Правителството върна данъчният измамник Румен Спецов за шеф на НАП

4

Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС.

За ръководител на Агенцията е назначен отново Румен Спецов. Румен Спецов е работил като финансов инспектор в Националната агенция за приходите. Спецов бе начело на НАП от май 2021 г. до август 2022 г. Той зае тази позиция след като бе фитнес-инструктор в Дубай и шампион по културизъм.

Припомняме един скандал с неговата фирма, която той продаде на подставено лице, за да не плати на НАП данъци за над един милион лева:

Румен Спецов бе назначен за изпълнителен директор на НАП на 14 май 2021 г. по предложение на Асен Василев, който тогава бе финансов министър в кабинета „Петков“.

Още в същия ден стана ясно, че новият данъчен шеф има спорен момент в биографията си, който поставя етичен казус за неговата годност да заема поста.

От официални данни в Търговския регистър и в публични списъци на НАП е видно, че на 13 април 2016 г. Спецов е продал своята фирма „Гранекс Трейдър“ ЕООД на малоимотно лице. Това се случва няколко седмици, след като на 17 март 2016 г. на Спецов е връчен ревизионен доклад от НАП за установени задължения между 1 и 1.5 млн. лв. след проведена данъчна ревизия.

Дължимата сума, която към днешна дата е в размер на 1.134 млн. лв., продължава да стои неплатена и на практика е несъбираема. Като шеф на НАП Спецов в момента има задачата да събира подобни просрочени задължения, но на този етап очевидно не може да събере дълга на бившата си фирма. В миналото продажбата на закъсали фирми с големи дългове към НАП бе широко разпространена практика за избягване на данъчно облагане и източване на данъци, поради което впоследствие се наложиха законови промени.

Спецов обаче заявява, че не е вършил никакви данъчни измами. Той се хвали с добра събираемост като шеф на НАП, а бившият служебен министър Асен Василев до последно безусловно го защитаваше с аргумента, че разкритията са „серия от театрални постановки“.

В последния си работен ден като министър Асен Василев призна, че Спецов е бил запознат с ревизионния доклад на НАП, преди да продаде фирмата си, но не е разполагал с окончателния ревизионен акт… и това му е позволило да се отърве от фирмата със задължения към държавата от над 1 млн лв., прехвърляйки я на безработен циганин, на чието име се водят още около 40 такива фирми със задължения. Лице, което малко след като „купува“ въпросните фирми, изчезва безследно.

В обясненията пред „24 часа“ Румен Спецов признава, че е знаел за установените от данъчните задължения на „Гранекс трейдър“, преди да я продаде на малоимотно лице, но те не били по закона за ДДС, а заради допълнително начислен корпоративен данък поради непризнати разходи за 2014 г. в размер на 700 000 лв.

„Въз основа на прихода на компанията, който тя сама е декларирала, и не признавайки разхода за покупката на стоки, НАП коригира със 700 000 лв. финансовия резултат. Но пак подчертавам – никъде не се твърди, че има фиктивни сделки, документи с невярно съдържание или опит за измама“, посочва Спецов. При корекция на финансовия резултат със 700 000 лв. обаче дължимият корпоративен данък е най-много 0.07 млн. лв., а не 1.1 млн. лв., колкото НАП търси от дружеството.

Ако обясненията на Спецов пред „24 часа“, че установените от НАП задължения са за 2014 г., когато той все още е работил в НАП и следователно не са натрупани от него, излиза, че те са натрупани по времето, когато съдружник във фирмата е била неговата сегашна съпруга – Плама Желева. Името ѝ фигурира в Търговския регистър като съдружник с 50% от капитала в „Гранекс Трейдър“ от самото начало на преименуването на фирмата през юни 2014 г.

Спецов обяснява, че фирмата му се е занимавала с търговия със зърно, като е искал да развива и производство на фуражи, но не успял да намери финансиране и се разочаровал. Затова решил да продаде компанията, а купувачът, който се оказва малоимотно лице от драгоманско село с криминални прояви, сам го намерил. На срещите с купувача Спецов обяснил състоянието на компанията и започналото производство от страна на НАП, за което обаче нямал никакви притеснения.

Пред „24 часа“ шефът на НАП обяснява още, че е мълчал по случая вече близо пет месеца, защото смята, че „не е работа на изпълнителния директор на НАП, натоварен със специфични задачи в нелеко време, да ходи по медии и да дава обяснения за нещо, което не е извършил“.

От думите му става ясно още, че извън случая с несъбраните 1.1 млн. лв. от бившата му фирма „приходната агенция се справя добре“ и вече не е „бухалка за бизнеса“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

 1. България се отказа от независимостта си с влизането в натУ и мюсюлманоджендърският халифат.

  Кроманьонци вече притежават повече земя в България от българите, така че въобще за какво говорим?

  Българинът е под тежко РОБСТВО, а задачата му е да слугува и храни престъпници и цигани, докато се извърши подмяната на етническия състав на територията от управляващия башибозук.

  • Четете „Пази,Боже, сляпо да прогледа“ на Алеко Константинов и ще видите, че през турско не е било толкова зле, колкото сега.

   • Просто тогава българите са били по-умни.
    Знаели са, че са под робство, а сега робът се мисли за европеец и е доволен и готов да убива, за да продължи жалкото си робуване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *