Проф. Иво Христов: Ще бъде направено всичко да има правителство, което да изпълни обслужваща роля в една война – от логистична до пряко участие (С ВИДЕО)

15

„Ние сме жалка картина. Били сме по-бедни, по-гладни, много по-потиснати. Но толкова морално отвратително състояние нашето общество никога не е имало в цялата ни известна съвременна история. И за това носим вина всички. Тук няма невинни. Българското общество допусна да влезе в клопката да бъде водено за носа 30 години, на него това му харесваше. Ние нямаме културата на личната отговорност.“ Това мнение изрази в интервю за БНР социологът и юрист проф. Иво Христов.

„Хубавото в лошото е, че на края на тези 30 години от т.нар. преход вече виждаме отровните цветя, които цъфнаха – имаме унищожена, деиндустриализирана и примитивизирана страна. Това много хора започнаха да го виждат, и то от младите поколения. В България за първи път започват да се очертават автентични социални групи, които имат автентични социални интереси. Това е плахата ми надежда за някакво политическо бъдеще.“

„Нещата, ако трябва да ги коментираме от морално-етична гледна точка, са унизителни, омерзителни и абсолютно закономерни“, каза той относно вълната от възмущение след оповестените от Радостин Василев записи от онлайн партийни обсъждания на „Продължаваме промяната“ за съвместните им действия с ГЕРБ по съставяне на правителство.

„Това е норма от много отдавна в България. То си е реално. Сега има кокетничене, едва ли не, морално – ау, какво стана. Това е публична истина. Това, което винаги е било практика, вече може да възмути тежки наивници.“

„Това е системен проблем. Статутът на страната отпреди 30 години е периферна територия със затихващи функции. Територията – първото нещо, което трябва да ѝ се отнеме, това е суверенитетът, дори в жалките му проявления, които съществуват. „Елитът“ трябва да е продукт на отрицателна селекция. 30 години се подбират все по-некадърни, все по-безгръбначни, все по-неграмотни, все по-примитивни хора. Това е следствие от цялостното сриване на България – цивилизационно, икономическо, социално-политическо, демографско. Това, което наблюдаваме, е „хроника на една предизвестена смърт“, подчерта проф. Иво Христов в предаването „Политически НЕкоректно“.

„В геополитически план България е важно звено във войната между Запада и Русия. Поради тази причина територията трябва да бъде в плътен контрол – икономически, политически, идеологически, военен, информационен и цивилизационен. Тъй като българското общество вече е лишено от почти всякаква виталност за съпротива, изключвам отделни гнезда, нива и т.н., грижата за качеството на управляващата администрация не е чак толкова важно. Важното е като се натисне копчето enter, веднага да има резултат.“

Според Христов вътрешната среда е много благодатна за целта и „много често ние поднасяме на нашите господари поведения и практики, които надхвърлят техните очаквания“. По думите му тази политическа класа не е възможна без избирателите, които ѝ предоставят тази възможност. Социологът попита избирателите ще поемат ли някога вината за случващото се.

„Политиката не е посещение в супермаркет. Алтернативите се създават с битки, с борба, а не се представят като на пазара“, смята той.

Виждат се наченки на политици, които нямат манталитета на колониални чиновници, отбеляза Иво Христов.

„Трябва да се гледа с внимателно, критично, но все пак добронамерено око за друг тип алтернатива. Защото иначе каква е алтернативата? Ние си заминаваме. Големите проблеми на нашата България въобще не се обсъждат.“

Проф. Иво Христов акцентира върху „шизофренното раздвоение“ на някои политически сили, които „от една страна се изживяват като солта на земята, един вид наместници на цивилизацията от горната земя и нейното присъствие сред туземците от тези географски ширини“, а от друга страна „поведението им, речникът им, когато са извън прожекторите“, са по-примитивни от тези на каруцарите в околностите на София.

„Тези хора ще станат всякакви, стига конюнктурата да ги поставя на върха на хранителната верига. Плюха на миналото на бащите си и се качиха на новата вълна, а утре, ако се промени геополитическата или друга конюнктура, ще качат и на следващата“, добави той.

След като мине бурята на привидното възмущение все пак ще сглобят кабинет, защото има мощен външен натиск „от нашите партньори“, не изключва социологът.

„Ще бъде направено всичко необходимо правителството да бъде сглобено и България ще изпълни служебната роля, за която е предназначена – да бъде обслужваща територия в една война – от логистична, до пряко участие. (…) Тук се задейства принципът на сваряването на жабата – постепенно, бавно. Ставките на конфликта се вдигат на територията на Украйна.“

Румен Радев остава единствената институционална конструкция в държавата, разполага с властови и символен ресурс да се противопостави на всичко това, коментира социологът.

„Когато пяната тръгне, тя трябва да  залее всичко, а пък тук имате една скала, около която тази пяна се разбива. Следователно, въпросът е тя да бъде ликвидирана и да потънем всички в блатото, само да бълбукат мехурчетата на отровните изпарения. Радев им пречи. Ако президент беше Плевнелиев, нещата щяха да бъдат съвършено различни.“

Българските политически партии са недъгави и нефелни, защото не изпълняват обществената си функция, подчерта Христов.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Иво Христов може да чуете тук.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/Sy2UNrHLdNI

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

15 КОМЕНТАРИ

 1. След хрониката на Маркес, следват сто години самота…
  И така- ние, хамстерчетата във въртележката, винаги си имаме оправдание:
  Едни нямало с какво да изхранват семействата си- затова трябвало да леят куршуми за убийства на руси.
  Други- трябвало и те да се изхранват- като пласират наркотици на децата.
  Трети- отиват в пекарната за хляб, наредено им било да слагат хлебарки и да разболяват ближните си- но нали трябвало да изкарват пари.
  И така- всеки хамстер си затваря очите.
  После си изхвърля пликчето с боклуците през прозореца- дреме му за природата. Така му е по- лесно.
  Такива като мен- която ходех да чистя парковете и да изнасям чували смет- ме обявиха за луда.
  Само че- две седмици, след като започнах да чистя боклуците на келешите- станахме трима. Чистачи. Подигравани.
  В такива сънародници ми е надеждата. Затова има смисъл да се събуждам сутрин.
  Заради тези единици човеци.
  Които поемат отговорност за действието, или бездействието си.
  Спирам- че преча на някои.

  • ПРЕЗ 1952 ГОДИНА А. ДЪЛЕС КАЗВА ПРЕД СЕНАТА,,,,
   ЗА ДА УНИЩОЖИМ КОМУНИЗМА ТРЯБВА ПЪРВО ДА УНИЩОЖИМ
   4 НЕЩА.
   1 ОБРАЗОВАНИЕ
   2 ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
   3 СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
   4 АРМИЯ СЛЕД ТОВА ВСИ1КО САМО ЩЕ СЕ РАЗРУШИ
   ЕДИНСТВЕНО САМО ТУК В КОЧИНАТА КОЯТО СЕ УПРАВЛЯВА
   ВЕЧЕ 33 ГОДИНИ САМО ОТ СЕЛЯНИ.
   И НЕЩО ОТ ВЕЛИКИЯТ ЗАХАРИ СТОЯНОВ,,,
   ДО МАЩАБНО ВЪСТАНИЕ РЕВОЛЮЦИЯ , НЕ СЕ СТИГНА
   ЗАРАДИ ПОДЛОСТА И ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА СЕЛЯНИТЕ.
   СЕЛЯНИТЕ И ПАК СЕЛЯНИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ ,МИН ПРЕДСЕДАТЕЛИ ПАРЛАМЕНТ И Т.Н.

 2. Все пак има надежда. От една страна Костадинов неотклонно блести като свръхнова над гнилоча и трупа увеличаващ се авторитет и съмишленици. Днес, въпреки подиграфките с перчема му и колебанията при избор за подкрепа на различни партии, изгря новата звезда на Руди, който има шансове да се развие като друга, отвратена от нечистотиите, блатната посредственост и корабокрушенската насоченост обществена група, която нищо чудно да прерасне в ново движение или дори партия. Настъпва време на млади, напористи речовити политици, които убедително превъзхождат изхабените, сричащо-мънкащи клишета тартори, обременени с физически и нравствени недъзи. За да се оправи страната се надявам, преди всичко да се очисти изборния процес от машинации и преднамерено натъкмяване на резултатите, за да се види истинската картина на нивото на прозападния гнилоч и силния растеж на прогресивните патриотични течения в политиката, които да ни изведат на чисти води.

  • Явно и теб те е завладяла мантрата за млади, напористи и добре говорещи „политици“, които за добре обучени от колонизатора, как да затрият България.

   ЩЕ го напиша още веднъж. Предупреденият човек е наполовина спасен, другата половина от спасението е негов личен избор.

   • Не мога да отрека, че Руди ме впечатли първо с изключително смелия си ход да покаже истинското лице на „променливите“ и второ с добре построената си гладка и смислена реч при представянето на записа. На този фон мънкащият, забол нос в листчето харвардец беше далеч по нескопосан в опита си за оправдание и лични подигравки към Руди. Може пък наистина от Руди да започне истинското чегъртане герберо-пъпъ-седесарщината оплела държавата.

   • АКО НЕ ТИ СТИГА ИМЕТО ТИ ЗА ЗАКУСКА ,ЗАПОЧНИ С ДРУГО ДА НЕ СЕ ХРАНИШ ,ЗАЩОТО ЗАМЪРСЯВАШ ВСЕЛЕНАТА.

 3. Няма спасение за тази чалгализирана нация! Разложение на всички нива! Предвижданията за демографски апокалипсис пък може и да е за добро за бъдещите поколения българчета, които ще израснат в други страни!

 4. Проф.Иво Христов е един от най-блестящите умове на днешна България.Вече се бях разтревожил от дългото му отсъствие.В сравнение с нереза от Банкя например, той е като Нюьоркски небостъргач и дървена колиба.Имаме стотици професори,друг такъв НЯМА. Оценката му за сегашното състояние на умиращата ни държава е смазващо вярна.

 5. Бившият премиер генерал Стефанчо Янев го беше поканил на разговор преди изборите за да му вдигне рейтинга,жалко и унизително.

 6. Не е за вярване , но потресаващата глупост на психодесните и неспособността да съберат правителство работи в интерес на България в тези сложни времена. И да не ми излизат сороснята с нов десен проект, че така вече 30г вършат безобразия без да носят отговорност. В САЩ и Британия имат по две партии, а тук всяка година нови лумпени предатели ще ни назначават. Видяхме и юпита и евроатлантици и харвардци. Време е за Президентска Република, това е най-мажоритарния избор.

  • Въх, президентската република щяла да ни спаси.
   Поредният загладен мозък, втълпил си, че шайка скопени и импотентни нерези, ще могат да правят секс в друга поза.
   Ако за 33 г. преЦиденстска република не се оправим, кво следва?
   Монархокомунизъм ли?
   Е нЕма такъв тъп народ, честно!
   Добитък да беше за 33 г. при метода проба – грешка, щеше да се усети.

 7. Абе FuckEU,може и да си прав,и аз не намирам капка оптимизъм в настоящето,но да повтаряш колко сме тъпи полза има ли.Фактът,че пишеш тук всеки ден какво ти помага, издигаш се в собствените си очи ли.

 8. Хайде пак блясък – нерез се нарича нескопено мъжко прасе, бе Фъкчо. Какво е туй дървено желязо – скопен импотентен нерез.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *