното от нашия разговор. Според него България върви към тупик (задънена улица) и нищо хубаво не я чака. Назряват опасни събития и е напълно реално да бъдем тласнати в неуправляемост и силна вътрешна конфронтация.

Бойко Борисов ще опразни хазната, която вече е на червено, но има за пилеене още едни милиард, милиард и половина. Това Борисов го прави само и само да продължи да управлява и парадоксът е, че когато си купи с пропилените вече 4-5 милиарда за последните 4-5 седмици, правото да продължи да управлява, той … няма да може да управлява, защото всичките финанси ще са ошушкани, а изсипаните пари на вятъра могат да предизвикат финансова криза, каквато се случва при линееща икономика и налети като в пясъка огромни, несвързани с реалния икономически сектор парични средства.

Когато тръгне голямата безработица и хазната се опразни тотал, най-голямото наказание за Борисов, ще е той да бъде оставен да управлява! Тогава той не само ще се срути за броени седмици, но и народът ще го погне с камъни.

Само че за какво ни е на нас народа, да минем пак през жестоката криза и срив на банките, плюс развихрена коронавирусна криза? Отново ли искаме да се повтори 1996-1997-а г.?

Това ще е прекалено висока цена, унищожителна за България.
И именно това накарало моя събеседник да говори с мен – имал ми доверие. Но си мисля, че са ме избрали на случаен принцип, като един общественик, който ще сведе посланието до народа.

Според събеседника ми мислещите хора в службите разсъждават по същия начин, по който и той и през главите им какво ли не минавало как да не позволят в България да се разиграе апокалиптичен сценарий.

Протести, загуба на всякакво доверие в правителството на Бойко Борисов, ниска квалификация на министрите като мениджъри при криза, опоскани финанси, корона-вирусна криза, сломена здравна система – това е нагорещена до експлозия тенджера под налягане и трябва да се избегне взривът, трябва да се излезе от задънената улица.

Как? – питам го. Към какво води този разговор?

Той продължи с въпроса:
Какво направи Горбачов, когато падането му беше неизбежно? Какво направи Елцин, когато трябваше вече да сдаде властта?

Ами всеки договори с наследника си условията на капитулацията и оттеглянето – запазване на богатството, даване на изключителни привилегии като на държавен глава, защита на сигурността му от страна на държавата и никакви съдебни преследвания, никакви данъчни проверки, никакви финансови ревизии!

И ето тук са основните проблеми на българската политическа ситуация, която от една страна настоятелно диктува, настоява безусловно логично да се сложи край на управлението на ББ, а от друга страна липсва изявен наследник, с когото той да договори отстъпването на властта.

ПРОФ. НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ

Протестите и опозицията не родиха и няма скоро да родят такъв еднозначно известен и общонародно приет нов лидер. Освен това с искането на оставката и на главния „биберон“, сиреч на главния прокурор, се подклаждат страхове у властта, че ще се тръгне към намиране на нов главен прокурор, който като първа задача от новата власт ще бъде накаран да започне преследване на водещите фигури от сегашната власт.

И виждаш ли, казва ми моят събеседник, какви огромни проблеми възникват пред намирането на изход от кризата!!

Първо, няма легитимен лидер на алтернативата „след Борисов“.

Второ, с искането на оставката на главния прокурор, която иначе е абсолютно резонна, се поражда страх от юридическо преследване на водещите фигури от властта и преди всичко на Бойко Борисов.

А Борисов знае, че в службите, в полицията, във финансово-контролните структури и в съдебната система той има много врагове след десетте години на едноличното му управление – много прекършени кариери и съдби, много принуди да се действа политически, много забити в седма глуха дела, много твърде пресилено заведени и проведени следствени и съдебни действия.

Ние, казва ми този човек, трябва да степенуваме нещата по важност. Кое е по-важно – да разрушим пиедестала, на който се кипри самовлюбено ББ и да го видим него свален и обруган (без значение колко заслужено е това),
или да извадим България от батака, в който тя пропада, да не ѝ позволим да се срине в пропастта, към която тя се е устремила?

Отговорът е очеваден – България преди всичко, ние друга държава си нямаме!
Затова нека тези, които имат някакво влияние върху политиката и обществените настроения помислят по какъв начин мирно и спокойно да договорят с ББ слизането му от властта, да му гарантират всичкото, което бе гарантирано от Елцин на Горбачов и от Путин на Елцин. И да се сложи край на агонията. Да се спре безумното хвърляне на пари на вятъра. Да се спре с разстройването на обществения живот, с протестите, с барикадите, с нагнетяването на напрежение, от което само с една искра може да се подпали опустошителен пожар.

В края на краищата той е бил премиер десет години и то не доведен с танковете и катюшите, а с избори, макар и наполовина свободни и двойно купени.
Какво ще пише в българската история? Ами ще пише, че не една или две, а десет години тази личност ни е била министър-председател!

Да, не е е много демократично и европейски това договаряне, но пък какво демократично и европейско има в едно управление, което десет години се осъществява еднолично, като между другото – между пиара, мачлетата, рязането на ленти и фръцкането с джипката. Това може ли да е демократично и европейско управление, то прави ли чест на държавата и народа ни!?

Нека му гарантират на ББ категорично и без никакви „ако“ и „дали“ запазване на богатството, натрупано чрез властта, нека му отдадат заслуженото като един от най-дълго управляваните министър-председатели, нека държавата стане гарант за безопасността и сигурността му (тези неща могат да се уредят и законово, за всеки, който, да речем, е бил повече от 8 години премиер), нека той бъде освободен от всякакви съдебни преследвания, данъчни проверки и финансови ревизии. И България да продължи нататък.

Нека се разсече гордиевият възел, че България не може да продължи нататък с ББ, но не може да го свали от власт по демократичен път.
Защото всичко си има цена и за всичко се плаща.
Това ще е цената, която ние ще платим и тя трябва да ни бъде като обица на народното ухо – да мислим като избираме такива одиозни персони за лидери на народа! То и народът ни го е казал – кой каквото прави, на себе си го прави.

Какво казах аз на този човек ли?
Казах му, четири неща:

Първо, не си представям на практика как всичкото това може да се осъществи.

Второ, нямам влиянието да се опитам да се ангажирам и да действам в този дух, в който той настоява. И единственото, което мога да направя е да предам посланието му до народа.

Трето, всичко в мен се съпротивлява срещу подобен подход, защото при една демокрация не може да има хора над закона и да им се позволява на политиците да остават ненаказани за това, за което заслужават наказание (ако го заслужават).

Четвърто, мога да споделя идеята му за изход от задънената улица, но по никакъв начин не желая да бъда свързван с нея.

Николай Слатински

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

5 кометара за Проф. Н. Слатински: Човек от службите ми каза – Борисов иска да направи като Горбачов и Елцин!

 1. pipi Отговор

  15.08.2020 в 21:25

  Какво? Затова ли сачева говореше за прошка??? ХА … И престанете с тези тъпи кодове за проверка- с тях ще е интересно да проверявате герберите.Например александър ненков.Може и дани. Защо не слагате дати на статиите?

 2. Иван Отговор

  15.08.2020 в 22:40

  Вече имаме и парламентьор? Не! Най-разделящото на един такъв протест, в който обединяващото е врагът, мишената, е да отстраниш или в този случай да скриеш тази мишена. Парламентьорът е НИКОЙ!!! Той няма цена за никоя от двете страни. Така не се прави капитулация. Това е отново ченгеджийско мероприятие. У разнородната недоволна маса възниква смущение. Виждането за единен лидер удовлетворява само Румен Радев, но той е зает с друга длъжност, не може да приеме капитулацията или ако я приеме и назначи свой човек, ще стане лошият. Значи ако загубим, поне да убием врага. Талибанско до мозъка на костите. Значи друг. Въпросът КОЙ е бомба унищожаваща единството. Правилото Борисов си подава оставката и нататък по процедура е правило, а хората уважават правилата, но Борисов преговаря с водача на опозицията е лицемерие и опит за разкол. Обърнете внимание на цялата му дейност, тя винаги е разделяй и владей и винаги с хранене на половината от враговете. Този човек лъже доверчивите българи с една и съща лъжа и сега пак пробва с нея. Неизвестен патриот, ОТ СЛУЖБИТЕ, пълни с калинки и бандити, решил да бъде честен… РАЗКАЗИ ЗА НАИВНИ ПРОФЕСОРИ!

 3. панчо виля Отговор

  16.08.2020 в 17:45

  Има ли зако9н срещу незаконното забогатяване? Има. Знае ли се с какви авоари Тиквата влиза във властта и какви доходи като служител /кмет или премиер/ е получавал? Знае се. Всичко извън тези средства подлежи ли на конфискация по закона? Задължително. За какви пазарлъци тогава става дума. На разбойника не му се разделя с ограбеното и натрупано богатство в пещерата Сезам? Няма как – ще му се наложи. Леснината, бързината и безцеремонността, с която натрупа богатство ограбвайки държавата и населението, съвсем естествено ще породят адекватност при възцаряването на справедливост. И никой няма да прояви каквато и да мекушавост за разбирателство,прошка или милост към пиратските своеволия на главатаря на мафията и шайката му. Ойделно за продажната му политика и антибилгарска дейност може и трябва да носи отговорност. Ако си въобразява че ще му бъде позволено да се изнесе като Фердинанд с цял влак богатства и авоарите на държавното съкровище, оставяйки страната в разруха и без средства – просто няма такъв вариант.
  Президентът да изиска още сега от Мустафата и европейските посланници у нас блокиране на сметките на разбойника за да няма движение по тях докато не се произнесе съдът по цитирания закон.
  И стига вече дебилски заигравки и инфантилни проби за друг изход освен незбавна безусловна капитулация на този бандитски режим.

 4. НИЕ НАРОДЪТ Отговор

  17.08.2020 в 10:07

  По-тъпанарска статия тук не бях чел! питам се и не искам отговор че този крадец бб трябва да се измъква по чорапки и на пръсти от властта и държавата която краде и дерибейства 11г!Ами и този парламентьор и той е от тези ако се върнем назад във времето с колко народни благини се обзаведе и се изсули настрани от властта като прани гащи от тел? Няма други изходи от властта освен през иглените уши на справедливото наказание за кражбите,лъжите и лишенията на които бе подложен българският народ.Това сондиране на народното мнение няма да доведе до нищо добро за всички ….. вече се свършиха и думите с които да ги определим всички.Така че който е за затвор отива там,който е за съд отива на съд ,който е за ешафода отива на ешафода!Всеки си сърба, каквото си е надробил.Точка,това е!

 5. Харалампи Отговор

  01.06.2023 в 18:56

  Здравей Ники. Само питам какъв професор си ти?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *