По поръчка на САЩ: Партия на Радев, оглавена от Петков и Василев ще Разцепи и Левия, и Десния електорат!

0

На старта на драматични парламентарни и президентски избори , в условията на напираща помитаща криза, инфлация и задаваща се мигрантска вълна, под шапката на президенството усилено се гради нова партия. Обиколките на държавния глава Румен Радев в момента са именно с тази цел – набиране на съмишленици сред бивши и настоящи членове на БСП, разочаровани от ГЕРБ, недоволни от ИТН, избягали от различни политически формации.

С партийното строителство са натоварени съветници на президента, областни управители, предимно бивши военни, които използват държавния ресурс за новото политическо начинание.

За лица на новата партия са избрани служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

И ако до днес това бяха само слухове, то сутрешното интервю на служебния министър-председател Стефан Янев разкри цялата завера.

Стротелството на новата партия е в напреднала фаза и тя би могла да се яви и на следващите избори. А самият Янев е готов да застане в редиците на тази президенска формация.

„Аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България“ (…) Този проект би могъл да се яви и на следващите избори, това е въпрос на технология“.

Това обяви служебният премиер Стефан Янев в предаването „Здравей България” по NOVA тази сутрин по повод лансираната в последните дни хипотеза за нова партия, групирана около служебните министри на финансите и на икономиката.

Темата коментира и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов:

„Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения.“

Така Иванов отговори на въпроса задава ли се нов десен проект. Той не отговори на въпрос дали Кирил Петков и Асен Василев може да влязат в листите на ДБ.

“За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място, да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим рацзцепление, напротив – да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим“, посочи Христо Иванов пред БНР.

Самите Кирил Петков и Асен Василев възскромно, както отива при подобна пиар стратегия, отказаха да коментират хипотезата за нов политически субект с тяхно участие:

„В момента съм финансов министър и имам друга основна задача. След това ще си почина и ще си помисля“, заяви Асен Василев.

„Виждам смисъл в това страната да продължи да се развива в посоката, която последните три месеца беше зададена. Трябва да се помисли много внимателно, това е много тежка отговорност, ако изобщо бъде поета“, посочи Василев.

„Няма да говоря за политически проекти, докато не ми изтече мандатът. Реално имаме 2 седмици. Искам да се фокусирам върху работата си,” категоричен бе Кирил Петков.

„Видяхме, че за 3 месеца можем да направим доста голяма промяна. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази насока, България ще бъде различна”, допълни икономическият министър.

Спекулациите за създаването на нова политическа партия, организирана около двамата популярни служебни министри Кирил Петков и Асен Василев се засили в последните дни, особено след бурния (програмиран и моделиран-б.а.) успех на групата във Фейсбук, наречена „Кирил Петков за министър-председател на Република България“. Създадена преди цели 9 седмици, тя изведнъж избухна от нищото и за последните 3 дни от 550 членове, изведнъж скочи на 98 010 членове.

Дали партията, оглавена от Петков и Василев, ще може да участва на вече сигурните предсрочни избори през есента, засега е под въпрос.

Проблемът е, че няма техническо време за изпълнение на законовите изисквания, необходими за създаването на нова партия.

По-важният въпрос обаче е откъде ще дойдат гласовете за нея.

От една страна, имиджът на двамата служебни министри като представители на десницата, ще тегли електорат от разочаровани от ГЕРБ избиратели. Има обаче опасност и за „Демократична България“ – което обяснява и призива на Христо Иванов „да не се разцепва демократичната общност“.

От друга страна, близостта на президента Румен Радев до такъв политически проект, е прицелена и в левия електорат, смятат анализатори.

Доскоро държавният глава беше одобряван предимно от леви хора, но след тримоската му антируска авантюра и това, че си позволи да обяви Русия за страна -агресор във връзка с присъединяването на Крим, отблъсна БСП от себе си. Въпреки това част от вътрешната проамериканска опозиция в БСП би подкрепила политически проект, зад който стои президента.

Това означава ново разцепление в БСП. В това отношение Радев стъпва в обувките на Първанов, който с проекта си АБВ направи същото.

Въпросът е кога БСП ще отвори очи – защото Кирил Петков и Асен Василев вървят в пакет, пробутвани ни по американска неолиберална линия. И по точно от демократическата партия в САЩ, чиято собственост са и хилядите НПО-та в България. Затова и от соросоидната Демократична България държат толкова на тези двама министри, че дори искаха да ги наложат и на Трифонов в първия мандат.

И точно под американския чадър Радев ще прави партия, обирайки целия недоволен от партиите електорат.

Как да не заподозреш, че целия този цирк с парламентарната криза у нас и невъзможността да се състави кабинет в рамките на цели два парламента, не е инженерингов проект по идея на САЩ.

Под прицел е и разочарованата от ИТН леко посредствена тяхна аудитория, която по принцип харесва идеята за силен лидер и нищо чудно, отвръщайки се от Трифонов, да го припознае в лицето на Радев и неговите популярни министри.

До голяма степен същото важи и за патриотичния електорат, който в момента е разколебан.

По всичко личи, че развръзката на сюжета „партия на Радев, оглавена от Петков и Василев“, предстои в следващите седмици… Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *