Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Половината жители на Украйна се смятат за руснаци. С кого да воюваме?

На фона на отказа на САЩ и НАТО да защитят своя „разширен партньор“ от „агресивните планове на Русия“ на негова собствена територия, в Украйна влезе в пълна сила Законът за националната съпротива. Този закон предвижда създаването на Сили за териториална отбрана от 1 януари 2022 г.

И така украинските медии бяха пълни с вдъхновяващи снимки: първите териториални батальони преминаваха към тактически учения за унищожаване на хиперзвукови “Циркон” с всички видове стрелково оръжие, което все още не е окрадено от училищните стрелбища. Първите, които заеха позиции, разбира се, бяха териториалните батальони от района на Харков – най-източната граница на Европейската стена “Арсений Яценюк”. Масовият характер на този импулс без съмнение шокира руските военни, злобно наведени над щабните карти на “Несъкрушимата”.

Картината на общонационалния подем беше замъглена само от 15-те хиляди щастливци, които успяха да влязат в Двореца на спорта в Харков, където руският рапър Василий Вакуленко („Баста“) събра пълна зала, „подкрепяйки руската окупация на Крим“.

На агенция “Униан” на Коломойски ѝ остана единствено да се оплаче, че не са спазвали социалната дистанция.

Все пак Харков, разбира се, не е индикатор за цяла Украйна. Припомняме, че именно тук започна руската пролет. И именно Харков беше първият, който пое удара на наказателните отряди, давайки почивка на Донбас. Не напразнов заглавията на “Униан” жителите на града с милион жители, града на университетите и високотехнологичните предприятия, първата столица на Украинска ССР, са презрително наричани „местни жители“. Като някакви забутани селяндури. Като ватници.

Какво е отношението към Руската федерация в цяла Украйна в навечерието на очакваните от мнозина събития? И как се променя от пролетта на 2014 г. насам?

Ето какво каза през есента на същата година директорът на Киевския международен институт по социология В. Паниото: „За първите няколко години на наблюденията броят на тези в Украйна, които са имали добро или много добро отношение към Русия беше 90% плюс-минус 2% с леки колебания. След това нивото на симпатия намаля до ниво от 82-85%. До събитията в Крим нямаше особена динамика. И след превземането на Крим имаше „срив“ на показателите на доброто отношение към Русия. Те паднаха на 52%. И след това (което е парадоксално и неразбираемо), въпреки войната, падна само с няколко процента – сега 48% от нашите граждани продължават да имат добро отношение към Русия.

Въпреки войната няма повече спад в този показател – половин Украйна има положително отношение към РусияРазбира се, това се случва главно в източната част на страната, но не само – „братската любов“ към агресивния съсед е характерна за жителите и на други региони”, оплаква се Паниото.

И това, отбелязваме, е отношението към държавата, която, както се чува отвсякъде, е „окупатор”. Още повече, че говорим за някакво абсолютно приемане на действията на този „окупатор“. Ако говорим за отношението към жителите на Руската федерация, се оказва, че в годината, когато започва „руската агресия“, „74% от населението на Украйна има положително отношение към жителите на Русия, въпреки единодушната подкрепа на руското население за действията на Путин“.

Към Руската федерация като държава, повтаряме, половината от населението поддържа „добро отношение“, въпреки изключването на повечето руски телевизионни канали от кабелните оператори. Показател за волята за запазване на културното единство е рязкото увеличение на поръчките за инсталиране на сателитни антени през 2015 г. Клиентите са се интересували преди всичко от приемането на руски канали (особено „Россия-24“), които са забранени от властите в Киев в кабелните телевизионни мрежи. В Киев фирмите за инсталиране на сателитни антени трябваше да увеличат петкратно персонала си.

Украйна все още не се беше сетила да блокира “Ютюб”. Ето защо една антивоенна песен, в която руснаците се наричат “братя и сестри”, спечели огромен брой гледания. Видеото беше изтрито, но успяха да го запазят и наскоро да го качат отново.

Въпреки това информационната блокада има ефект: според Киевския международен институт по социология през септември 2016 г. 40% са имали добро отношение към Руската федерация и 46% отрицателно. В същото време в контролираната от Киев част от Новоросия делът на негативно настроените към Руската федерация е намалял през лятото от 32% на 27%.

Нека се съсредоточим обаче върху статистиката за Украйна като цяло. В крайна сметка не новорусите ще се втурнат да „защитават страната“. Това се очаква преди всичко от „казацкия род“ от Галиция.

Според Центъра “Разумков”, през 2016 г., дори в Западна Украйна, само малко повече от половината от населението (55%) вярва, че „Украйна трябва да окаже въоръжена съпротива при всеки случай, дори и да няма международна помощ“. В същото време 28% от жителите на западната част на страната продължават да се смятат за братски народ с руснаците, а 9% – за един!

Година по-късно, както си спомняме, Русия беше домакин на Световното първенство. И колкото и да се опитваше сайтът на най-тиражния украински вестник да инструктира читателите за „правилния вот“, хората гласуваха за победата на „вечния враг на Украйна“.

А това, отбелязваме, са феновете – най-„патриотичният“ сегмент на украинската лудница.

Отношението към Русия постепенно се връща към първоначалните си позиции в украинското общество като цяло. Според Киевския международен институт по социология по това време по-голямата част от украинците са имали положително отношение към Русия.

През 2021 г. 41% от украинците са имали добро или много добро отношение към Русия, приблизително същият брой (42%) са имали лошо или много лошо отношение, 17% не са решили. Спадът може да се обясни с факта, че последните проучвания на Киевския международен институт по социологияса проведени чрез телефонно допитване. Тоест хората, които саизразили отношението си към „агресора“, са знаели, че телефонните им номера са наблюдавани.

Вече цитирахме известния украински политолог Костя Бондаренко: „Има много хора, които се страхуват да говорят за предпочитанията си. Работя с четири социологически компании и социолозите отбелязват, че днес повече от половината от респондентите – до 60-65% – изобщо отказват да отговарят на въпроси. Хората се страхуват. Някои резултати трябва да се умножат или разделят на две.”

Въпреки това, мнозинството от респондентите са разказали, че отношенията между Украйна и Руската федерация трябва да бъдат без визи и митници или дори като част от единна съюзна държава.

И това не е изненадващо! Наистина в момента 41% от украинците са съгласни с Путин, че са един народ с руснаците! Може само да се гадае какъв би бил резултатът, ако рейтинговата агенция не беше посочила във въпроса името на президента на Руската федерация, който вече двадесет години е представян в Украйна като абсолютното зло. Удивителен факт, но дори значителен процент от поддръжниците на партиите на Майдана, униатите и Сорос са съгласни с Путин.

Трябва също да се отбележи, че украинската младеж смята себе си за един народ с руснаците в дори по-голяма степен от родителите си.

Ще отбележа само, че подобна социология (като се имат предвид обстоятелствата, които я засягат) е доста убедителен отговор на онези, които смятат Малорусия за парче, откъснато от руския свят.

Автор: Дмитрий Скворцов

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Половината жители на Украйна се смятат за руснаци. С кого да воюваме?

 1. НАЙ ПОСЛЕ ДА НАПИШАТ НЕЩО УМНО , ЧЕ ПОЛОВИНАТА УКРАИНЦИ СА РУСНАЦИ.

  Е КАК ЩЕ ВОЮВАТ ТАМ ?

  А ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО Е ЧЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА РУСНАЦИ !

  ЗАЩО ОБАЗЕ НЕ ПРЕДВИДИХА ЮДЕЙСКИТЕ ХОДОВЕ, НА ПОСЕЩЕНИЕ ОТ ИЗРАЕЛ, КОГАТО В ДОНБАС ПРАВИХА ЕДНА СРЕЩА С ШИМОН ПЕРЕС – НОБЕЛОВ МЕДАЛИСТ ЗА МИР, А НОСИ НА КРИЛЕТЕ СИ РАКЕТНИ С РАКЕТНИ ДУМИ И ЗАПЛАХИ !

  АЗ НЕ ЗНАЯ ДАЛИ ОСЕДА Е УКРАИНСКИ, ЗАЩОТО ТАМ ИМА НОВО-РУССИИСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ОЩЕ ОТ ПРЕДИ 150 ГОДИНИ. КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ УКРАИНСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ ПОДКРЕПЯНИ ОТ СТЕФАН БАНДЕРОВСКИТЕ ФАШИСТИ, ЗА ДА СЕ ПРАВЯТ НА ДЪРЖАВА, КАКВО ОЗНАЧАВА КИЕВСКА РУС , А ПРЕДИ ТОВА СА БИЛИ КУБРАТОВИТЕ БЪЛГАРИ ВЛАДЕЛЦИ НА КИЕВ. КИЕВ Е ОСНАВАН И ОТ ШВЕДСДКИ ПЛЕМЕНА КОЙТО СА СЕ ПОСЕЛЯВАЛИ В НАСТОЯЩА РУСИЯ ПО НЕВА РЕКА И ПРИТОЦИТЕ НА ЮГ И СА НАПАДНАЛИ В 804 ГОДИНА КОСТАНТИНОПОЛ И СА ГО ПРЕВЗЕЛИ С 2000 СЪВЕТСКИ ДЖДОНКИ – ШВЕДСКИ ОБРАЗЕЦ, АКО СМЕЯ ДА СЕ ПОДИГРАВАМ И ВСИЧКО ТОВА СЪМ ГЛЕДАЛ НА ИСТОРИЧЕСКИ ФИЛМ В КРАЛСТВО ШВЕЦИЯ !

  СТЕААНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВЪ
  ВРАЦА

 2. Анонимен Отговор

  17.01.2022 в 7:34

  СЪБУДИ СЕ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ПРОГЛЕДНИ ПОД ПРИКРИТИЕТО НА СВЕТОВНИТЕ ТЕРОРИСТИ НАТО ЕС САЩ СОРОС ОТ ЗАПЛАХАТА БРАТСКА ЗА НАС РУСИЯ НИ ПРЕВРЪЩАТ В ПУШЕЧНО МЕСО ГОСПОДИ ПАЗИ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ЗА ДА СПАСИ И НАС ПОДСЪВЕТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ В ИСТОЧНА ЕВРОПА НАТО ЕС САЩ СОРОС МРАЗИМ ВИ УБИЙЦИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *