Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Политологът д-р Калоян Методиев: ГЕРБ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОЯВЯТ СРЕД НАРОДА – НАВСЯКЪДЕ ГИ ОСВИРКВАТ! Интересно каква евро-кампания ще правят?!

Политологът д-р Калоян Методиев коментира предстоящите избори и какъв ще е крайният вот на 26 май. Към момента социологическите агенции отчитат паритет между основните опоненти БСП и ГЕРБ, като дават лек превес на социалистите. Дали обаче можем да се доверим на социологическите прогнози? Според д-р Методиев социологическите проучвания в България са силно изкривени и това се дължи на страхът на населението. „У нас има много контролиран, купен вот, криптовот. Хората се страхуват да бъдат откровени през анкетьорите, особено ако запитването е по телефона“, категоричен е политологът.

ГЕРБ обаче трудно ще изкарат предизборната си кампания, защото не могат да се появят пред хората. Навсякъде, където се появят, ги освиркват и кълнат. Народът ги мрази. Ясно е, че са морално приключили, заявява д-р Методиев.

Затова е странно когато социологическите агенции обявяват, че няма драстичен спад в подкрепата към ГЕРБ след скандалите с „Апартаментгейт“.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ВИЖ ТУК:

– Г-н Методиев, броени дни преди началото на предизборната кампания. Каква очаквате да е тя? Ожесточават ли се политическите страсти?

– И още как! Политическата кампания всъщност стартира още преди няколко месеца и е изключително ожесточена. А кулминацията й настъпи с „Апартаментгейт“. И в следващите седмици напрежението ще ескалира, защото това е закономерното следствие от 10-годишното управление на ГЕРБ – управление с тежки клептократични характеристики, крептокрация без посока за развитие на обществото. Вчера бях на един римски път от 4 век, където още стоят камъните, докато на ул. „Граф Игнатиев“ в София втора година не могат да се наредят едни плочки. Това е пример за моментната снимка на държавата и на нейното развитие. Няма как подобни резултати от управлението да не рефлектират и върху скандалите, които ни обграждат.

– Вече станаха факт листите на парламентарно представените партии за евроизборите. Какви са предимствата и недостатъците на листите на ГЕРБ и БСП?

– Нека първо съобщя новината от изминалата седмица. А тя е че ГЕРБ вече не могат да правят публична кампания. Навсякъде, където се появат, народът ги освирква, мрази ги, кълне ги. Мисля, че морално са свършени.

– Силни думи.

– Да, така е, но това е, което наблюдавам по видеоизлъчвания, по срещите с гражданите, които се опитват да правят по страната, показват именно това – ГЕРБ имат много тежък проблем с кампанията на терен, тази лице в лице след разкритията на „АпартаментГейт“. Това се превръща в основно предизвикателство пред тях. Те вече ще трябва да затворят кампанията си единствено през медиите или в тясно партийни затворени срещи. Това ще определя и характера на действията им по време на изборите. ГЕРБ ще разчитат на технологията, кампанията им ще е напълно виртуална, без каквито и да е срещи очи в очи с електората.

– А как виждате листата на Столетницата?

– Струва ми се балансирана дори след сеизмичното заседание, при което двете противостоящи си фракции в партията редиха настоящата листа. Очевидно ябълката на раздора в нея е Сергей Станишев. Той тежи, води до разделение. И ако се оттегли от листата, според мен, би дал импулс на кампанията на партията, би запазил и собственото си достойнство. Единственият проблем там е неговото пето място, което също води до напрежение и вътре в партията, и в идеята на социалистите да изчистят партията си от неолиберални персони като него, които в стремежа си да обслужват глобалните корпорации за сметка на националната държава, не се различават особено от ГЕРБ.

– В листите на ГЕРБ има ли някакви особености?

– Не. Мисля, че там нещата до голяма степен са статични, спокойни. Заложи се на сигурното, няма драматичност, няма ярки имена, няма политически характери, които да изнасят определено политическо говорене или битка. Липсва им цветният характер. Но пък от друга страна, няма скандални размествания в тяхната листа. Но това пък е нормално за една авторитарна партия, при която всичко се решава от лидера.

– Преди дни ГЕРБ подписаха споразумение за политическо партньорство за предстоящите избори и за Европарламент с партия „Никола Петков“. В началото на месеца с „Обединени земеделци“, преди това със СДС. Каква е целта на тези стъпки?

– Тези упражнения вече са малко странни. Определено предизвикват насмешка.

– Между другото предстои подписването на споразумения на партията на Борисов и с „Гергьовден“, Съюза на репресираните, Българския демократичен форум.

– Така ГЕРБ събират един механичен букет от нули. Опитват се да произведат някаква положителна новина, но всичките партии, които изредихте през годините са се коалирали с кой ли не… И който се е коалирал с тях, е претърпял политическа катастрофа. Това е знаково. Може да се направи справка при изборите през годините, че винаги когато някоя основна партия е влизала в тази конфигурация точно с тези четири-пет формации, задължително се е стигало до изборен крах.

Според мен инженерната мисъл за цялото нещо е да се вземе някой и друг процент от десния вот. Който десен вот обаче вече е много условен и ГЕРБ не са си направили тъкмо тази сметка. Борисов смята по този начин да атакува София, защото ГЕРБ тръгна като политическа формация именно от София и сега лидерът й най-много се страхуват да не загуби столицата. А където ГЕРБ са в пряка конкуренция с „Да, България“, виждам че правят опити за някаква консолидация с тях. Но пак казвам, това е инженерна конструкция, която не почива на моментните реалности и няма да доведе до нищо добро нито за ГЕРБ, нито за целите им на тези избори.

– Следите ли социологическите агенции и данните от тях и как разбирате тази разлика от 1 % между ГЕРБ и БСП?

– Паритет в общи линии, но съм доста скептичен по отношение на социологическите данни поради страха в България. Знаете, че у нас има много контролиран, купен вот, има много криптовот. Стига се до изкривявания по време на изборния процес. Така че съм скептичен. Според мен винаги на избори има изненади. И в момента поради тази автокрация, установена от властта на ГЕРБ, която пълзи в страната, виждате, че вчера излезе пак, че сме на 111-то място по свобода на медиите, безпрецедентно последно място в Европа, хората се страхуват да са откровени и пред анкетьорите. Особено пък като видят, че има социологическо изследване по телефона – експресно или каквото и да е друго, им става ясно, че данните са изкривени.

Няма как да няма последствия след „АпартаментГейт“, след тези асансьори, минерални води до къщите – тази гранд корупция, която се разкрива вече всеки божи ден, това облагодетелстване на висши представители на ГЕРБ, на прокуратура, съд, полиция и т.н. Така че данните са изкривени, според мен.

Ключовото в момента е избирателната активност. На тези избори ни трябват 3 милиона гласоподаватели, за да не дадем на купения вот, на цигански махали, на олигарсите да определят бъдещето ни. Т.е. вотът на всеки от нас става малка бомба и когато я хвърлим, убиваме този изкривен вот, за да го потопим. Така че освобождаваме хората, изпаднали в зависимост от паралелната държава на ГЕРБ. В този смисъл социологическите агенции показват някаква тенденция. Показват промяна, но реалността ще се подреди на 26 май.

– Каква активност очаквате?

– За съжаление, страхът ми е, че активността ще е ниска поради отвращението на хората от политиката, поради ред други причини, има и чисто технически – тогава са почивни дни, затрудняване на изборния процес, недоверие в него заради тези фалшификации, заради които и между другото започна парламентарната криза в държавата. Така че според мен основното, което трябва да направим, е да започнем кампания за 3 милиона гласа, които трябва да бъдат изкарани да гласуват. Независимо за кого ще гласуват тези хора, те са собственици на своя глас. Да излязат и да гласуват, за да потопим изкривения вот и да може да се мине този Рубикон, който ще са тези евроизбори за бъдещето на държавата.

– В началото на седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова всички да се обединят срещу „пълзящата диктатура“. Как разбирате думите му?

– Вижте, не искам пак да употребявам силни думи, но министър-председател на държава-членка на ЕС, да говори такива глупости, наистина е смешно и унизително! Как ходи този човек да ни представлява на Европейски съвет или как се явява да говори с други международни лидери? Това е абсолютния връх на безсмислието в политическото говорене. Наистина не знам как да го коментирам, защото цялата власт е в ГЕРБ – и изпълнителната власт, и прокуратурата работи с тях, а също и службите за сигурност са под техен контрол. Местната власт пък да не говорим. Никой не е имал толкова местна власт от времето на комунизма. Така че да кажеш подобно нещо е цинизъм.

– Господин Методиев, каква предизборна кампания ни очаква само след седмица?

– Очаква ни напрегната и интересна предизборна кампания. Очаква ни сблъсък и на преференции, и на различни групи. Нещата се преливат. Според мен са възможни изненади. Въпросът е наистина ключов – гражданите да са активни в държавата, защото сме на последно място в ЕС и по икономика, и по стандарт на живот, и по свобода на личността, и по свобода на словото. И от такива места не се излиза с гражданска пасивност, а с активност. С интерес към политиката. Колкото по-пасивни сме, толкова повече ще затъва държавата и народът ни. Нека така да го формулирам. Skandalno.net

Надя Колева, Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Политологът д-р Калоян Методиев: ГЕРБ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОЯВЯТ СРЕД НАРОДА – НАВСЯКЪДЕ ГИ ОСВИРКВАТ! Интересно каква евро-кампания ще правят?!

  1. Анонимен Отговор

    23.04.2019 в 6:39

    АЙСИКТИР БЕ БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦО МАХАЙ СЕ ОТ ЖИВОТА НА НАРОДА СЪС ЦЯЛАТА СИ МАФИОТСКА ХУНТА ПИСНА НИ ОТ ВАС СРЕТАНЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ВРЕМЕ ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *