Президентът на Молдова Игор Додон потвърди: Отказахме на ЕС и НАТО! Влизаме в Евразийския съюз! Вижте ТУК!

6

Вчера президентът на Молдова обяви, че страната му поема курс към интеграция с Евразийския съюз. Това, според Игор Додон ще бъде най-целесъобразно за държавата. Само че, добави Додон, такава стратегически важна  стъпка няма да бъде решена от президента или от някой друг. Ще направим референдум и народът ще каже своята тежка дума.

Игор Додон потвърди, че страната му не вижда своето бъдеще в Евросъюза и НАТО. Ние имахме романтична представа за евроструктурите. Но когато започнахме първите разговори с представителите на ЕС, на страната ни бяха поставени ултимативно, много тежки и изключително неприемливи условия, относно бъдещо членство в ЕС и НАТО.

Ето защо държавното ръководство на Молдова категорично отказа каквото и да било членство в ЕС и НАТО. Защото нямаме никакво намерение да разрушаваме икономиката на страната си и всичко постигнато от народа на Молдова, само за да влезем в структури, които ни поставят ултиматуми още от първия ден.

Нашата визия за развитието на страната, подчерта президентът на Молдова е, че ние трябва да започнем да надграждаме в икономиката си, от нивото, което вече сме постигнали. А не да разрушаваме всичко и после да се опитваме да съживяваме руините.

Примерът на източноевропейските държави, които станаха членове на ЕС и НАТО е винаги пред очите ни. Ние видяхме как бюрократите от Евросъюза, стъпка по стъпка разрушиха икономиките на новите страни-членки. А после се опитаха да прехвърлят отговорността за това на техните държавни ръководства и на народите, които пък изобщо нямаха никаква вина за настъпилата разруха.

Наистина, в западните медии се надигна голям вой, когато ние отказахме да влезем в НАТО и ЕС. Но това си е тяхно право, поясни Додон. Явно много ги заболя, че има държави, които не се подчиняват на техния политически и икономически диктат.

Според мен, твърди молдовския президент, броят на държавите, които  отказват да се подчиняват на Брюксел и сега е твърде голям. И това се наблюдава, както при новите страни-членки, така и при старите. Защото диктатът на САЩ и ЕС вече стана непоносим.

Ето защо,  категоричен е Игор Додон, ние вече направихме първата стъпка като подписахме в началото на април меморандум за сътрудничество с Евразийския икономически съюз.

През октомври в Бишкек ще бъде взето окончателното решение. Тогава ще подадем заявка да получим статут на наблюдател в Евразийския съюз. Статутът на наблюдател е много важна стъпка. Но за да я направим не се изисква провеждането на референдум, добавя президентът.

Моето категорично мнение, заяви молдовският държавен глава е, че най-правилното за нашата страна е да станем редовни членове на Евразийския съюз. Но преди да направим такава изключително важна стъпка със стратегическо значение за страната, ние ще организираме референдум. И народът ще каже дали иска Молдова да стане член на Евразийския икономически съюз.

От казаното дотук, всеки може и с просто око да види огромната разлика в стила на управление, който е възприело правителството на Молдова и стила на управление, който налага днешното правителство на Борисов и ГЕРБ. Докато в Молдова държавното ръководство не си и помисля да предприеме някоя важна за страната стъпка без допитване до народа, то в България е точно обратното.

Борисов обяви в САЩ, че българите са „лош човешки материал“, а тук, в България каза, че сме „прости“ и като няма работа, трябва да идем да копаме картофи.

За разните му референдуми, Борисов изобщо не иска и да си помисли. Защото един референдум „За или Против членството в ЕС“ би разкрил истинските желания и настроения на хората в България. А те са категорично против членство в Евросъюза и НАТО.

Да не говорим, че такъв референдум трябва задължително да се проведе, защото никой не ни е питал, когато разни звани и незвани управници ни вкарваха в ЕС и НАТО. Само „разбрахме“, че членството в ЕС и НАТО било „задължително“, та затова и ние сме били приети в тези структури.

Ето това е нашенската „демокрация“. Това е и прехвалената „демокрация“ на Евросъюза. Пък после чиновниците в Брюксел се чудят защо толкова много държави искат да избягат от ЕС.

Ако продължава така, скоро ЕС ще се разпадне, както предрече президентът Румен Радев. Защото липсата на свобода е тирания. И робство.

Автор Иво Македонски,   Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

6 КОМЕНТАРИ

 1. bravo na igor dodon tova e patia na progresa nie naroda na balgaria chakame s netaepenie da tragnem po sastia pat da jivee evrazia da jivee moldova s primera si otvori ochite na izlaganite narodi da jivee bratska rusia

 2. drugaru igor dodon vie otvorihte ochite na zabludenite i izlagani narodi ot aparteida na amerika es nato ste osyanete v istoriata na sveta zavinagi da ste jiv i zdrav mnogo godini da jivee evrazia i velikata bratska rusia nie naroda na balgaria skoro ste vi posledvame a imahme vazmojnost da vi izprevarim no balgarskata politicheska mafia ot upravliavasti ni ia otne sega nie naroda na balgaria zaedno s general radev niama da im pozvolim da ni porobvat i ubivat po 200 choveka na den

 3. Да, вярно е, че аз никога не съм искал да сме в НАТО и ЕС. Повечето познати, с които съм разговарял, също не искат. Но за съжаление, не всички.
  От кого ще ни защитава НАТО? От Русия? Ами, че Русия е наш по-голям брат и никога няма да ни нападне. Нещо повече, Русия не е агресивна и не би нападнала никоя държава, тя просто много добре би се отбранявала и респ. победила. Услужливо сме в НАТО, за да ни използват за военни бази. Това е.
  За ЕС – много хора са заблудени. Щели свободно да пътуват из Европа. Ами пътувайте, де, ама като нямате пари? Стигат ви, за да пътувате до България, когато сте в отпуск. На екскурзии пътуват богатите, но те са шепа хора. Имало демокрация, можело свободно човек да си каже мнението. Е, и като го казваме, та какво? Това храни ли ви, прави ли живота ви по-лек?
  Болшинството от хората не схващат, че думата ДЕМОКРАЦИЯ е въдицата на капиталистите, сладка приказка, с която примамват лековерните, за да ги примамят да гласуват за тях. Самата дума демокрация означава капитализъм – шепа хора да забогатяват и да експлоатират масите. Демокрация и хубав живот просто няма! Животът на масите ще се подобри, когато се управляват сами и когато създадат нови, хуманни закони, които да се спазват абсолютно от всички със сериозни наказания при нарушаването им! Това е ДИКТАТУРА, НО ДИКТАТУРА НА НАРОДА, не е демокрация!
  Не очаквайте да ви управляват милионери и те да направят живота ви по-добър!
  Тъжно ми е, че повечето българи са експлоатирани жестоко от шефовете си капиталисти, но все още бленуват за „истинска“ демокрация… Бягайте от тези, които ви я предлагат, няма „истинска“ и „неистинска“ демокрация, те просто ви лъжат, за да ви примамят!

 4. А нас пита ли някой дали искаме в ЕС и НАТО, а сега ни натрапват и ЕВРО. Искат армията ни да се првъоръжава по НАТ О-вски стандарти. Само за трошкете Ф-16 платихме 3 +3 милиарда. Ще дойде времето когато ще чукаме на вратите на Евразийския Съюз и БРИКС, ама ядец.

 5. Осъждахме Т.Живков, защото искаше да ни направи 16-та република на СССР, а сега по-независими ви станахме след като станахме 27-ми член на ЕС – сбирщина от съмнителни републики и монархии?8

 6. Осъждахме Т.Живков, защото искаше да ни направи 16-та република на СССР, а сега по-независими ви станахме след като станахме 27-ми член на ЕС – сбирщина от съмнителни републики и монархии? От къде накъде те ще ни поставят условия – Ще ви пуснем в ЕС, ако затворите 4 реактора на АЕЦ Козлодуй и се окажете от Южен Поток, АЕЦ Белене и от петролопровода Б-А. И ние, като лакеи, приехме техните условия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *