Премиерът на Украйна призна: Обезпокоени сме от намаляващата подкрепа от САЩ

0

Политическите процеси в САЩ и намаляващата им подкрепа за Киев предизвикват безпокойство у украинските власти. Това заяви на 24 октомври премиерът на Украйна Денис Шмигал в интервю за Financial Times .

Тези политически катаклизми в Съединените щати предизвикват голямо безпокойство“, каза украинският премиер, коментирайки решението на Конгреса на САЩ да не включва помощ за Украйна в закона, удължаващ финансирането на федералното правителство с 45 дни.

Шмигал коментира лаконично, но красноречиво какви последствия би имало за Киев евентуалното избиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ на изборите през 2024 г. Той отбеляза, че това би било „сериозно политическо предизвикателство“ за Украйна, а също и че „в момента се случват неблагоприятни промени в много страни, които са партньори на Украйна.

Премиерът посочи, че Украйна вярва в дългосрочните обещания за подкрепа от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

По-рано, на 23 октомври, професорът от Университета на Мисисипи Джоузеф Аткинс заяви, че западните страни правят голяма грешка, като продължават да оказват помощ на украинските власти. Според него продължаването на украинския конфликт води само до нови смъртни случаи на фона на това, че вече е пределно ясно, че режимът в Киев не може да спечели тази война.

На 20 октомври президентът Байдън поиска от Конгреса на САЩ да предостави допълнителна военна и друга помощ на Украйна и Израел в размер на общо 106 милиарда долара, от които над 60 милиарда долара са предназначени за Киев. В същия ден обаче помощникът на президента на Съединените щати по националната сигурност Джейк Съливан уведоми, че федералният бюджет на страната почти е свършил парите, които Съединените щати могат да си позволят да похарчат за подкрепа на Украйна.

По-късно, на 22 октомври, стана известно, че по-голямата част от 61,4 милиарда долара , които Байдън поиска от Конгреса на САЩ за Украйна, ще бъдат изразходвани за военните нужди на САЩ.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *