Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Проф. Васил Проданов: Пандемията направи Западните Милиардери – Двойно По- Богати! Средната класа се топи! Класовата Война е неизбежна!

„Класовото неравенство в света нараства с чудовищни темпове, непознати в досегашната история. То е достигнало до нива, застрашаващи световната сигурност. А катализаторът на това все по-задълбочаващо се неравенство е странната световна „Ковид-пандемия“. Това пише в свой експертен анализ професор Васил Проданов. Ето какво казва още той:

ПРОФ. ВАСИЛ ПРОДАНОВ

Дали има или не коронавирус, и дали той е опасен, вече не е важно. Важното е, че в условията на масови карантини и локдауни милиардерите и мултимилионерите по света са станали почти двойно по-богати, докато бедните прогресивно обедняват все повече и повече. Но не се лъжете, най- богатите хора в света нямат никакво намерение да споделят богатството си с бедните. Парите, които единия процент най-богати хора на планетата дават за филантропия, се равняват на 0,07% от богатството им. Докато всеки средностатистически гражданин на света отдава повече от 10 % от доходите си за благотворителност.

Най- фрапираща е ситуацията в САЩ. За изминалата 2020-та „пандемична“ година всичките 660 милиардери на територията й са увеличили общото си богатство с над 4 трилиона долара. Докато за същия период спестяванията на половината от американскоото население – 165 млн. души са спаднали с около една трета (1 трилион долара) и вече се равняват на около 2 трилиона долара. Средната класа в САЩ се топи. Колкото и парадоксално да звучи, един средностатистически работник отделя много по-голям процент от доходите си за филантропия, отколкото милиардер като Бил Гейтс. Ако най- богатите хора искаха, те с една минимална част от нарасналите си доходи можеха без проблем да поемат издръжката на всички останали без работа заради локдауните хора по планетата. Но очевидно същите нямат желание.

И как  богатите няма да стават още по- богати, когато държавите не спират да ги спонсорират! Да, точно така. И тази криза, като кризата от 2008 г., ще е изцяло за сметка на обикновения, трудещ се човек, който остава на улицата, гладува, задлъжнява на банките… без да получи каквато и да е, или пък съвсем минимална помощ от държавата. И това… докато в същото време, същата тази държава субсидира най- богатите си граждани с помощи в размер на трилиони долари. Така например Федералният резерв на САЩ още в първия месец от обявяването на пандемията раздаде на най- големите американски корпорации над 5 трилиона долара. А после до края на 2020 г. ги захрани с още над 2.5 трилиона под формата на стимулиращи пакети. Подобно нещо направиха и страните в ЕС, Великобритания, Канада. Именно на това се дължи регистрирания наскоро бум в богатството на западните милиардери и мултимилионери.

Безработицата е най- сериозният резултат от икономическата криза, породена от фалшивата пандемия. И най- засегнати от тази безработица са именно работниците с най- ниски доходи. В САЩ статистиката сочи, че безработицата е най- голяма сред трудещите се с най- малки доходи – т.е., основно афроамериканци и латиноамериканци. А отделно всеки трети американец вече изпитва затруднение да покрива месечните си разходи. Десетки милиони са загубили здравните си осигуровки.

Смъртта е за бедните! Такова е положението днес в най- прехвалената демокрация в света – САЩ. През последната една година смъртността в бедните райони на страната се е увеличила драстично и вече е двойно по- висока в сравнение със смъртността в по- богатите райони, като трябва да отбележим че умират хора на всякаква възраст – предимно от инсулт и инфаркт. Нека подчертаем, че тези две болести нямат нищо общо с Ковид-19, а най-често се причиняват от стрес.

Прогнозите на икономисти и социални антрополози сочат, че през 2020 г. в САЩ и още няколко западноевропейски държави социалното неравенство е стигнало своя пик. И ако продължи да се задълбочава, това съвсем скоро би довело до революция. Въпреки хвалбите на западните политици, че се грижат за своите народи, е ясно е, че всъщност те се грижат само за една много малка част от тях – за скромния процент на милиардерите и милионерите. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

6 кометара за Проф. Васил Проданов: Пандемията направи Западните Милиардери – Двойно По- Богати! Средната класа се топи! Класовата Война е неизбежна!

 1. СИМЕОНВ Отговор

  05.03.2021 в 0:06

  ТАЗИ СИТУАЦИЯ ,НА МНОГО БЕДНИ И МАЛКО БОГАТИ БЪЛГАРИЯ Я Е ИГРАЛА И НЯМА ДА Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ .ЛОШОТО ,ЧЕ БУРОВ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПРАВ–ЧЕ НА ВСЕКИ 40 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА ОТ НУЛАТА.

  • Мимоходом Отговор

   05.03.2021 в 9:24

   Лошото е, че България е ограбена-злато, води, земи, икономика.Лошото е, че половината народ е навън, а другата половина слуша чалга и простее. Лошото е, че се плюе срещу тези, които могат да ни помогнат. Лошото е,че сегашните млади стигнаха ниво да бъдат интегрирани, толкова са регресирали.

 2. Мисля Отговор

  05.03.2021 в 10:26

  Ако се научим да сме здрави, добри и работливи, няма да сме бедни духом и телом.
  1. Здрави- с правилно хранене, работа, почивка, тренировки и удоволствия;
  2. Добри – да не сме алчни, да помагаме, да прощаваме;
  3. Работливи – да работим качествено, редовно, без да прекаляваме, но и без да спираме.
  Златната среда ако се спазва за всичко ще станем столетници с достатъчно здраве, с големи усмивки.

 3. Анонимен Отговор

  05.03.2021 в 10:28

  Класова война?
  Соц/ком. революция?
  Край на капитализма?

  Тия глупости ги пророкуват от времето на К.Маркс насам. Имаше един опит – всички знаем как завърши – СССР отиде на фитка си ленинова в историческото бунище. А комунистическият режим беше обявен за престъпен, също както братовчед му – националсоциализма.
  Само кръгъл идиот може да мечтае за подобни кретении.

  • един от народа Отговор

   05.03.2021 в 20:50

   Слаб си в четенето и мисленето! Не пиши глупости.

  • Анонимен Отговор

   06.03.2021 в 10:48

   Западните и американски милиардери и корпорации са спонсорирани и подпомагани от държавите си,ако това не е социализъм и комунизъм,здраве му кажи!
   Даже през соца у нас,държавните предприятия, институции,образование връщаха по-голямата си част печалбите и натрупаните блага към народа,а там даже и не се връща към народа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *