„Политико“: Как най-бедната страна в ЕС тайно спаси Украйна с огромни доставки на оръжие и петрол

20

София доставяше на Киев огромни количества гориво и жизненоважни оръжия от съветската епоха, но трябваше да пази тези свои доставки в тайна заради проруски настроеното население на страната и прокремълски ориентираната част от политическия елит на страната, включително и отделни политици в правителството. През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски тип, необходими за борбата й с руснаците.

Спасението дойде от неочаквана страна: България. Благодарение на фрагментираната си вътрешна политика и проруските пристрастия на населението и част от елита си, в хода на инвазията София се постара да подчертае, че не въоръжава Украйна. Според разследване на германския ежедневник WELT, част от медийната група Axel Springer, това обаче е било само димна завеса.

Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български министър-председател Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, WELT състави картина за това как България е влязла в ролята на посредник и е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от боевете миналата година.

Докато Петков, който беше министър-председател на България в началото на войната, се опитваше да насочи страната в още по-ястребово западна, пронатовска траектория, той трябваше да се бори със силния отпор на прокремълските политици сред коалиционните му партньори – социалистите, които са наследници на старата комунистическа партия. Дори му се наложи да уволни собствения си министър на отбраната за това, че е изказал мнение за войната в Украйна, близко до руското. Поне публично Петков се опитваше да омаловажи идеята, че България – въпреки значителните запаси от оръжия от съветската епоха – ще се намеси и ще въоръжи Украйна.

Предвид тази чувствителност, официалната позиция на България по отношение на войната я поставяше в една и съща кошница с Унгария на Виктор Орбан – твърде политически обвързана с Москва, за да може да се справи.

Но Петков и Василев, сега опозиционни политици, които ще търсят отново път към властта на предстоящите избори, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България през миналата пролет.

Докато Социалистическата партия в София наричаше българските оръжейни доставки за украинските сили „червена линия“, която не биха престъпили, служителите на Петков доставяха оръжията за Украйна, избягвайки сделките между правителствата и използвайки посреднически частни компании в България и чужбина, за да отворят маршрути за доставки по въздух и земя през Румъния, Унгария и Полша.

„По наши изчисления около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, са дошли от България“, каза Петков пред WELT.

Също толкова важно е, че дизелът, който България доставя на Украйна, е преработен от руски суров петрол в черноморска рафинерия на територията на България, която принадлежи на руската компания Лукойл. „България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите й“, каза пред WELT бившият финансов министър Асен Василев.

Правителството в Киев потвърди тази версия на събитията. През април миналата година Кулеба заяви пред WELT, че страната му е била застрашена от изчерпване на боеприпасите. „Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите ни боеприпаси, затова президентът [Володимир] Зеленски ме изпрати да набавя необходимите материали“, каза Кулеба.

По онова време това беше въпрос на „живот и смърт“, обясни Кулеба, защото в противен случай руснаците щяха да окупират още села и градове, да „убиват, измъчват и изнасилват“ още украинци.

Изправен пред исканията на Киев, Кулеба каза, че Петков е отговорил, че вътрешното му положение „не е лесно“, но че ще направи „всичко, което е по силите му“.

„Кирил Петков прояви почтеност и аз винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, продължава Кулеба. Историята, каза той, е проста: Докато някои членове на българската коалиция застанаха на страната на Русия, Петков реши „да бъде от правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим срещу много по-силен враг“.

На 25 февруари, само ден след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, на неофициална среща на Европейския съвет в Брюксел Петков подчертава пред колегите си лидери, че на Зеленски може би му остават по-малко от 48 часа живот, че е в списъка на смъртниците на Москва и че Съветът трябва незабавно да вземе тежки решения за санкции. В крайна сметка Европейската комисия подкрепи тези стъпки.

По същото време министърът на финансите Василев участва в среща на финансовите министри на ЕС в Париж. Там също е имало нерешителност, както я описа той. Всички все още бяха в шок от нападението. След това Василев произнесе реч. Не за числата и икономическите последици, а за това какво има предвид Путин под „денацификация на Украйна“. Той се опираше на собствения опит на България.

„Ето какво направиха руснаците в България след Втората световна война, те убиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници“, каза Василев. Той също призова за незабавни решения, а участниците в срещата потвърдиха пред WELT, че българският министър е преобърнал настроението на събралите се делегати.

Два дни по-късно Брюксел приложи тези мерки. В средите на ЕС те бяха наречени „българското предложение“.

На 19 април, малко преди посещението на Петков в Киев, украинският външен министър Кулеба пътува до София, когато започва нова и несигурна фаза на войната. Украинците бяха изтласкали нашествениците от по-широката киевска област и от север, но много западни оръжия все още не бяха доставени. Сраженията са били толкова интензивни, казва днес Кулеба, че Украйна спешно се е нуждаела от попълване на запасите си, особено на боеприпасите съветско производство.

Именно това Зеленски смята, че Кулеба може да осигури по време на мисията си в София.

Сега Петков казва, че неговото правителство е разрешило на посредниците да изнасят не директно за Украйна, а на посреднически фирми в чужбина.

„Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти“, казва Петков. Кадри от април са документирали товарни самолети, „натоварени догоре“ с оръжия, които летят между България и Полша. Това, което се знае, е, че полското летище Жешув, на 70 км от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е основен пункт за доставка. „Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони“, каза Петков.

Кулеба потвърди тези доставки. Той подчерта, че не става въпрос за предоставяне на военна помощ от страна на българското правителство директно на Украйна, „а по-скоро за предоставяне на възможност на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят необходимото от български доставчици“.

Според информацията, предоставена на WELT, САЩ и Великобритания са платили за доставките.

Международните медии останаха съсредоточени върху доставката на западни оръжия, включително американските ракетни установки „Химарс“.

Котката изглеждаше извадена от торбата през юни, когато ръководителят на държавната компания за износ на военна продукция „Кинтекс“ Александър Михайлов трябваше да подаде оставка след политически спор и оповести публично данни – вероятно с цел да разклати правителството. Михайлов говори за износ на стойност „2 млрд. евро“ от началото на войната. Той спомена и за доставките на боеприпаси за многоцелевата ракетна установка Grad BM-21.

Но след това нещата отново затихнаха. Социалистическата партия в правителството продължаваше да заплашва, че ще развали коалицията, ако има пряка подкрепа за Киев – но не можеше, защото такава подкрепа официално не съществуваше.

Преминавайки още по-ниско от радара, България изпрати дизелово гориво на силите на Зеленски.

Василев си спомня за среща на Световната банка във Вашингтон през пролетта. Там, казва той, украински служител му казал, че горивото в киевските войски е на привършване. България има рафинерия близо до Бургас на Черно море, която се управлява от дъщерно дружество на руската група „Лукойл“ и се снабдява с петролни танкери от Русия.

Василев заяви, че е насърчил Лукойл в България да изнася излишъците от петрол за Украйна. Реакцията е била положителна, а служителите там също са осъдили войната на Путин, каза той. Самата България се нуждае от около половината от горивото, което рафинерията произвежда; останалото, казва той, е било изпратено в Украйна. За пореден път доставките от местни компании са се осъществявали чрез чуждестранни посреднически фирми.

Киев потвърди пред WELT, че украинските компании са получавали български дизел на този изключително важен етап от войната.

„Камиони и цистерни редовно са пътували до Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото е било товарено и на товарни влакове“, казва Василев.

С тайните линии за доставки към Украйна Петков поема голям риск.

Социологическите проучвания в България показаха, че 70 процента от гражданите се притесняват да не бъдат въвлечени във войната и поради това се противопоставят на твърде голямата подкрепа за Украйна. Президентът Румен Радев, номиниран от Социалистическата партия, подклаждаше тези настроения, като твърдеше, че България ще стане страна във войната, ако бъдат доставени оръжия.

Едва наскоро играта на криеница приключи. От началото на годината рафинерията на „Лукойл“ в Бургас се контролира изцяло от България, без връзка с централата в Русия, и вече търси петрол от други държави. През ноември правителството в София официално поиска от Европейската комисия разрешение за износ на дизелово гориво, рафинирано от руски петрол, за различни дестинации, включително и за Украйна.

На Кремъл не убягна фактът, че България, под ръководството на Петков и Василев, полага огромни усилия да подкрепи Украйна.

Започвайки още през май, Москва бомбардира страната му с кибератаки, казва Петков. Те засегнаха електроснабдяването и пощите, а на моменти пенсиите на гражданите не можеха да бъдат изплатени.

Москва също така се опита да подкупи депутати и да се внедри във властта. Между март и юни България изгони около 70 служители от руското посолство в София заради шпионаж.

Москва знаеше, че България е най-зависимата от руския газ страна от ЕС преди войната, и реши да я накаже за пример.

Още на 27 април „Газпром“ избра България за първата страна от ЕС, в която ще прекрати износа на газ. Но София не отстъпи. В рамките на 24 часа министър-председателят Петков представи решение, което щеше да позволи на близо 7-те милиона жители на България да се справят без газ от Русия. Той организира два танкера с втечнен природен газ от Съединените щати – на същата цена за кубичен метър, която начисляваше Газпром.

Сега Петков обяснява защо САЩ са били готови да се съгласят с това.

„По време на разговорите ясно заявих, че танкерите са политически сигнал за цяла Европа, че винаги има начини да се излезе от зависимостта от Русия.“ Той също така поръча да се завърши тръбопроводната връзка с Гърция, за да се катализират алтернативи на руските линии за доставки.

Правителството на Петков беше свалено при парламентарен вот на недоверие през лятото. Проруските сили също изиграха своята роля за това. През есента Петков и Василев бяха на поста си само временно. Оттогава страната продължава да е в политическа безизходица, но отношението към Украйна донякъде се е променило.

През декември парламентът реши официално да разреши доставките на оръжие за Украйна. „Дълбоко сме благодарни на България за това“, каза Кулеба. Той обаче отбеляза, че вече наблюдава опити за торпилиране на това решение. „Невероятно е колко упорито тези сили се опитват да привлекат България на страната на агресора и касапина“.

Петков и Василев вече влязоха в историята с безпрецедентната си тайна помощ. Със своята партия „Продължаваме промяната“ те искат да се кандидатират отново на следващите избори и да продължат борбата си за България, която се справя с корупцията на стария ред и поема про-западен курс.

Петков настоява, че едно нещо е необратимо: „Ние показахме, че светът е възможен без зависимост и страх от Русия“.

Източник: politico.eu

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

20 КОМЕНТАРИ

 1. И сега се пита в задачата, кога тези национални предатели ще бъдат заведени пред дръвника?

  • Предполагам че когато някой от нас стане главен прокурор. Засега с каскета начело няма такава вероятност. Какво още трябва да се случи в България та някой да понесе СЪДЕБНА, а не някаква си мижава политическа отговорност. Когато най накрая се намери достоен прокурор и съд да отсъди виновните за тази четвърта национална катастофа и същите наистина намажат въжето мераклиите за каражби ще намалеят драстично.Вземете пример от Китай. Плащаш си дори куршума с който ще те пратят на оня свят.

 2. Този канадски плужек- Киро се оказа най-големият предател на България в новата ни история. Дребна, нещастна душица, лижеща лайната на „големите“. Паразит нещастен, получаващ точки и потупвания за сметка на целият народ. Трябва да има нов народен съд за предателите като този. Помнете хора- когато Русия победи , този ще се изниже като лайно в тоалетна след пускане на водата. Много изроди ни докара „демокрацията“ но, аз все пак съм оптимист че те ще си получат заслуженото.

 3. всички политици са отговорни и затова е малко да са в затвора , но понеже сме овчи народ е така

  • Докато България се освободи, започне да учи децата патриотично и си създаде независими медии, които ще си отгледат народ и ще го събудят.

 4. Ако за Кулеба даването на оръжие на Украйна, организирано от Петков/Василев е почтеност, извършвано тайно без знанието на българското правителство, то за българите това е предателство. Но по интересно е с каква цел Кулеба прави тези разкрития ? Че не е за добро е ясно.

  • Не ви ли е ясно, че ние трябва да сме втори укрорайх?
   Май нито едно друго правителство и президент неще да се трепи народа, освен нашето.

 5. Позорът на Българските политици, начело с президента е ПЪЛЕН, ПОЗОР ИСТОРИЧЕСКИ, за векове.Колко руснаци са убити с българските снаряди, произведени завод с руски лицензи, колко гориво е изпратено, от това получено от Русия. НЯМА ТАКЪВ ПОЗОРЕН ПРЕЦЕДЕНТ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ, НЯМА. Не са Кирчо и Асенчо само виновен, зад него имаше президент и цяло правителство, служби , разузнаване и т.н.Ще ни захвърлят не само Русия, ще ни захвърлят и американците, щото никой не обича подлеците, тях винаги осъждат на смърт.Територията ще бъде върната отново на Турция, щото такова подло племе не заслужаватази земя.

  • От 86 г. е планът територията ни да бъде подарена на турция, но преди това паразитите ще я опоскат и ще ни поизбият, за да няма тук християни.

 6. Има ли някой, да не му е било ясно, че България изнася оръжие, за Украйна!?! Само питам, де!?! Аз друг въпрос ще задам, кой спечели от далаверата и къде са парите, от този износ???? Само питам де!?!
  Щом си си дал задника под наем няма няма!!!

  • Парите винаги отиват в метрополията. Това е съдбата на всяка долнопробна колония и народеца и.
   Нали иска „народа“ евроатлантически ценности и свободно движение на хора, стоки и капитали – ми това е движението винаги в една посока. Пък който си иска да вЕрва и в добрата фея.

 7. Всички вие, писатели велики на постове, създайте поне три деца и ги възпитайте в любов към Майка България и признателност към братска Русия нашата освободителка и кармичен благодетел и ги убедете да останат тук и да работят във и за България. А на тия украинстващи щатски боклуци тиквите ще има кой да вземе, Ахмад сила!

 8. Това което си беше съвсем очевидно и всеки се досещаше че е факт и без доказване Корнелия отричаше най безочливо. Да седи на всички заседания на правителството и да се прави че не е знаела какво са решавали Кирчо и Кокорчо, или че до нея не са достигали явни сигнали какво става в държавата са плоски арогантни лъжи а не наивности. Искам отговор:
  1. Има ли финансов ефект от тази антируска подлост съчинена в Лондон и реализирана от тези две копелета със сигурност подкрепена и от сини русофоби на заплата при Козяк? С други думи: тези доставки заплащани ли са или са безплатни подаръци от нас за укрите? И ако са заплащани в какъв размер е общо далаверата както ако са продавани, така и ако са отписвани като подаръци по нареждане на саксите?
  2.Ако е имало постъпления от продажби, кои са фирмите осъществили далаверите, с кои политически кръгове у нас са свързани и докъде стигат парите от печалбата? На този въпрос никак не е трудно да се отговори като се знае подчинеността на тези кръгове на Лондон и Вашингтон.
  3. С какви очи сега Корнелия застава пред цял народ с папката за мандат получена от Радев след левашкия театър изигран че не е знаела какво става?

 9. Ситуацията в Украйна излиза извън контрол: Три неща се случват, които трябва да се знаят
  1. Украинските войници се изпращат на сигурна смърт! Командването не полага абсолютно никакви усилия за избягване на смъртта, ръководството на Украйна също така. Това трябва да е ясно. Прави се нарочно, за да се ИМИТИРАТ бойни успехи, за да си изпълняват задачите на хегемона, да плаща още издръжката на украинските овластени марионетки. И за да се поддържа илюзията, в която живее Запада, че Русия губи войната в Украйна. Отново ще говоря за това – Почти целият Запад в момента живее в илюзия, че Русия губи, Украйна отстоява и ще спечели. Истината е съвсем друга, месомелачка. Която е толкова жестока, че дори американски генерали и разведки, обръгнали на всичко, не могат да мълчат. В момента се унищожава мъжкото население на Украйна по график. И не, не е виновен Путин! (б.р. напротив – виновен е !)
  2. ДД подготвя Европа и някои европейски народи, включително България, за следващите дози пушечно месо. ЕС, който се управлява от подобни мъпети на либерал-глобализма, подписа поредния документ за УСИЛВАНЕ ПОМОЩТА ЗА КИЕВ ВЪВ ВОЕННИ ИЗРАЖЕНИЯ. Не само пари, но и оръжие, за човешки сили все още не са казали открито, но се готвят да го обявят. Полша и България са сигурни в превръщането им в източници за месо за месомелачката.
  Да, вярно е, планът на ДД за тази година е включването на други държави в тази напълно безсмислена война, от която обаче световния „таен“ елит има въпиюща нужда, за да прикрива срива на света. Само хората могат да се противопоставят на това безумие, правителствата участват, и нашето участва. Повтарям, планът, след като се унищожи украинската армия, е да се включат други армии на народи от Европа.
  3. Време е да се разбие илюзията за Зеленски. Това е антиполитик, отговорен за съдбата на Украйна. Той лично подписва унищожението на армията си.
  И най-голямата „тайна“, която знаят всички, с изключение на зрителите на Лора Крумова и Светльо Иванов, че е тежък наркоман на твърди наркотици. Ами хайде де, помислете колко добър и полезен може да е политик на кокаин?

 10. Оставете ги в неведението,което ги е обгхванало!Нека си блеят,като ги изпратят в Украйна ще се събудят!Ама ще е късно! То бива,бива,ама всичко има граници!Никога няма да победят Русия!Ама Никога!

 11. Защо българският народ да сме виновни за това, което тези плужеци са сътворили. Първо, за бога братя не гласувайте за тях! Те са ПРЕДАТЕЛИ, а предателите се наказват! Откакто съществува светът е така! Предатели са борисов, квадратните гащи ристьо, генералът атанасов, слави безродникът, техните партии и парламентаристи! Ха, да видим сега има ли честни и почтени български мъже!?

 12. ПОЗОР 6 МИЛИОНА ДЕБИЛИ ЕДИН КИРО ПРОСТОТО ИЗИГРА 6 МИЛИОНА ДЕБИЛИ И ГАДНО СЕ ХИЛИ ЧЕ Е УСПЯЛ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО ГРЪМНЕ ХЕЙ 6 МИЛИОНА СТРАХЛИВИ ДЕБИЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *