Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Проф. Епидемиолог от Харвард: Сваляйте Карантината! Ковид-19 е По-Слабо Смъртоносен от Сезонния Грип!

Проф. Елпидофорос Сотириадис е лекар–епидемиолог и преподавател по Обществено здравеопазване в университета Харвард, САЩ. Той е световно светило в областта на Вирусологията. 

В официално писмо до гръцкото правителство професорът заяви: „Смъртността от новия щам на коронавируса „Ковид-19″ в световен мащаб е 0.1 %. Тя е по-ниска дори от тази на сезонния грип. Съветът ми е да свалите карантината“. Това поражда следния настоятелен въпрос: защо продължаваме да прилагаме такива непропорционално строги (твърде рестриктивни) мерки за контрол на разпространението на вируса сред населението, които вече дават огромни отрицателни ефекти върху икономиката и обществото като цяло, след като вече знаем, че рискът от смърт при коронавируса е по-нисък от този при грипния вирус?

ЦЯЛОТО ПИСМО МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПО-ДОЛУ:

До: Негово Превъзходителство министър-председателя на Гърция

Копие до: Негово Блаженство архиепископа на Атина и на цяла Гърция, високопреосвещените митрополити, уважаемите дами и господа министри и народни представители, колегите лекари

Уважаеми г-н министър-председателю, Христос воскресе!

Бих искал да взема отношение по въпроса с пандемията от коронавирус въз основа на моята научна подготовка и знанията, които съм придобил чрез нея, оценявайки развитието на пандемията както у нас, така и в международен план.

Първоначалната пресилена реакция на много страни към новопоявилата се епидемия от коронавирус може би е била оправдана предвид това, че този нов вирус беше неизвестен и първоначално никой не знаеше какво ще е неговото въздействие върху нас.

Въпреки това предприемането на последвалите изключително рестриктивни мерки в много страни, както и в Гърция, би могло да се определи като неоправдано и крайно решение.

Днес вече имаме повече познания за вируса. Следователно можем да оценим широк спектър от епидемиологични данни и да вземем трезви и научно обосновани решения.

След като проучих десетки научни статии на колеги епидемиолози от цял свят и направих също така оценка на последните епидемиологични данни за разпространението на коронавируса сред населението на Гърция, бих искал да представя моето научно обосновано мнение за отношението ни към епидемията. Най-напред ще направя оценка на четири важни въпроса по отношение на коронавируса.

1. Какъв е рискът от новия коронавирус SARS-CoV-2 за хората (степен на заразност, заболеваемост и смъртност)?

Степента на заразност на вируса се оценява главно с числото R0 (базово репродуктивно число), което показва средния брой нови случаи, причинени от едно заразено лице. Числото R0 не е постоянно, а зависи от много фактори и се променя във времето. Въпреки това, първоначалните оценки за високи нива вече са ревизирани надолу и заразността на вируса се оценява малко над тази при грипния вирус (R0 ~ 2,5).

Заболеваемостта от вируса (отбелязвам разликата между експозиция, инфекция, заразяване и заболяване – риск от развитие на симптоми), въз основа на досегашните международни епидемиологични изследвания, се оценява на около 10-15%. Тоест, около 10-15 (десет до петнадесет) от 100 (сто) души, заразени с вируса, проявяват симптоми, докато останалите реагират на инфекцията без никакви или с минимални симптоми, които остават почти незабелязани. От 15-те симптоматични пациенти, няколко имат леки симптоми, които се лекуват в домашни условия, 6-7 имат нужда от хоспитализация, а 2-3 може да се нуждаят от хоспитализация в отделение за интензивно лечение. Подобни данни по отношение на заболеваемостта от новия коронавирус се наблюдават и в Гърция.

Смъртността от вируса, въз основа на международни достоверни епидемиологични проучвания, се оценява на около 0,3%, с тенденция към намаляване. Тоест, около 3 (трима) от 1000 (хиляда) заболели пациенти могат да умрат. Подобни и/или по-благоприятни данни се отбелязват въз основа на епидемиологичното наблюдение на коронавируса в Гърция. Въз основа на сигурни оценки смъртността се изчислява на около 0,1%. Със съжаление трябва да отбележа, че съобщаваната смъртност от коронавируса в Гърция по възраст, въз основа на Ежедневния доклад за епидемиологично наблюдение на Националната организация за обществено здраве, не представя реалната картина, тъй като не се посочва знаменателят на действителните случаи в обществото, а само на потвърдените.

Окончателното заключение е, че както заболеваемостта, така и смъртността от коронавирус в световен мащаб и конкретно в Гърция са равни и/или малко по-ниски от тези на грипния вирус. С други думи, имаме си работа с един вирус, опасността от който е подобна на грипния вирус – факт, който сега е научно потвърден.

2. Каква е степента на разпространение на вируса сред общото население на Гърция?

Въз основа на обявените от Националната организация за обществено здраве данни към момента имаме 2232 (две хиляди двеста тридесет и два) потвърдени случаи на коронавирус в Гърция. Бихме могли да кажем, че действителните случаи сред населението са много повече – поне 15 000 (петнадесет хиляди). Така излиза според международни епидемиологични оценки, въз основа на които потвърдените случаи са много по-малко от действителните такива. Установено е, че има многократно по-голям брой случаи в сравнение с потвърдените, които нямат симптоми и не се откриват сред населението.

Освен това, въз основа на международни епидемиологични данни, както и на справки от Гърция, се изчислява, че процентът на случаите в общото население е около 2–3 (два до три) случая на всеки 1000 (хиляда) жители (0,2%–0,3%). Следователно очакваме сред населението на Гърция в момента да има може би и 300 000 (триста хиляди) заразени. Дори да вземем най-консервативния сценарий за възможно разпространение на вируса сред популацията (0,1%), стигаме до заключението, че в момента имаме около 100 000 (сто хиляди) заразени. Използвайки тази консервативна оценка за действителните случаи като знаменател на дробната величина, се стига до изчисляването на смъртност от коронавируса в Гърция на 0,1% (110/100 000).

В резултат на горните изчисления бихме могли да заключим, че прогнозираното проникване на коронавируса в общото население на Гърция е много малко (<1%), в степен, в която се очаква да създаде повече проблеми, отколкото да реши. Такъв малък процент не може да предложи колективен имунитет (стаден имунитет), за който се говори толкова много. Степента на имунитет в здравата част от населението (нискорискови групи) трябва да е най-малко 30%, за да има полза за възрастните хора от явлението „колективен имунитет“.

 

3. Какво е натоварването на гръцката здравна система във връзка със заболеваемостта от вируса?

Степента на заетост на държавните болници спрямо коронавирусната инфекция понастоящем е около 5-7% от техния капацитет, без да се вземат предвид резервите на частния сектор. Обществените болници разполагат с приблизително 1000 (хиляда) легла за интензивно лечение, докато към момента имаме само 67 пациенти с коронавирус в интензивните отделения. Същото се отнася и за леглата за стационарно и амбулаторно лечение, които са многократно повече (3300) от приблизително 200-те пациенти, настанени понастоящем в обществени болници. Ако вземем предвид резервите на частния сектор, тогава капацитетът както на легла в интензивните отделения, така и на болничните легла като цяло се увеличава още повече и тежестта върху системата е още по-ниска. Следователно нито (предполагаема) опасност от натоварване на системата на държавните болнични заведения не оправдава каквито и да са драконовски мерки, защото съществуват достатъчно големи резерви, имайки предвид реалните нужди днес.

Това поражда следния настоятелен въпрос: защо продължаваме да прилагаме такива непропорционално строги (твърде рестриктивни) мерки за контрол на разпространението на вируса сред населението, които вече имат огромни отрицателни ефекти върху икономиката и обществото като цяло, след като вече знаем, че рискът от смърт при коронавируса е по-нисък от този при грипния вирус? Освен това, защо някои хора се позовават на риска от претоварване на държавните болници, когато заетостта на същите в момента е около 6%, без да се вземат предвид резервите на частния сектор?

През последните дни се появи и друг аспект на проблема. Статистическите данни от различни страни показват, че се наблюдават много неоправдани смъртни случаи сред хора, които се страхуват да потърсят помощ за други здравословни проблеми заради условията на паника и силно притеснение, които демотивират хората да потърсят медицинска помощ, когато наистина се нуждаят от нея. По този начин хора със симптоми като инфаркт не влизат в болници и/или търсят здравни грижи, едва когато симптомите вече са станали непоносими, но тогава смъртта често е неизбежна. Посещенията в спешните отделения са намалели рязко, а инфарктите и инсултите са „намалели“ с цели 80%. Очевидно това намаление е до голяма степен фиктивно, защото не могат случаите да намалеят изведнъж толкова много. Просто пациентите се страхуват или са се поддали на моралния натиск, упражняван чрез натрапчивия призив: „Останете си вкъщи“. В съчетание с непрекъснатите сводки за смъртността (на коронавируса) те са дотолкова притеснени, че не търсят навременна медицинска помощ.

Тук бих искал да задам още няколко, според мен, важни въпроса: Досега сме регистрирали 110 смъртни случая от коронавирус. Правителството вече обяви мерки за подкрепа на икономиката в Гърция заради негативния ефект на ограничителните мерки от коронавирусната епиземия, които възлизат на огромната за гръцкото общество сума от над 10 милиарда евро! С други думи, социалната цена досега за всяка смърт на наш сънародник от коронавирус, вероятно надвишава астрономическата сума от 90 милиона евро!!!

В тази връзка, позволете ми да задам няколко конкретни въпроса:

 

 • Готови ли сме да продължим по този самоубийствен път, изразходвайки до 90 милиона евро за всеки починал от коронавирус наш сънародник? И колко дълго още страната ще издържина този харч?
 • Миналата година имахме най-малко 154 смъртни случая от грипен вирус! Защо никой тогава не се притесни? Нима миналата година сме били безсърдечни? И едва тази година изведнъж станахме състрадателни към нашите сънародници и не можем да търпим нито един смъртен случай от коронавирус?
 • Всяка година в Гърция около 120 000 (сто и двадесет хиляди) наши съграждани умират от всякакви болести, включително от различни инфекции. Защо изведнъж тази година 110-те смъртни случая от коронавирус (0,009% от всички смъртни случаи) са станали толкова умопомрачително скъпи за нашето общество в сравнение с всички останали смъртни случаи на нашите съграждани?
 • Ако се спрем върху случаите на вируса на грип, можем да видим, че няма никаква статистическа разлика в регистрираните смъртни случаи от грипен вирус в сравнение с тези от коронавирус. Досега през тази година в Гърция са регистрирани 107 смъртни случая от грипен вирус и 110 смъртни случая от коронавирус.
 • И накрая, безспорно е, че колкото повече се удължават мерките, толкова по-дълбока и дълга ще е икономическата криза, водеща до безработица, бедност и понижаване на жизнения стандарт, които пък на свой ред ще доведат до драстично намаляване на средната продължителност на живот в страната. Понятно е, че колкото повече наши сънародници биват изтласкани до ръба на бедността, толкова повече от тях ще умрат преждевременно, което пък ще доведе до огромни производствени загуби за цялото общество. По каква причина коронавирусът тази година преобърна до такава шокиращо небалансирана степен социалната справедливост в здравеопазването?

Тези и много други настойчиви въпроси търсят убедителни отговори. Някои, може би от незнание, сигурно се чудят доколко релевантни са посочените по-горе научни данни, тъй като срещу грипния вирус имаме ваксина (много се говори за тази прословута ваксина). Бързам да поясня, че ваксината не оказва съществено влияние върху смъртността от грипния вирус, нито разбира се, се очаква значително да промени съответната смъртност от коронавирус. Бих отбелязал нещо по отношение на ваксината, което е допълнителен аргумент, че коронавирусът е по-малко опасен от грипния вирус. Ако приемем, че грипната ваксина предпазва голям брой хора, ваксинирани от сериозни усложнения, свързани със заболяването, включително и смърт, и въпреки това грипният вирус, както личи, има същата смъртност като коронавируса, за който нямаме ваксина, то тогава е очевидно, че коронавирусът е по-малко опасен от грипния вирус.

4. Може би е дошло времето за незабавно вдигане на карантината?

Като епидемиолог, практикуващ лекар и преподавател по Обществено здравеопазване и превантивна медицина, с най-малко 20-годишен боен опит в клиничната медицина, академичното преподаване и научните изследвания, вземайки предвид всички гореизброени епидемиологични данни, достигам до извода, че:

• Строгите мерки, които бяха предприети първоначално, сега вече не са оправдани. Не съществуват никакви научни аргументи в подкрепа на забраната за движение (на хората) и другите крайни ограничения. Тъй като много се говори за „невидима война“, ще използвам тук аналогичните термини: Г-н министър-председателю, призовавам Ви незабавно да дадете сигнал за край на тревогата. Извършили сме пълно разузнаване на врага и Ви уверявам с цялата научна искреност, че врагът не е нито прекалено, нито необичайно опасен.

 • Опасността от вируса вече е оценена достатъчно добре и тя не ни плаши, нито ни застрашава. Освен това, имаме огромен предишен опит със също толкова опасни врагове (справка: грипен вирус).
 • Колкото и да се насърчава от мнозина карантината в световен мащаб като единствена мярка за контрол на епидемията, бих искал смело да заявя, че разполагаме с достатъчно други възможности, които няма да ни смажат икономически.

Моля, оценете научните трезво, със здрав разум и със засилено чувство за отговорност към обществото и незабавно вдигнете всички ограничителни мерки, като възстановите нормалното функциониране на обществото в неговия естествен професионален и социален ритъм. Понятно е, че успоредно с премахването на ограничителните мерки трябва да останат някои специфични предпазни мерки за уязвимите групи от населението и особено за възрастните хора и хронично болните. Но такива трябва да има и за грипните вируси.

Вече е ясно, че рискът от коронавирус е в общоприет диапазон и се характеризира с управляеми нива на заболеваемост и смъртност, които са в съответствие с опита от всички предишни десетилетия. Сигурен съм, че Вие много по-добре разбирате необходимостта от незабавно връщане към нормалния социален и икономически живот в нашата страна.

Изказвам надежда и пожелание всички наши здравомислещи съграждани, всички политически партии, както и всички организирани социални групи, да проявят необходимия разум и активно да Ви подкрепят за незабавното вдигане на ограничителните мерки и възстановяване на нормалния живот в нашата родина. Надявам се, че епидемиологичните показатели, които съм изнесъл, да не бъдат интерпретирани погрешно и че оценката на научните данни ще Ви доведе до незабавното избавление на нашата страна от угрозата да влезе в икономическа, социална и политическа задънена улица.

Благодаря Ви предварително за отделеното време.

С уважение,

Проф. Елпидофорос Сотириадис, MD, SM, ScD

практикуващ лекар – епидемиолог

преподавател по Обществено здравеопазване

 

Elpidoforos S. Soteriades, MD, SM, ScD

Occupational Medicine Physician – Epidemiologist

Collaborator

Department of Environmental Health

Harvard T.H. Chan School of Public Health

Boston, MA, USA


източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

11 кометара за Проф. Епидемиолог от Харвард: Сваляйте Карантината! Ковид-19 е По-Слабо Смъртоносен от Сезонния Грип!

 1. Анонимен Отговор

  28.04.2020 в 4:54

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПРОФЕСОРЕ ОЩЕ ДНЕС МИЦОТАКИС ВЯРВАМЕ ЩЕ СЛОЖИ КРАЙ НА КАРАНТИНАТА В ГЪРЦИЯ ТРЯБВА ДА Я ПОСЛЕДВА И БЪЛГАРИЯ НИЕ СМЕ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ ВЕЛИКИЯ ХИПОКРАТ Е КАЗАЛ РАЗХОДКАТА Е ЗДРАВЕ СЛЪНЦЕТО ЖИВОТ

 2. Анонимен Отговор

  28.04.2020 в 5:04

  ПАНИКАТА С КОРОНОВИРУСА ПРИКРИВА ИКОНОМИЧЕКИ ФИНАНСОВ СРИВ И ПАДЕНИЕТО НА ЛИБЕРАЛНИЯ ГЛОБАЛЕН СВЕТОВЕН РЕД ДОБРЕ ДОШЪЛ НОВ СВЕТОВЕН РЕД С О Ц И А Л И З Ъ М

  • ПАЗАРЪТ Е ВЪЗДЕСЪЩ Отговор

   28.04.2020 в 23:42

   Грипната епидемия в Италия през 2016 отне живота на 24 хиляди души. . Свинският грип отнема 2009г. 300 000 живота в светът при 1000 милиона заразени. В Италия при короната 60 милиона загиват 30 000, и не е спрял.. Значи грипът е по-малко смъртоносен. … Дясното това са чорбаджиите. Лявото е опозицията на чорбаджийството и чорбаджиите. ПРОСТО Е ЗА РАЗБИРАНЕ. Както какво е зло и добро? Зло е опасност, добро е безопасност. Дясното:ДА ПОДКРЕПИМ БИЗНЕСЪТ! Хитлер: „Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество“ Ако няма зло, няма и нужда от добро, или поне представа за добро. Злото е развалата, доброто поправката. Болката предизвиква и лечението.

 3. Анонимен Отговор

  28.04.2020 в 5:19

  БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА НОЩ МАЙТАПЧИЙСКИ И ЦЯЛАТА МАФИОТСКА ХУНТА ГЕРБ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ТОЗИ ЦИРК СЪС КАРАНТИНАТА ФАШИСТКА ОКУПАЦИЯ НА НАРОДА Е С ЦЕЛ СОЦИОПАТА БОРИСОВ ДА ТЕГЛИ МИЛИАРДИ КИНТИ ЛЪЖАТА СЕ РАЖДА В ТЕРОРИСТИЧНИТЕ СЪЮЗИ ЕС И НАТО СТАЛИНКА И БОРИСОВ ДЕРЗАЯТ ДА НАТРЕСЪТ ОЩЕ 10 МИЛИАРДА ДЪЛГ НА ВНУЦИТЕ И ПРАВНУЦИТЕ НИ РАЗСТРЕЛ ЗА УБИЙЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ОООГЪЪЪЪЪЪЪН

 4. Анонимен Отговор

  28.04.2020 в 5:25

  ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА НАТЪПЧЕМ ВСИЧКИ ПЕРУШИНИ В УСТАТА НА НЕНАСИТНИЯ БЪЛГАРОУБИЕЦ СОЦИОПАТ БОРИСОВ ЛЪЖЕЦА ОТ МЕКАТА ПУХЕНА ВЪЗГЛАВНИЧКА НА МАФИОТКАТА СТАЛИНКА 10 МИЛИАРДА НА ГЪРБА НА ПОКОЛЕНИЯТА НИ

 5. Анонимен Отговор

  28.04.2020 в 6:20

  МИРОТВОРЦИТЕ ОТ ЦИРКА НОЩ СОЦИОПАТА МАЙТАПЧИЙСКИ ЗНАЕШ ЧЕ НЯМА НИКАКЪВ ОПАСНО СМЪРТОНОСЕН ВИРУС УХАНКА РАЗБРА ГО ЦЕЛИЯ СВЯТ ИЗЧЕЗВАЙ ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА СПРИ ДА ПЛАШИШ ДЕЦАТА И БАБИТЕ БОСТАНСКО ПЛАШИЛО ПОГРЕБАЛНИЯ СИ ЩАБ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ НА РАЗХОДКА И СЛЪНЦЕ СЪС РОДИТЕЛИТЕ БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ НЕ ВСИЧКИ ДЕЦА СА НА САМОТНИ МАЙКИ ДА ГИ ПЛАШИШ ПОВЕЧЕТО ДЕЦА ИМАТ БАЩИ И МОГАТ ДА ВИ СЧУПЯТ ОЧИЛАТА И КОКАЛИТЕ НЯМАТЕ СРАМ И СВАН ОТ ДНЕС ДА ВИ ЗВУЧИ КАТО НАРОДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА теб МАЙТАПЧИЙСКИ БОЙКО И КАСКЕТ ГЕШЕВ СПРЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ПО ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ ТОЙ Е НАШ НАРОДЕН ИЗБОР НИЕ СИ ГО ИЗБРАХМЕ И СИ ГО ХАРЕСВАМЕ НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ГО ИЗМЕСТИТЕ НЯМА ДА УСПЕЕТЕ НИЕ НАРОДА 95% СМЕ С НАРОДНИЯ НИ ОБИЧАН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ПО НАШЕ НАРОДНО ЖЕЛАНИЕ ГО ПРАЩАМЕ НА 9 МАЙ В БРАТСКА РУСИЯ НА ПАРАДА НА ПОБЕДАТА СРЕЩУ ФАШИЗМА ВЯРВАМЕ ЧЕ ЩЕ ИЗПЪЛНИ НАРОДНОТО НИ ЖЕЛАНИЕ И ЩЕ ОТНЕСЕ НАШАТА БРАТСКА ОБИЧ НА БРАТУШКИТЕ ЩЕ МИНЕ ПО СТЪПКИТЕ НА ВЕЛИКИЯ ГЕНЕРАЛ СТОЙЧЕВ И ЩЕ СЕ ПОКЛОНИ ОТ НАШЕ ИМЕ НА БЕЗСМЪРТНИЯ ПОЛК ОТ 27 МИЛИОНА
  БРАТЯ ГЕРОИ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ НИЕ НАРОДА ГО ПРАЩАМЕ

 6. Анонимен Отговор

  28.04.2020 в 7:40

  СОЦИОПАТИ МАФИОТИ НЕКАДЪРНИ БОКЛУЦИ БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА КАСКЕТ ГЕШЕВ И ШОФЬОРА НА МЕТО ВСИЧКИ ГЛОБИ КОИТО НАТРЯСКАХТЕ НА НАРОДА ЗА МАСКИ И ИЗЛИЗАНЕ О ОКУПАЦИЯТА БЛОКАДА НЕЗАКОННА РЕПРЕСИЯ СРЕЩУ ГЛАДНИЯ БЕДЕН НАРОД ДА ГИ ОТМЕНИТЕ ДА ОТПАДНАТ ПО НАЙ БЪРЗИЯ НАЧИН ИНАЧЕ КРЪВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ ЗАПОЧВАМЕ ДА СТРЕЛЯМЕ ПО НАРУШИТЕЛИ НА КОНСТИТУЦИЯТА СИГУРНИ ЛИ СТЕ ЧЕ ИМАТЕ ПРАВО ДА НИ ДЪРЖИТЕ ПО КЪЩИТЕ КАТО В ЗАТВОР БЕЗ РАЗХОДКА СЛЪНЦЕ И ЧОВЕШКА СВОБОДА ЩЕ ВИ ДОКАЖЕМ ЧЕ НЕ СЪС ТОЯГИТЕ 2

 7. Анонимен Отговор

  28.04.2020 в 7:55

  БЪЛГАРОУБИЕЦО БОЙКО СОЦИОПАТ ЗНАЕМ ЧЕ ТИ УБИ МИЛЕН ЗАЕДНО С МАФИОТСКАТА ТИ ШАЙКА ГЕРБ ЗАКОНИТЕ КОИТО НАЛАГАШ ЛИЧНО ТИ ДА СЕ ПРИЕМАТ В ЗАЩИТА НА НАРКОМАНИТЕСА ПО ТВОЯ ВИНА ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗНАЕ ЧЕ СИ НАРКОТРАФИКАНТ НОМЕР ЕДНО ВСИЧКИ УБИТИ И ПРЕБИТИ НЕУДОБНИ ЗА ТЕБЕ ЖУРНАЛИСТИ ГИ УБИ ТИ И НИ ЗАВЛЕЧЕ НА 111 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО УБИЙСТВОТО НА МИЛЕН И ВИКТОРИЯ НЯМА ДА ТИ ПРОСТИМ Н И К О Г А САМО ДА СИ ПОСМЯЛ ЩЕ ТЕ ЗАСТРЕЛЯМЕ КАТО КУЧЕ БЪЛГАРОУБИЕЦО ОСТАВИ БОЕЦ НА СПОКОЙСТВИЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С РЕПРЕСИИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ СЪС СОПИТЕ И ЩЕ ВИ ИЗБИЕМ

 8. Анонимен Отговор

  28.04.2020 в 8:04

  БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦО ЗНАЕМ ЗАЩО СИ ПОГНАЛ БОЕЦ ЖАЩОТО ТИ РАЗРОВИ МРЪСОТИИТЕ И КРАЖБИТЕ В БАРСЕЛОНА ТИ ПРОСТАКО СТАНА ЗА СМЯХ НА СВЕТА ЧЕ СИ СОЦИОПАТ ГО РАЗБРАХА И ДЕЦАТА НЕ ПОСЯГАЙ НЕ РЕПРЕСИРАЙ БОЕЦ И ДОКОГА СМЯТАШ ДА СЕ ГАВРИШ СЪС ИВАНЧЕВА ЧЕ Е НЕВИННА ГО ЗНАЕМ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД НЯМАШ ШАНС МРЪСНО КУЧЕ ЩЕ ТЕ ЗАСТРЕЛЯМЕ КАТО КУЧЕ НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАЙ ЧЕ ОХРАНАТА ТИ ЩЕ ТЕ СПАСИ ИМА МНОГО НАЧИНИ

 9. Безпартиен Отговор

  28.04.2020 в 8:29

  Нашият доц. Мангъров още в самото начало на измислената епидемия, респ. пандемия, информира същото. Подозрително е, че правителствата не се вслушват в мнението на специалистите, а налагат всевъзможни рестрикции, уж като „мерки“. Нашият погребален агент е коремен хирург, който не спира да плещи глупости по заповеди на Тиквата.

 10. Анонимен Отговор

  28.04.2020 в 12:01

  ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ БИОЛОГИЧНИ ЛАБОЛАТОРИИ СА ЗАБРАНЕНИ ОТ АМЕРИКАНСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА НА АМЕРИКА И ЗА ТОВА СА РАЗПОЛОЖЕНИ ВЪВ БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ ОКОЛО БРАТСКА РУСИЯ И СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР ЗАЩОТО СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ СИ ПРАВЯТ ВОЙНИТЕ И ХИМИЧЕСКИТЕ И БИОЛОГИЧНИ ЛАБОЛАТОРИИ ВЪН ОТ АМЕРИКА НА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ С ПОМОЩА НА СВЕТОВНО ТЕРОРИСТИЧНИТЕ СЪЮЗИ НАТО И ЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *