Преди минути: ПЕТЪР МОСКОВ ВЛИЗА В ЗАТВОРА заради Турските Ваксини?! Виж Тук:

10

Злочестият бивш здравен министър Петър Москов, прочул се с перманентните скандали, които твореше в Министерство на здравеопазването в периода 2014-2016 г. може да лежи в затвора до 10 години заради едно от най-ярките си провинения – аферата с турските ваксини.

Преди дни софийската прокуратура най-после внесе в специализирания съд обвинителния акт срещу някогашния депутат от Реформаторския блок, който е подсъдим за 3 престъпления- за самоволното си решение да разпореди имунизация със забранени ваксини „Пентаксим“ на деца и за неизгодна за държавата сделка с фирмата „Бул био“, третото обвинение е за безстопанственост.

Първите две обвинения срещу Пепи Готиното са квалифицирани като „Особено тежки случаи на злоупотреба с власт“ и за всяко едно от обвиненията се предвижда затвор между 3 и 10 години. Ако Москов бъде признат за виновен и за трите извършени от него престъпления, той ще излежи най-тежката от присъдите.

Аферата с турските ваксини избухна през есента на 2015 г., месеци след като Москов се настани на шевското кресло в Министерство на здравеопазването по силата на коалиционно споразумение между ГЕРБ и тогавашните партньори на Борисов от Реформаторския блок.

Тогава журналистката от БНТ Валя Ахчиева направи документално разследване за решението на Москов да приеме дарение от Турция на забранени за злоупотреба заради съмнения за завишено съдържание на живак детски ваксини „Пентаксим“.

„Дарението“ всъщност се оказа златно за България, тъй като срещу стоте хиляди опасни ваксини от южната ни съседка, родното Министерство на здравеопазването подари на Турция 5 млн. броя ваксини „БЦЖ“. Според обвинителния акт щетата за държавното дружество, производител на българските ваксини „БЦЖ“, е в размер на 428 хил. лв.

Реалната загуба обаче е много по-голяма, тъй като в аптеките в Турция един брой ваксина „БЦЖ“ струва между 80 цента и 1 евро. Тоест- ако България бе продала, а не подарила въпросните ваксини, печалбата на държавното дружество щеше да е над 3-4 млн. лв. „Няма как да обвиним Москов за щета от няколко милиона лева, тъй като сме калкулирали само производствената цена, а не пазарната. С транспортните разходи, застраховките и други, щетата е за към 500 хил. лв.“, обясниха от държавното обвинение.

Отделно от това Министерство на здравеопазването е загубило още над 400 хил. лв. от приемането на дарението за ваксините „Пентаксим“ – турско производство, тъй като опасните ваксини са били освободени от митницата за сметка на държавата, а след това са били съхранявани, а не унищожени. Щетата от „само“ 1 млн. лв. обаче не може да се съизмери с опустошителния хаос, който Пепи Готиното предизвика с турските ваксини. Заради самоволното му решение той на практика провали имунизационния календар на България за 2016 г., като хиляди майки отказаха да ваксинират децата си заради опасения, че ваксините са с живак.

Макар прокуратурата да разпореди изтегляне на турските ваксини, малцина вярваха, че това се е случило в действителност.

„Има регистрирани стотици случаи на родители, които платиха огромни суми за извънредни прегледи на децата си заради опасения, че са им инжектирали ваксина с живак.

Хиляди семейства отказаха да сложат ваксина на своите деца, а други се принудиха да се обърнат към частни болници и сами да купят ваксини „Пентаксим“ внос от Франция. Едноличен виновник за истерията, обхванала обществото в първите дни на 2016 г., е Петър Москов, който дори след разпореждането на Прокуратурата за изземване на забранените турски ваксини, обясняваше по телевизията, че те не са опасни и че лекарите ги предпочитали. Дори само заради тази престъпна арогантност той заслужава присъда“, категорични са от Прокуратурата.

Когато избухна скандалът с турските ваксини, Петър Москов издейства сваляне на предаването „Открито“ от ефира на БНТ и заплаши да даде на прокурор Валя Ахчиева. Здравният министър със святкащ поглед обвини за аферата не собствената си некомпетентност и сребролюбие, а неназовани лобисти, провеждащи „грозна и гнусна кампания, стигнала най-ниската точка на човешкото падение“.

В крайна сметка продължилото повече от две години разследване установи, че Москов е надвишил недопустимо правомощията си и е игнорирал мнението на компетентни специалисти, че ваксините „Пентаксим“ от Турция са със завишено съдържание на живак.

Разследването срещу Москов не е установило дали той се е облагодетелствал финансово от тази афера, каквито слухове се носят отдавна.

Според една от версиите, които циркулират в обществото, в схемата с бартера с ваксини, е замесен синът на Лютви Местан. Някои смятат, макар и без документални доказателства, че Москов е направил дарението на родни ваксини „БЦЖ“ срещу комисиона под масата, тъй като на Турция са й били необходими спешно милиони ампули от ваксината. За да се избегне плащането на реалната цена на ваксините от България, комшиите даряват 100 хил. броя „Пентаксим“, но произведени в Турция без правомощия на фирмата – производител на оригиналните ваксини от Франция. И срещу тях получават 4 900 000 ваксини повече.

„Да, вярно е, че цената на 1 бр. „Пентаксим“ е многократно по-висока от цената на ваксината „БЦЖ“, но в случая не става въпрос за ваксина с патент, а за сделка, при която България получава ампули с неясен произход и силно завишено съдържание на живак. Все едно да си купиш от Илиенци менте маратонки на „Найк“ и да претендираш, че са по-скъпи и качествени от произведени в България обувки“, описват от Прокуратурата схемата на Пепи Готиното на достъпен за обществото език.

МАЙКА МУ ЕМА МОСКОВА СЕ ОТРЕЧЕ ОТ НЕГО ПРЕДИ СМЪРТТА СИ:

Майката на Петър Москов – министърът на културата в правителството на Иван Костова (1997-2001 г.) Ема Москова преживя тежко предателството на единствения си син към синята идея и няколко месеца след като наследникът й реши да остане в кабинета на Бойко Борисов, вместо да напусне заедно с останалите от ДСБ, си отиде от този свят.

Ема Москова беше много близка с Иван Костов

„Не знам какво му става, защо постъпи така. Направо не е на себе си. Срамувам се от сина си. Явно властта съвсем го е покварила и той не може да й устои“, не скри разочарованието си от своя син Ема Москова в края на 2016 г. Малко след това – на 26 април, 2017 г. интелектуалката се спомина на 83-годишна възраст. Нейни съседи твърдяха, че Москова, която бе изключително близка до Иван Костов, се сринала здравословно покрай срамните действия на сина си. Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

10 КОМЕНТАРИ

 1. Блажени са вярващите.Ако някой беден човечец открадне къшей хляб за да нахрани детенцето си- по съкратената процедура ще го вкарат най малко за 3 години зад решетките обаче както се пее в онази песничка в България “ За милиони няма закони“.

 2. Така е Тенчо.Героят Жан Валжан създаден от великия Виктор Юго,за един откраднат хляб,бе осъден на 18г.каторга.

 3. Така е Тенчо.Героят на великия Виктор Юго, Жан Валжан,за един откраднат хляб бе осъден на 18г.каторга.

 4. АКО СЕ ДОКАЖЕ ,ЧЕ Е ИМАЛО ЗАВИШЕНИ ПОКАЗАТЕКИ ЗА ЖИВАК,ЗАСЛУЖАВА СМЪРТ.ДА ТОЗИ ДЕТЕУБИЕЦ ЗАСЛУЖАВА РАЗТРЕЛ.

  • Глупости! Да се разстрелят бедните! Като са бедни, да не живеят! Аааа, пари нямат, искат да ядат! Че и деца да правят! Аман от бедняци!!!
   Който има уши… слуша!

 5. АКО ТАЗИ ВЛАСТ Е ВСЕ ОЩЕ И ТОВА ПРАВОСЪДИЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН НИМА ТЕЗИ ДАЛАВЕРИ НЕ БЯХА ИЗВЕСТНИ ОЩЕ 2016 Г И САМО ТОВА ЛИ Е АМИ ТЕХНИКАТА КОЯТО И ТАКА НЕ ПРОСЪЩЕСТВУВА С ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ ВИЖДАШ ЧЕ ЕДНА ПЕРСОНА Е НЕКАДЪРНА ЗА МЕЩО КОЕТО СИ МУ ГЛАСУВАЛ ВЗЕМИ СВОЕВРЕМЕННО МЕРКИ И ГО ОСВОБОДИ СПЕЦИАЛИСТИ БОЛ Е НЕ ВСИЧКИ ТАКА ДОВЕРЕНИ ЩЕ КЛАТИМЕ ЕДНО ДЕЛО 2 ГОДИНИ ПОСЛЕ ЩЕ ИМА ДА ОТЛАГАМЕ НА ЗАСЕДАНИЯ ЩЕ ИМА ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ И ЕТО ТЕХНИТЕ РЕШЕНИЯ

 6. Доста обнадеждаваща статия, но аз съм Тома Неверни и не вярвам в тържеството на правдата в нашата държава! Не вярвам, че в България е възможно да се тръгне по пътечката на възмездието и под ударите на закона да попаднат самозабравили се и корумпирани политици, както това се прави в Румъния! Властта в България е овладяна всеобхватно от ВИСШАТА МАФИОТСКА ЛИГА, която съумя да овладее и присвои и съдебната система, като си назначи своя прокуратура и озаптен и послушен висш съдийски състав! Това даде свободната и неконтролеруема възможност на управляващата хунта да ограбва и обезкостява българската държава и народ безпрепятствено и безнаказано! И Пепи Готиното се присъедини „временно“ към мафиотските структури на властта, но явно и неговата ненаситност за власт и имане не позволиха да влезе във висшата мафиотска лига и да се впише в пейзажа на управляващата хунта! И той започна смело да гребе с голямата лопата благинките и явно наруши правилата на мафиотските босове! Но понеже беше известно време в оркестъра, затова не може да бъде изхвърлен рязко и показно от музиката и още се ползува от протекцията на падишаха и неговата „лична“ съдебна система!
  -„Разследването срещу Москов не е установило дали той се е облагодетелствал финансово от тази афера, каквито слухове се носят отдавна.“
  И аз се главоблъскам, дали аджеба наистина този хрисим и благонравен Пепи се е „облажил“ от тези хуманни и народолюбиви действия, „бартеровайки“ нелицензираните и богати на живак ваксини, задължавайки българските лекари да ваксинират нашите деца! Защо ли го наричат Пепи българоубиеца?

 7. Интересно е, къде са били специалистите – имунолози на МЗ и ВУЗ, да не са протестирали още при идеята са подобна доставка на неразрешени у нас вакцини. Сигурно са си пазили местата за смятка на децата… И са забравили поговорката за зелника и ….. ?
  88

 8. Благодаря на автора, че ни припомни: имаме си д-р Менгеле и очаквам демократична България да го осъди за престъпленията му срещу децата, държавата и за присвояване на средства в особено голям размер. Средствата не са постъпили при мен, при теб?.. също не. Разследващи, прокурори, съдии и тем подобни: моля, свършете си работата. Инак НАРОДЪТ ще трябва да я свърши. А вие ще се окажете ненужни. Затова моля, действайте, не се офлянквайте.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *