Проф. Искра Баева: Ето защо ГЕРБ печелят Избори след Избори!

14

След първия тур на местните избори – нищо ново. ГЕРБ продължава да е доминантната политическа сила почти в цялата страна, което след дългогодишното им управление си е чисто чудо. След 89 г. в България нито едно правителство не е управлявало повече от 4 години, а някои се задържаха на власт за по-малко и от 2 месеца. Нито един от стотиците гръмовни и тежки корупционни скандали през годините не само не ги свали от власт, но дори и не разклати управлението им.

А преди години не беше така. Инспирираните от Запада у нас зърнена и банкова кризи, които доведоха до изкуствена хиперинфлация бяха достатъчни цялото общество да се вдигне срещу БСП и да свали правителството на Жан Виденов. Приватизационните скандали при Иван Костов го изхвърлиха от властта завинаги, имотите на Симеон Сакскоруготски буквално изтриха партията му НДСВ от политическата карта на България, а онова странно гласуване за Дилян Пеевски – за шеф на ДАНС, изхвърли за пореден път БСП от управлението. Защо с ГЕРБ е различно?

Защо многобройните разкрития за чудовищна корупция на всички равнища и в трите кабинета на Борисов и деветимата самозапалили се в знак на протест срещу ГЕРБ… защо нищо от това не попречи на тази партия да печели избор след избор в продължение на цяло десетилетие? Част от отговора е в това, че партията на Борисов е германски проект, замислен и финансиран от фондациите на Меркел „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“. Затова и ГЕРБ е първата българска партия, която се ползва с безрезервната подкрепа на геополитическия ни господар Германия (респективно и на Брюксел). Друга част от отговора е здравата ръка, с която ГЕРБ още с идването си на власт хвана всички медии, социологически агенции и политически институти за гушата. Но и това не е достатъчно фашизоиден проект като ГЕРБ да държи кормилото на властта у нас цели 10 години. Има и друго обяснение.

Преди години, докато БСП беше в силата си и управляваше, социолози (активни и днес) развиха тезата, че ако партията стартира пакет от мерки за деполитизиране на населението и то престане да се вълнува от политика, властта на Столетницата ще се стабилизира и тя ще управлява много дълго. Това беше наречено „нормализация“, а по същество си беше пакет от похвати от сферата на т. нар. политически инженеринг.

Е, струва ми се, че днес вече живеем в такава „нормализирана” държава. Защото БСП тогава не предприе нищо, но пък по-късно ГЕРБ наложиха и внедриха точно този „пакет от мерки по нормализацията“. Вследствие на това хората се отвратиха от политиката и, поставени пред избор, днес предпочитат или да не гласуват, или да подкрепят управляващите. Защото независимо дали им харесват или не, те са познатото зло, с което са свикнали, и не искат да рискуват с новото и непознато зло. Тази обществена нагласа се постига с много пари, с много промиване на мозъци чрез медиите, с богат спектър от пи-ар трикове, чрез които се внушава, че всички политически партии са маскари и че управляващата в момента партия няма алтернатива… Отровният плод, крайният резултат на деполитизацията е нарасналото отвращение на населението към политиката и към партиите в частност.

Ще припомня обаче в исторически план как отвращението към партиите помага на превратаджиите от 19 май 1934 г. да забранят всички партии – за радост на гражданите. И точно липсата на партии позволява на цар Борис III през следващите 10 години да управлява необезпокояван с всички произтичащи от това последици. А последиците са, че България става съюзник на Хитлер и прегръща фашизма… което пък я води до поредната национална катастрофа.

Подобен опит за деполитизация на обществото прави и БКП през 60-те години, като насочва вниманието и стремежа на социалистическите си граждани към придобиването на все повече материални блага – коли, апартаменти, вили, екскурзии и т.н. Целта е да народа да престане да се интересува от политика и да спре да се бърка в управлението на БКП. Този експеримент не завършва добре – идеята, че консуматорството движи икономиката е капиталистическа. Защото докато в западните капиталистически държави има изобилие от стоки, то в социалистическата бг. икономика с присъщите й перманентни дефицити тя по-скоро делегитимира системата.

Но да се върна към днешната реалност. Моето обяснение за трайното присъствие на ГЕРБ във властта е западния политически инженеринг, който деполитизира българското общество до степен, че днес то вече не се вълнува от политически програми и идеологии. Бойко Борисов и неговият ГЕРБ вече се идентифицират с властта, те все повече се вкопават и изглеждат безалтернативни. Така както през 70-те години изглеждаха Тодор Живков и БКП.

Имат ли акъл избирателите на ГЕРБ?!?

Сред основните жалони на популисткия проект на Борисов ГЕРБ е антикомунизма. Цялото му 10-годишно управление бе белязано от тази реторика. Самият той не пропуска повод да се нарече представителите на тази партия „комунисти“. Какво обаче показаха местните избори тази година: В Русе от всичките 16 кандидати за кмет само спечелилият Пенчо Милков от БСП не е бил нито комсомолски активист, нито член на БКП – коментарът е излишен. Успехите на ГЕРБ не се дължат на осъзнат политически избор на населението, а са плод именно на индоктринираната през последните 10 години в българското общество деполитизация. Купуването на гласове, корпоративния вот и насаждането на страх сред населението от страна на управляващите ги оставяме настрана.

Но нито Борисов, нито ГЕРБ, нито Меркел, нито диктатурата на недоразумението ЕС ще са вечни. Дори ми се струва, че ситуацията намирисва на скоро – скоро ще се отървем от всички тях. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

14 КОМЕНТАРИ

 1. КОГАТО СЕ ЗАСТРЕЛЯТ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ ТОГАВА ЩЕ СЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ

 2. Дано по скоро се спаси и тръгне напред прекрасната ни страна.Адмирации за винаги хубавите статии на Проф.Баева.

 3. Безпогрешен коментар, за съжаление – почти излишен. Защото дървоглавите, преобладаващи в ГЕРБ, имат своите съответствия и в БСП, и във всяко друго, което се зове „опозиция“, непонятно защо. По кафета, по кьошета, по пенсионерски сборища ропот срещу управляващите, псувни, клетви, ненавист до…изборите. Когато резултатите посочат кой печели.
  Което за пореден път потвърждава правилото, че се гласува за същото, за пореден път от него – познатото и едва ли не – любимото. На садо-мазо принципа: бий ме – обичам те.

 4. промиване на малоумни телешки мозъци! това е радост за глупака без нищо вярно!

 5. Категорично не мисля, че има толкова много промити мозъци /или глупаци/, които да са дали гласа си за ГЕРБ дотолкова, че да спечелят избори. Аз не познавам човек, който да не е отвратен от тях! Дори тези, които гласуваха преди за ГЕРБ, сега са омерзени. Във форумите коментарите красноречиво потвърждават мисълта ми. Хората ги ненавиждат! Скоро гледах видео материал – селфи на Тиквоний с една застаряваща лелка, която познавам лично и знам от нея, че не го харесва и е на другия полюс по убеждения /червена е/. Остава предположението, че е цъфнала на посрещането му по нареждане на шефовете й. Така, че в изборите има една скрита измама, която само герберастите знаят каква е.
  Краят им се вижда, независимо от изборните фалшиви резултати. Кьовеши иде, дръжте се, предатели!

 6. Много елемнтарно обяснение на ситуацията в България през последните 10 години за един професор по история ли, по какво беше госпожата?!?! Дори ако вземем сериозно титлата – дори глуповато!!!

  • До Помака:

   Друго си е грантовата псевдо-професорка Евелина Келбечева да ти ги обясни нещата, нали Помаков?!

 7. Толкова много „професори“,а нищо професионално!
  Просто на народа не му се нравят политици,партии,итн.Той иска да си работи ,да си получава заплащането за това,което работи!Да осигури и отгледа децата си,да подържа здравето си и други
  нормалности.Не иска милиони,дето ги раздават по лотарии-това е ненормално!!Народното събрание да работи по законите.Не искаме да ги гледаме!Да се отчитат за свършената дейност ,а не какво ще е бъдещето-то ще дойде като резултат от всичко предвидено,прогнозирано правилно!И да се закрият всички правни училища-да остне само едно -качествено!
  Правителството да се критикува творчески ,а не да се сменя непрекъснато!Бой,бой и напред.Децата как ги възпитаваме нали така,не се отказваме от тях!

 8. В Бойколандия

  Суха коричка е радост за роба,
  позхвърлена му от самодоволен простак.
  Завижда в кръчма на чужза свобода
  с тлееща мисъл под омазнен калпак.
  Да му таковат мамата приема за благодат,
  радостен да го няричат „Лош мат’рял“
  и обещават му огромен комат
  срещу това да е слугински заспал.
  Поетът бе писал „На Шипка в едно
  живи и мъртви се биеха за свобода“
  Днес отново разбудиха мъртвите
  да тласуват с живи в партийна угода.

 9. Ако нямаха поддръжници и хора, които ги харесват явно за едно или друго, тогава ГЕРБ нямаше да спечелят избори. Щом печелят, значи навярно има за какво! Отговора е там!

 10. До проф. Искра Баева.

  Искре, съгласен съм с твоите аргументи, но ти пропускаш 3 основни фактора:
  1. Комунисти предатели – като се почне от самия Бойко, следват Цецка, Цвъки, Менда, Кристалина, Спас Гърневски и много много други. Това е българската карма във всяка чета да има по един командир, по един знаменосец и … по един предател.
  2. Единството на партията – Ленин е казал „Берегите как зеницу ока единство партии“. У нас появиха се такива „вождове“ с грандомански амбиции, които смятат че ще поведат България по нов път от рода на Геарги Първанов-Петков, Татяна Дончева, Георги Кадиев, Иван Генов, Тодор Славков, Г. Гергов и някои други. Не че те ще внесат прелом в политическото статуткво, но те отклоняват част от избиратерите.
  3. Жените, а те са повече от половината от избирателите. Както показват социологеческите проучвания жените масово гласуват не толкова за ГЕРБ, колкото за Бойко. За тях Бойко е мачо, истински мъж в сексуален смисъл на думата. Вижте, където и да отиде той, как те се натискат да се заврят под разперените му ръце за снимка. Бойко го знае това и умело използва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *