Президентът Радев с Унищожителна критика към ГЕРБ: Статуквото трябва да се смени!

1

Аз съм в ценностна опозиция, както милионите български граждани, които не одобряват действията на изпълнителната и законодателната власт. Няма от какво да се притеснявам, защото следвам своята политика и принципи. Конспиративните теории целят да отклонят разговора от скандалите. Това каза президентът Румен Радев в „Панорама“ по БНТ в отговор на въпроса дали е опозиция на управляващите.

Запитан как тълкува димите на премиера за „пълзящ преврат“ на опозицията, Радев заяви:

„Не знам дали изобщо някой е в състояние да го изтълкува. Откъдето и да го погледнем, диктатура може да се осъществи само и единствено от властта. Властта в момента е г-н Борисов. Няма как един диктатор да е извън управлението и в същото време да е диктатор – не се сещам за такъв исторически пример. Освен ако г-н Борисов вече не се възприема като опозиция сам на себе си и на своето управление и иска по някаква причина да се разграничи от него.

На въпрос „кое е по-добре за България днес: да запази стабилността – или да смени статуквото“, Радев отговори:

„Коя стабилност? На сауните и частните асансьори? На пълната безнаказаност? На мизерните доходи и емиграцията? На топящото се население?“. По думите му днес е нужна промяна – решителна и безкомпромисна.

Президентът обясни и защо е свикал КСНС по темата „Апартаментгейт“:

„Защото този скандал надхвърля далеч обхвата на имотните сделки и рефлектира пряко върху доверието в политичеката класа и институциите. Той поражда до криза на доверието и подкопава държавността. Той уврежда и имиджа на България зад граница, защото шества и по световните медии“.

Според президента КСНС е постигнал нещо много важно. „Разкри пълната липса на политическа воля за борба с корупцията, отричане на проблема и опитите за неговото политизиране. Затвърди окончателно краха на така наречения антикорупционен модел.

Виждате, че партиите вместо да се чистят сами и да покажат нов политически морал, бранят уличените на стадния принципа: „утре може да съм и аз“. Правителството няма полезен ход и спря с оставките, защото броят им надхвърля критичната маса“, каза Радев.

Той бе провокиран да обясни и как е придобил собствените си имоти:

„Аз не колекционирам апартаменти. Имам само едно жилище, придобито по всички правила, подчерта президентът.“Искам да е абсолютно ясно, че аз не колекционирам и не заменям апартаменти. Скандалът с апартаментите е въпрос на национална сигурност, защото обхватът му надхвърля далеч обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите, уронва държавността. Той уронва и нашия имидж навън и вече се шири по световните медии“, заяви Радев.

„Имам само едно жилище и то е придобито много преди да вляза в политиката, не в „Гео Милев“, а в „Редута“. Мога да докажа всеки един лев. Мисля, че това са отчаяни опити на властта да приравни имотните проблеми на управляващите с жилищата на всички българи, да изкара, че всички са маскари и по този начин да размие собствените си безобразия. Да, придобил съм жилище от фондовете на Министерството на отбраната в Пловдив и то чак като полковник, командир на авиобаза“, допълни той.

„Докато немалко от днешните политици са трупали състояние покрай политиката, аз съм живял 13 години в авиогарадок – на поляната до летището – с полети, бойни дежурства и 24 часова готовност. И после още 10 години по квартири. Редом с останалите офицери и сержанти“, каза Радев. И обясни, че ако е имал нарушения, е щял да бъда санкциониран от Дирекция Социални дейности към МО.

По повод включването на началника на кабинета му Иво Христов в листата на БСП за евровота, Радев бе категоричен, че това е негово лично решение и му пожелава успех. „Никого не бих принудил насила, още по-малко свободомислещ човек като г-н Христов. И то при положение, че той ми е нужен тук“. Според Радев няма как това решение да се тълкува като съглашателство с опозицията, тъй като Христов е освободен от длъжност с президентски указ.

Президентът Радев за пореден път призова управляващите да осигурят честни и прозрачни избори като въведат машинно и дистанционно електронно гласуване.

Той подчерта, че у нас недействителните бюлетини на избори са над 6%, докато в Холандия този процент е едва 0,4, и то при много по-висока избирателна активност.

За да си представим размера на това поражение, ще посоча че това е отстраняването на една от партиите в парламента, на един малък коалиционен партньор. Това е груба подмяна на вота на българските избиратели, посочи държавният глава.

„Когато в ютюб престанат да се пускат клипове от партийни събрания, на които местни партийни водачи дават инструкции как да се произвеждат невалидни бюлетини и как да се фалшифицират избори, когато видя, че партиите сами снемат доверието си от тези свои функционери, а не ги правят кметове, тогава ще спра да настоявам за машинно и електронно дистанционно гласуване“, заяви Радев.

Източник

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ЗАСТАВАМЕ ДО ВАС ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ИМАТЕ ВСИЧКАТА НИ НАРОДНА ОБИЧ И ДОВЕРИЕ ЗАЩОТО ЕЖЕДНЕВНО ДОКАЗВАТЕ ЧЕ СТЕ СЪС НАС НАРОДА И БЪЛГАРИЯ СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ ДА ГЛАСУВАМЕ ВСИЧКИ ЗА БСП ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ И СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ДА ИЗХВЪРЛИМ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ХУНТАТА ГЕРБ ЗА ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *