Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Предприемач: Жълтопаветници на издръжка от американски НПО Лъжат за Газа. Положението е Катастрофално

Авторът: Никола Филипов е собственик на средно голяма фирма от хранително-вкусовата промишленост.

Темата с природния газ е изключително важна, защото засяга пряко всеки български гражданин. Политическата ни „класа“ спокойно ни обяснява от медиите, че всичко е под контрол, че газ ще има и нямало никакъв проблем. Без тези безхаберна прослойка да си дава сметка, че от една цена нагоре няма абсолютно никакво значение, дали ще има газ или няма да има. Просто защото от една цена нагоре всичко, което ще произведем с този газ ще е толкова скъпо, че няма да има търсене. Бизнесът не може до безкрай да прехвърля повишените си производствени разходи върху крайните клиенти и това ще доведе до затваряне на много производства.

Новината от вчера е, че „Неохим“ е затворил заради непосилните цени на природния газ. Това е първата вълна от компании, които затварят, защото при тях газът, освен като енергоносител, се използва и като суровина в производството. В момента се намираме на този етап. Втората вълна от фалити и затваряния ще са металургичните предприятия, както и всички останали производства, които ползват пещи. Ако цените на газа не се нормализират, те ще започнат да затварят в началото на следващия месец В последната вълна ще се включат преработвателните предприятия, които ще бъдат ударени най-тежко през зимата.

Ще ви покажа каква е реалната ситуацията в моята фирма:

Собственик съм на едно средно голямо предприятие от икономиката ни, което оперира в хранително-вкусовата промишленост и е с персонал от около 100 човека.

През май 2021 година сме изхарчили 25 601 куб метра газ на средна цена от 0.65 лева, или общо 14 690 лева без ДДС.

През май 2022 година сме употребили 23 471 куб метра газ при средна цена от 1,90 лева, или 44 591 лева без ДДС.

Разходите ни за природен газ са се увеличили три пъти от май 2022 до май 2021 година. Имайте предвид, че традиционно по-високите цени на газа се достигат през есента и зимата, така че дори не мога да си представя на какви цени ще купуваме през предстоящото четвърто тримесечие на годината. Консервативните ми калкулации показват, че тази година ще платим с около 400 000 лева повече за природен газ в сравнение с 2021 година. Вместо да капитализираме тези пари, да ги реинвестираме, или погасим кредитите, които имаме, сега просо ги губим. Към това можете да добавите, че след държавните компенсации през май 2022 г. спрямо май 2021 г. плащаме с 54% по-високи сметки за електроенергия. Тук дори не слагам в разходите на фирмата ми повишените цени на труда, защото вече ги индексирахме заради инфлацията, за да можем да помогнем на служителите ни в условията на галопираща инфлация. Игнорирам и исторически високите, нелогично поскъпнали цени на суровините, които ползваме в нашето производство. Ще игнорирам и това, че през този месец вече плащаме 60% по-високи цени на газа.

Гледам с изключителен интерес дебата за газа в медиите. Много е важно, кой е правият в него – политиците-русофоби или бизнеса? За мен прав винаги ще бъде бизнеса, защото той изхранва хората и той пълни държавната хазна, за да може тази тотално провалена наша политическа „класа“ да се тупа гордо в гърдите какво са направили за нас. Така, че винаги си имайте едно на ум за всичко, с което ви облъчват по сутрешните блокове на големите телевизии хора, работещи в НПО-та спонсорирани от чужди държави, които си седят в прохладните офиси на жълтите павета и пускат оптимистични постове как няма проблем с високите цени на газа и най-важно е да накажем Русия. А проблем има и за съжаление той тепърва ще се задълбочава.

Това не е политически, или геполитически пост. Реалността е такава, че тотално провалените ни политици трябва да се фокусират върху това да съхранят българския бизнес, а не да го съсипват с жалките си опити да се подмазват на американското посолство.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Предприемач: Жълтопаветници на издръжка от американски НПО Лъжат за Газа. Положението е Катастрофално

  1. Абе не съм Колев Отговор

    15.08.2022 в 19:35

    Докато в тая наша държава никой не ниси никаква отговорност за действията си, докато няма закон за съдебна разправа съразмерна с финансовите щети за всяко безумие, подлогите, платените лакей ще обслужват сигурно чуждите на страната ни интереси. Горната статия е крещящ апел такива мерки да бъдат взето ВЕДНАГА.Тя е подкрепени с факти, с които трябва да се линчуват не само последните криминалета, поставени от Радев, но и всички преди тях. Просто няма алтернатива, или слагаме глави под гилотината на нашите управници, или ги наказваме по всички закони на закона, не нашият, а по международните.

  2. Абе не съм Колев Отговор

    15.08.2022 в 19:41

    Защо бе, защо да даряваме милиарди на Янките, когато те са потънали до козирката в милиардни дългове,досущ като поговорката за мечката, която изяла мизерния хляб на бедняка, е нахрани ли се, но той остана гладен. Още ФАКТИ, за неизплатимите дългове на нашите господари,които даже са се втурнали да ни пазят.“La dette US pour les nuls : Situation au 10 août 2022 (source US Treasury)До кога ще продължава нашето упорито малоумие???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *